wo 23 maart 2022

Maak kennis met: Anne Goedhart

In gesprek over Theater na de Dam

Maak kennis met: Anne Goedhart
Terug naar Nieuws
Anne maakt dit jaar met de theatergroep 12-16 jaar een voorstelling voor Theater na de Dam. Jongeren van Meervaart Jong verdiepen zich samen met Anne in de rol van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. De gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling. De voorstelling wordt gespeeld op 4 en 5 mei aan de Sloterplas. We zijn nog opzoek naar ouderen die in gesprek willen gaan met de jongeren.

Waar haal jij inspiratie vandaan voor deze editie van theater na de dam?
In eerste instantie heb ik gekeken naar straatnamen in Amsterdam West die gewijd zijn aan mensen uit de Twee wereldoorlog, verzetshelden bijvoorbeeld. Het viel meteen op dat daar bijna geen vrouwen tussen staan, terwijl er toch ook genoeg vrouwen moeten zijn geweest die een verschil hebben gemaakt tijdens de oorlog. Ik ben gaan lezen over vrouwen in het verzet en die inspireren meteen! Het is de moeite waard om daar eens in de duiken. Het lijkt er op dat vrouwen bescheidener zijn over hun heldendaden. Het soms zelfs niet eens echt als heldendaden zien. Daarnaast hebben veel mannen de aandacht naar zich toegetrokken en werd er niet eens gekeken naar de vrouwen. Iets wat nu nog steeds actueel is soms helaas. Tot slot is een deel van het werk van de vrouwen minder zichtbaar geweest. Daarnaast inspireren ook de jongeren zelf mij. Zij vinden hier namelijk ook iets van.

Waarom heb je gekozen voor Jacoba van Tongeren?
Jacoba van Tongeren is een heel duidelijk voorbeeld van een vrouw die enorm veel werk heeft verzet tijdens de oorlog, wat jaren lang niet is gezien. Het is uniek dat zij als vrouw de leider was van een grote verzetsgroep en dat er in haar groep een andere sfeer heerste dan in veel andere groepen. De groep stond echt achter haar. Ook zijn er bijna geen verzetsmensen uit haar groep en onderduikers die zij hielpen opgepakt. Dit komt vooral door haar gebruik van codes. Het boek wat Paul van Tongeren over haar heeft uitgebracht geeft heel veel informatie en een aangrijpend beeld van Jacoba zelf en haar verzetswerk.

Vind je het belangrijk dat er meer wordt gesproken over het verzet van de vrouwen in de Tweede Wereldoorlog?
Absoluut! Ook omdat de vrouwen soms op een andere manier te werk gingen of ander soort werk hebben gedaan. Ten eerste is het ongelooflijk dat ze zoveel belangrijk werk hebben verricht, daar vaak heel veel voor hebben gegeven en ze niet de erkenning hebben gekregen die ze daarvoor verdienden. Ten tweede is het interessant het verschil te zien tussen de mannen en de vrouwen. Daar kunnen we nog wat van leren!

Daarnaast hebben we het ook over het verder kijken dan wat iets op het eerste gezicht lijkt. Er zijn wel degelijk vele vrouwen geweest, maar die zijn pas zichtbaar geworden door de mensen die zich er in de afgelopen jaren voor hebben ingezet dit boven tafel te krijgen. En is een vrouw minder belangrijk dan een man? Zeker niet! Soms is de aanpak van een vrouw zelf beter, dus laten we er aandacht voor hebben.

Wat wil je de kinderen leren dit jaar?
Sowieso is het goed eens echt stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog en daarmee eigenlijk bij elke oorlog. Uiteraard weten de jongeren er een hoop vanaf, maar door echt in het leven van één persoon te duiken krijgen ze een beter beeld, komen ze er dichterbij en voelen ze er binding mee. Ik denk dat het voor iemand die geen oorlog heeft meegemaakt bijna onmogelijk is echt te voelen wat vrijheid betekent. In Nederland zijn steeds minder mensen die dat wel kennen. Hierdoor verdwijnt ook langzaam de waarde van 4 en 5 mei. Ik vind het belangrijk dat juist de jongeren hier weer mee in contact komen.

Naast het verdiepen in het leven van Jacoba van Tongeren brengen wij de jongeren ook in contact met ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt of mensen die verhalen van familieleden/kennissen hierover hebben. Door de verschillende verhalen en de gesprekken met de ouderen worden de kinderen geïnspireerd en kunnen zij zich beter inleven in de oorlog. We zijn nog opzoek naar ouderen die het leuk vinden om in contact te komen met jongeren. Op zondag 3 april staat er een bijeenkomst gepland, maar mochten er geïnteresseerde zijn die niet op zondag kunnen dan plannen we een ander moment met ze in! Op woensdag 4 mei spelen de deelnemers de voorstelling dus hierbij wil ik iedereen van harte welkom om te komen kijken. Hopelijk tot dan!

 

 

 

 


Terug naar M-Talk