di 13 april 2021

Maak kennis met: Danae Westenberg

Stagiaire van dansdocent Helen Hecker

Terug naar Nieuws
In ‘Maak kennis met’ gaan we dit seizoen in gesprek met docenten, beheerders, stagiaires en vrijwilligers van Meervaart Jong. Hierbij leren we de medewerkers en betrokken van Meervaart Jong beter kennen.

Deze week maken we kennis met Danae Westenberg, stagiaire van dansdocent Helen Hecker bij Meervaart Jong van september t/m juni. Toen Danae klein was kon ze haar gevoel niet goed uiten in woorden. Haar ouders hadden haar daarom op kleuter balletles gedaan, zodat ze haar gevoel daarin kwijt kon. Al snel begon ze veel meer te dansen en ook te kijken naar andere dansstijlen. Haar liefde voor dans werd door de jaren heen steeds sterker. Haar hobby werd haar passie. Van deze passie wilt ze haar beroep maken. 

Danae zit als vanaf kleins af aan bij Meervaart Jong op les. Toen ze 11 jaar oud was ging ze samen met een vriendin op les. Dit was ‘zingen, dansen en acteren’ op de zaterdagochtend. Tijdens de les maakte de deelnemers kennis met de verschillende dansvormen. Al snel merkte Danae dat ze dansen het allerleukst vond. Ze stroomde door naar de streetdance groep waar ze drie jaar fanatiek heeft gedanst. Danae startte toen ze 15 jaar oud was in de urban-dansproductie groep. In deze groep maakte de deelnemers een voorstelling van 20-30 minuten, wat Danae ontzettend aansprak. Naarmate Danae ouder werd begon ze ook te helpen met de open dagen en heeft ze in de zomerweek van Meervaart Jong een groepje kinderen begeleid. Ook werkt Danae al een paar jaar mee achter de schermen tijdens het festival.

Het maakt mij blij om lachende, enigszins nerveuze, kinderen voorbij te zien rennen en ze te zien stralen op het podium

Momenteel volgt Danae de MBO-dansopleiding van het NOVA-college. Ze zit nu in haar examenjaar. Deze week heeft Danae te horen gekregen dat ze is aangenomen bij de HBO opleiding Docent Dans bij Fontys in Tilburg. Voor haar huidige opleiding loopt ze op de woensdagmiddag stage bij dansdocent Helen Hecker. Ze begeleid de gevorderde groep van 10-12 jaar oud. ‘ Ik leer erg veel bij Helen en het is fijn om bij haar stage te lopen. Ik voel mij bij haar erg op mijn gemak. Vaak evalueren we na afloop nog even de les. We bespreken dan wat de volgende keer beter kan en waar ik nog aan moet werken. De feedback die ze mij geeft, vind ik erg fijn en ik kan er ook echt wat mee. Wat ook heel leuk is, is dat ze mij bij bijna alles betrekt of me de ruimte geeft om mijn ideeën in te brengen’ vertelt Danae.

Danae wilt later graag dansdocent worden. Daardoor probeert ze het beste uit haar stage te halen. Ze wilt bijvoorbeeld een eigen choreografie maken en erachter komen hoe het er achter de schermen van de eindpresentaties eraan toe gaat. Wat is de taak van een dansdocent tijdens de doorloop of uitvoering? Welke keuzes worden er gemaakt qua belichting of kostuums en andere technieken en waarom? Daar hoopt Danae antwoord op te vinden tijdens haar stage. ‘Wat de toekomst brengt weet je nooit maar Meervaart Jong zal altijd een fantastische herinnering voor mij blijven. Als ik mijn bacheloropleiding HBO-dansdocent met succes afrond, lijkt het me erg leuk om terug te keren.’ Vertelt Danae.

Wij vroegen Danae wat haar mooiste herinnering was bij Meervaart Jong. Ze vertelde het volgende: ‘Ik heb zoveel leuke herinneringen waar ik op terug kan kijken. Om te beginnen de gezellige lessen, de leuke en inspirerende docenten, de vriendschappen die ik heb opgedaan binnen Meervaart Jong, maar boven alles het hoogtepunt van het jaar; de eindpresentaties waar ik aan mee heb gedaan. Het is zo mooi om er in de les naar toe te werken en uiteindelijk je eigen groep te zien genieten op het podium en dat je met elkaar alles geeft. De aanmoedigingen en het enthousiasme van je eigen dansgroep voor de voorstelling, zal ik nooit vergeten.‘


Terug naar M-Talk