Projecten

Theater na de Dam

Theater Na de Dam

Theater Na de Dam benadert elk jaar theatermakers met de vraag of zij speciaal voor 4 mei een nieuwe voorstelling willen maken die een actueel perspectief biedt op de Tweede Wereldoorlog en de wereld van vandaag. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra bijzonder te maken.

Voor de editie van Theater Na de Dam in 2020 zijn de leerlingen van Meervaart Jong hard bezig met een jongerenvoorstelling voor Amsterdam Nieuw-West. 

De jongeren zijn op zondag 1 maart in gesprek geweest met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Deze gesprekken dienen als inspiratie voor het maken van de voorstelling die op 4 en 5 mei te zien zal zijn aan de Sloterplas, vlak bij theater de Meervaart in Osdorp.

De kinderen waren hierbij nieuwsgierig naar de herinneringen, deze gaan zij in hun voorstelling naar de oppervlakte brengen. Vragen waren onder andere: Hoe was het om als kind te horen: het is oorlog? Kon u zich daar iets bij voorstellen? Hoe zag het leven er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Amsterdamse polders? Of bent u misschien na de oorlog naar Amsterdam Nieuw-west gekomen? En hoe wist u dat de oorlog voorbij was? Hoe werd dat gevierd? Kon u na de bevrijding echt vrij zijn?

Tijdens het Meervaart Jong Festival is er op zaterdag 11 april een sneakpeak van de voorstelling te zien om 19:15 uur. Voor meer informatie over het Meervaart Jong Festival klik hier.