Projecten

Theater na de Dam

Theater na de Dam

De onderstaande informatie is van Theater na Dam in het seizoen 2021/2022. Ook dit jaar doen wij weer mee met Theater na de Dam met de theater gevorderd groep op de dinsdagmiddag. Heb jij ervaring met het spelen van theater en wil je graag meedoen? Meld je dan aan voor een kennismakingsles via jong@meervaart.nl. 

Alle informatie over de voorstelling van het seizoen 2022/2023 komt hier te staan in maart.

STRIJDERS!
4 mei om 20:15 uur & 5 mei om 15:30 en 17:00 uur

Jongeren uit Amsterdam-west verdiepten zich onder leiding van theatermaker Anne Goedhart in de geschiedenis van Amsterdam-west ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Strijders!

Een van de ouderen die wij spraken zei: ‘Je moet altijd blijven strijden  voor een vrij land!!’ Wij hebben onze vrijheid te danken aan al die mensen die zijn blijven strijden tijdens de Tweede wereld oorlog. Buitenlandse krachten, Nederlandse soldaten, maar ook het verzet. Er is altijd veel aandacht gegaan naar de mannen die hun leven waagden binnen het verzet. Waarom kent niemand de namen van de vrouwen? Omdàt het vrouwen zijn? In ons onderzoek naar vrouwen binnen het verzet kwamen we een bijzondere en krachtige vrouw tegen: Jacoba van Tongeren. Samen proberen we haar de waardering te geven die ze verdient.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Aanmelden voor de voorstelling kan door een mail te sturen naar jong@meervaart.nl + uw naam, dag en tijdstip van de voorstelling.

Ben je slecht ter been of kan je niet staan tijdens de voorstelling. Geef dit aan ons door dan kunnen wij hier rekening meehouden.

Credits:
Regie
Anne Goedhart
Artistiek advies Birgit van der Jagt
Tekst Jacoba van Tongeren, Anne Goedhart en spelers
Spel Mouna Setta, Zino Takac, Nikki Terhoeven, Lynn-Morgan Braaf, Mimy Sam Drok, Salma Belmaashi, Roan Kremer, Louise Wildner, Brian Waal, Imogen Stout, Magaritta Oord, Namo Karimi, Okke Hoenderrages en Ivy Bontjes
Productie Meervaart Jong
Met dank aan Suus van Doesburg, Rianca van Dijk en Jasper de Vries
Fotograaf: Dave van Hout

Strijders!
04 mei om 20:15 uur (VOL)
05 mei om 15:30 uur & 17:00 uur

Startpunt:
4 mei voor de Meervaart (Meer en Vaart 300)*
5 mei het Talentenhuis (Meer en Vaar 290)
*voorstelling start na de herdenking

De voorstelling is gratis. Reserveren kan via jong@meervaart.nl. Geef hierbij aan of je op 4 of 5 mei aanwezig bent. Je ontvangt na je reservering een mail met de tijd waarop je bent ingedeeld. Reserveren is gewenst.