Projecten

Theater na de Dam

Theater na de Dam

Dit jaar doet Meervaart jong opnieuw mee met het project Theater Na de Dam. Jongeren maken samen met theaterdocent/ regisseur Femke Heskes een voorstelling die ze tijdens de herdenking op 4 mei (na de dodenherdenking) en op 5 mei spelen voor publiek. Tijdens het project zijn ouderen uit Nieuw West/ Amsterdam geïnterviewd. Op basis van de verhalen van de ouderen is het script geschreven.  

'Stille parade van het verzet' 
wandelvoorstelling

van: Meervaart Jong i.s.m. Casper Oorthuys 

04/05/2021 20:10
05/05/2021 13:00

Jongeren uit Amsterdam Nieuw-west verdiepten zich onder leiding van theatermaker Femke Heskes in de geschiedenis van Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de wandelvoorstelling: Stille parade van het verzet.

Toen, deed hij wat moest
Nu, is hij de held
Wist hij toen, wie hij nu zou zijn?

Deze voorstelling is een onderzoek naar de romantiek rondom heldendom van verzetsstrijders uit de tweede wereld oorlog. We paraderen met andermans heldenacties, maar maakt dat ons een solidair mens?

Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt – in veel verschillende vormen – iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.

Meer informatie over de reservering van de voorstelling vanaf 22 april 2021

Concept/regie: Femke Heskes
Regie-assistent: Gijs Blanken
Spel: Nada Raij, Ivy Bontjes, Dina Macchione, Yasmina Macchione, Sarah Pequeno, Bodhi Jay Batson, Alae Bentaleb
Vormgeving: Casper Oorthuys
Productie: Annekatrien Gielkens, Felice Vermeulen, Sara-Layla Marrawi, Kyara Hoekerswever
Met dank aan: Birgit van der Jagt, Jeroen Jonkers en Shirley Brandeis
Fotograaf: Marc Roodhart

Wat is Theater Na de Dam?
Theater Na de Dam is een nationale traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. In 2020 deden meer dan 400 jongeren en makers mee aan het project.