di 16 maart 2021

Maak kennis met: Mumtaz Djorai

Dansdocent bij Meervaart Jong

Terug naar Nieuws
In ‘Maak kennis met’ gaan we dit seizoen in gesprek met docenten, beheerders, stagiaires en vrijwilligers van Meervaart Jong. Hierbij leren we de medewerkers en betrokken van Meervaart Jong beter kennen, leren we meer over hun inspiratie en worden leuke momenten met deelnemers gedeeld.

Vandaag krijgen we een kijkje in het leven van dansdocent Mumtaz Djorai. Mumtaz is in juni 2020 afgestudeerd als Docent Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Voor haar stage kwam ze terecht bij Meervaart Jong. Ze gaf les aan de deelnemers van klassiek ballet en streetdance. Dit seizoen geeft ze les aan de dansspeelgroepen op de zaterdag.

Mumtaz begint haar les altijd met het losschudden van de handen en polsen. Als je dit snel en lang genoeg doet en vervolgens ontspant voel je kleine tintelingen in je handen. ‘Probeer maar’. Soms lukt het de leerlingen niet de eerste keer maar de keer dat het ze wel lukt zijn ze altijd verrast. ‘Er ontstaat een verwondering en bewustwording bij de jonge bewegers’ vertelt ze.Mumtaz wilt de allerkleinste deelnemers vooral meegeven dat ze allemaal iets moois en unieks hebben. Niets is fout maar iedereen is anders. Alles heeft tijd nodig dus je moet veel oefenen om te groeien. Mumtaz draagt dit op een speelse manier over en laat zich inspireren door de (natuur) seizoenswisselingen.

‘Magie kun je zelf maken en vast blijven houden zolang je maar probeert’.

Naast het lesgeven bij Meervaart Jong is Mumtaz bezig met het blijven innoveren van haar eigen danstaal en houdt ze zich bezig met andere kunstvormen. ‘Ik vind het heerlijk om te schrijven en te schilderen en ik laat mij graag inspireren door poëzie’ vertelt Mumtaz.Op 7-jarige leeftijd is Mumtaz begonnen met (semi-)klassieke Indiase dans. Dit past ze ook deels toe op haar eigen lessen. Haar docent gaf destijds les op een Holistische wijze. Er was geen spiegel in de zaal en ze gaf ritmes aan door in haar handen te klappen. Deze manier van lesgeven neemt ze nu dus ook mee in haar eigen lessen. Haar ervaringen zet ze om naar de doelgroep. Ze maakt geen gebruik van de Indiase dans tijdens haar lessen.

Wij vroegen Mumtaz wat haar inspiratiebron is, ze kwam met het volgende: ‘De gedichtenbundel Milk and Honey geschreven door Rupi Kaur inspireert mij ontzettend. De schrijfster heeft een open, eerlijke en kwetsbare houding naar haar lezers toe. Ik waardeer de rauwheid van haar woorden enorm’.

Wil je meer weten over Mumtaz of over andere docenten? Kijk dan snel op ons docententeam


Terug naar M-Talk