Birgit van der Jagt

Docententeam, Coördinator theater en theaterdocent

blader terug blader verder Birgit van der Jagt

Birgit van der Jagt studeerde in 2000 af aan de opleiding docent theater aan ArtEZ. Bij Meervaart Jong werkt ze als artistiek coördinator theater en theatermaker/theaterdocent. Daarnaast doet ze bij de Meervaart ook de educatie en losse verschillende projecten. Birgit werkt(e) binnen Meervaart Jong met verschillende groepen: de basisgroepen theater, de studiogroepen en productiegroepen. Binnen de Meervaart heeft Birgit veel projecten gedaan zoals onder andere de speelvloer, theaterlab van Meervaart Studio, de Bonte avond en was ze betrokken bij educatie. Dit seizoen gaat ze een montage-voorstelling maken met de Theaterwerkplaats. Bij Meervaart Jong maakt Birgit vooral Coming of Age stukken met een luguber randje. Maar er valt ook zeker altijd wat te lachen, want humor vindt ze niet alleen in haar stukken maar ook als docent heel belangrijk. In haar lessen vindt Birgit overgave, kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid, diepgang,, samen maken, grenzen verkennen en verleggen en variatie (met behulp van verschillende disciplines) belangrijk. En natuurlijk een onvergetelijk seizoen met enorm veel spelplezier!

Birgit wordt zelf geïnspireerd door verschillende bronnen. Ze is regelmatig als bezoeker te vinden bij (locatie)theatervoorstellingen, musea, de bioscoop, concerten, workshops, lezingen en andere vormen van performance. Wat haar dat seizoen inspireert neemt ze mee naar haar lessen en stukken.

Birgit werkt als freelance theaterdocent/theatermaker voor meerdere theaters zoals Internationaal Theater Amsterdam, Theater Bellevue en Plejater. Met Plejater maakt ze nu een voorstelling op locatie. Birgit kwam dit jaar kwam kijken naar een voorstelling bij Zee van Staal waar ze een aantal teksten voor schreef en daar werd de liefde voor locatietheater, wat ze eerder veel maakte met o.a. haar eigen theatergroep 4hoogachter, weer aangewakkerd. In oktober kwam de bundel Groeipijn met theaterteksten voor jongeren uit bij International Theatre & Film Books waar Birgit samen met de andere toneelschrijvers van Zonder Kora de teksten voor schreef. Daarnaast ontwikkelt Birgit theaterprojecten, voert ze uit en maakt en schrijft voorstellingen/theatrale presentaties voor diverse (amateur)gezelschappen, jeugdtheaterscholen organisaties en scholen.

Docenteam