do 19 november 2020

Maak kennis met: Ronald de Boer

Atelierdocent bij Meervaart Jong

Terug naar Nieuws
In ‘Maak kennis met’ gaan we dit seizoen in gesprek met docenten, beheerders, stagiaires en vrijwilligers van Meervaart Jong. Hierbij leren we de medewerkers en betrokken van Meervaart Jong beter kennen, leren we meer over hun inspiratie en worden leuke momenten met deelnemers gedeeld.

 

Deze week maken we kennis met Ronald de Boer, atelierdocent bij Meervaart Jong. Ronald de Boer geeft ons een kijkje in de lessen en vertelt ons wat hij buiten Meervaart Jong nog meer doet.

Ronald is al zo’n 10 jaar actief als docent bij Meervaart Jong. Hij begon als videodocent aangezien hij meerdere films had gemaakt. Maar omdat hij afgestudeerd was op de Rietveld Kunstacademie als beeldend kunstenaar vroeg voormalig directeur Andreas of hij beeldende kunstlessen wilde geven in een Atelier van Meervaart Jong.

 

Naast zijn Atelierlessen is Ronald vooral bezig met het maken van zijn eigen kunst. Hij vertelt hierover: ‘Inspiratie hiervoor vind ik in oude foto’s en voorwerpen, waarmee ik een nieuw verhaal in beeld maak.’ Verder vertelt Ronald over een van zijn inspiratiebronnen: ‘Dit is de Belgische kunstenaar Michael Borremans, zoals in mijn eigen werk. Hij heeft iets theatraals in zijn kunst en gebruikt hij diverse media zoals video en schilderen.’

‘ Ik wil de deelnemers vooral het plezier van het ontdekken en maken van beeldende kunst meegeven’

Wij vroegen Ronald om een leuk moment met een deelnemer te omschrijven. Hij neemt hierbij als voorbeeld een (oud)leerlinge van 7 jaar oud die bij een opdracht over de kunstenaar Willem de Kooning een groot abstract schilderij maakte en dit combineerde met een beeld, dit is iets wat de Kooning zelf niet had bedacht.

De serie fotoportretten die de leerlingen (in 2018) van zichzelf hebben gemaakt, met een op het gezicht toegevoegd materiaal, kan Ronald nog altijd ontroeren door de intense in zichzelf gerichte blik. 

Dit jaar worden in twee ateliergroepen video-opnamen gemaakt door de filmmaker Tinus Holthuis. Dit zal uiteindelijk een documentaire worden over de passie voor beeldende kunst van de kinderen, maar ook het onderzoek naar waar het, voor de in de lessen behandelde nog levende kunstenaars, begon. Tinus beschrijft zelf dat de documentaire zal gaan over het moment van verwondering. Het uitgangspunt van de documentaire is het maakproces, de creativiteit en de fantasie die deze groep kinderen laten zien, die verwondert en die laat zien hoe ieder kind op zijn manier naar de wereld kijkt. Hoe de blik op de wereld kan veranderen door kunst.

Ben jij ook zo enthousiast geworden over de atelierlessen van Ronald? Het is nog.mogelijk om mee te doen! Dus schrijf je dan snel in voor een van zijn lessen! 

Wil je meer weten over Ronald of over andere docenten? Kijk dan snel op ons docententeam

 

 


Terug naar M-Talk