Projecten

Theater na de Dam

Theater na de Dam

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Voor de editie van Theater Na de Dam in 2020 zijn de leerlingen van Meervaart Jong hard bezig geweest met de luistervoorstelling 'Vrijzicht'. 

De theater studio groep verdiepten zich onder leiding van docent Femke Heskes in de geschiedenis van Amsterdam Nieuw-West ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de luistervoorstelling Vrijzicht. Als deel van hun onderzoek zijn de jongeren op zondag 1 maart in gesprek geweest met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Kon u na de bevrijding echt vrij zijn?

De kinderen waren hierbij nieuwsgierig naar de herinneringen, deze gaan zij in hun voorstelling naar de oppervlakte brengen. Vragen waren onder andere: Hoe was het om als kind te horen: het is oorlog? Kon u zich daar iets bij voorstellen? Hoe zag het leven er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Amsterdamse polders? Of bent u misschien na de oorlog naar Amsterdam Nieuw-west gekomen? En hoe wist u dat de oorlog voorbij was? Hoe werd dat gevierd? Kon u na de bevrijding echt vrij zijn?

Deze luistervoorstelling is een individuele ervaring, waarin de stemmen van de jonge acteurs de voorstelling in de fantasie van de toeschouwer oproepen. Terwijl hij daar zit, op een bankje aan de Sloterplas. Of een wandeling maakt door de wijk of gewoon vanuit zijn woonkamer, kijkend door het raam. Een voorstelling zonder acteurs, over het verleden en de toekomst van dit jonge stadsdeel.

De voorstelling is op 4 en 5 mei te beluisteren! Klik hier om de voorstelling te luisteren.