di 09 november 2021

Recensies geschreven over 'Lampje' door Maas theater en dans (8+)

Door theatereporters Sil en Makeyla

Terug naar Nieuws
Onze reporters schrijven na iedere voorstelling een recensie en de voorstelling wordt beoordeeld met een aantal sterren. Onze reporters schrijven na iedere voorstelling een recensie en de voorstelling wordt beoordeeld met een aantal sterren. Zij zijn hierbij extra alert op o.a. sfeer, decor, kostuums, muziek en lachgehalte. Lees hier wat Sil en Makayla vonden van 'Lampje' (8+) door Maas theater en dans!

Sil

(leeftijd: 9 jaar)

‘Mama, dit wordt heel bijzonder…ik voel het.’ Vanaf het eerste moment was ik geboeid. Stilte in de zaal. Iedereen zit gelijk op het puntje van zijn stoel. Alles klopt; de muziek, alle special effects, het originele mobiele decor.

Vijf spelers, waarvan twee ook muzikant, die meerdere personages spelen die allen even strak en origineel gespeeld worden.

Een bijzonder, bijna sprookjesachtig verhaal over het mishandelde meisje die het lampje in de vuurtoren moet laten branden zodat de schepen geen schipbreuk lijden. Door het lot krijgt het verhaal een bijna noodlottige wending en verandert plotsklaps alles voor Emilia, de dochter van vuurtorenwachter waterman Augustus.

Het theaterstuk is gebaseerd, en gelijk uitgebreid, op het boek van Annet Schaap en dan merk je dat je kijkt naar de winnaar van de kidspublieksprijs uit 2020. Een dik uur entertainment en het voelt alsof je in de achtbaan zit.

Om Marta (Anne Fe de Boer) haar meerdere personages (de wind, de gastvrouw en de gastvrouw) moest ik en de rest van de zaal het meeste lachen. Mijn moeder vond de muziek erg mooi en moest ook lachen om de rare hond.

Eigenlijk heeft iedereen in dit stuk een dikke 10 verdiend en is het meer dan terecht dat deze voorstelling in de nominaties zijn beland. Ik werd vandaag wakker met zo'n goed gevoel en dat gevoel noem ik 'Lampje'.

Lees recensieSluiten

Makeyla

(leeftijd: 9 jaar)

De voorstelling ging over een klein meisje dat verdrietig was. Lampje is haar naam.

Lampje woonde samen met haar vader. Ze zorgde voor haar vader want hij had maar 1 been. Haar vader was de vuurtorenwachter en zij hielp hem hiermee. Op een dag sloeg hij haar en ze werd uit huis geplaatst. Ze moest naar een opvang in een eng huis.

Ik vond het een superleuke spannende voorstelling en ook een beetje eng en lief. Ik vond de hond Lenny het leukste personage want hij was grappig en lief. Ik vond de vader van Lampje niet lief. Ik zag stoelen, tafels, een bed en een huisje op de podium. Het publiek ging een paar keer lachen en schrikken.

De voorstelling ging wel snel. Er gebeurde veel tegelijkertijd. Muziek tussendoor vond ik leuk want het maakt de voorstelling leuker.

Ik denk dat mijn vrienden dit een leuke voorstelling zouden vinden. Ik zou graag naar een andere voorstelling willen gaan met de spelers. Ze deden allemaal leuk.

Lees recensieSluiten

Safiya

(leeftijd: 7 jaar)

Ik ben naar de voorstelling Lampje geweest in theater de Meervaart. Vooraf had ik verwacht dat de voorstelling zou gaan over een magisch lampje. Ik was dan ook enorm verrast dat Lampje de bijnaam was van het meisje dat in de voorstelling speelde. Haar vader noemde haar denk ik zo omdat zij altijd het licht in de vuurtoren aandeed. Lampje haar vader, Augustus Waterman moest dat als vuurtorenwachter eigenlijk doen. Lampje haar vader was alleen heel verdrietig sinds het overlijden van Lampje haar moeder en daarom moest Lampje iedere avond het licht aan doen in de vuurtoren. Tot het op een dag helemaal misging. Het waaide hard en lampje kon het vuur in de vuurtoren niet aan krijgen, waardoor een schip tegen de rotsen kwam en zonk.

De vuurtorenwachter had gefaald en de Sherrif kwam daarom langs om verhaal te halen. Lampje haar vader probeerde nog smoesjes te bedenken, maar de Sherrif had hem door omdat Lampje per ongeluk had verklapt dat zij altijd het licht in de vuurtoren aandeed. Haar vader werd boos en gaf Lampje een smack op haar gezicht. 

Lampje werd daarom weggehaald bij haar vader en moest gaan werken in een eng kasteel om de schuld terug te betalen aan de eigenaar van het schip, de admiraal.

In het kasteel zonderde een jongen zich af omdat hij zich schaamde omdat hij niet kon lopen. Lampje ontdekte dat hij de zoon was van de admiraal en dat zijn moeder een zeemeermin was. De jongen was zelf ook zeemeermin maar moest zich van zijn vader verstoppen totdat hij zou leren lopen.

Lampje en de jongen konden het steeds beter met elkaar vinden en gingen ook steeds vaker naar buiten. Op een dag kwamen ze een circus tegen met Monsters en Freaks. In het circus werd de tante van de jongen, een zeemeermin, vastgehouden. De directeur van het circus had de zeemeermin pijn gedaan en wilde de jongen vangen om hem ook in het circus te laten zien. Gelukkig wist de jongen te ontsnappen en gingen hij en lampje op zoek naar zijn familie die vlak bij de vuurtoren in zee zouden leven.

Maar toen zij dicht bij de zee waren kwam de gemene wind weer tevoorschijn en blies lampje in zee. De jongen sprong haar achterna en probeerde haar te vinden, alleen was lampje verdwenen. Ondertussen had Lampje haar vader van het ongeluk gehoord en ging met zijn oude schip de zee op, op zoek naar Lampje.

Maar lampje was nergens te zien. Opeens zag de jongen lampje en zwom bliksemsnel naar haar toe en bracht haar naar het schip. Na een paar keer hoesten spuugde Lampje het water uit haar longen en kwam ze bij.

Haar vader sloot haar in de armen en bood zijn excuses aan voor die smack op haar gezicht. Lampje vergaf haar vader want ze had hem erg gemist. 

Samen zwaaiden ze de jongen uit die nu bij zijn familie van zeemeerminnen was.

Lees recensieSluiten


Terug naar M-Talk