Neem een optie

About us

Als bekroning op de vele duurzame aanpassingen van de afgelopen jaren heeft de Meervaart het BREEAM-NL In-Use certificaat ‘Very Good’ ontvangen. Wij zijn heel trots om ons met recht een duurzame evenementenlocatie en theater te mogen noemen, met deze (internationaal) erkende standaard. Klik hier voor meer informatie over BREEAM en de duurzame Amsterdamse cultuursector. 

Met energiebesparende maatregelen zoals het vervangen van verwarmingsketels en verlichting door energiezuinige varianten en door het plaatsen van 300 zonnepanelen is er een grote winst behaald op energieverbruik.

Met als resultaat maar liefst 20% minder CO2 uitstoot en Energielabel A.   

Dat doen we door:

• minder gas, elektriciteit en water te verbruiken
• zelf energie op te wekken
• energie terug te winnen

 

Wat houdt dat in?

• Om gas te besparen hebben we nieuwe verwarmingsketels geplaatst en de achterliggende installaties grondig geïsoleerd
• Veel tl-armaturen in het hele gebouw zijn vervangen door LED buizen
• Het halogeen zaallicht in de theaterzalen is vervangen voor LED zaallicht
• We grepen deze LED-aanpassingen aan om de verlichting in de publieksfoyers opnieuw te laten ontwerpen door lichtontwerper Coen van der Hoeven. Bijna alle gloeilampen en halogeenlampen zijn daarmee vervangen voor LED verlichting
• In de luchtbehandelingsinstallaties van de theaterzalen zijn grote aanpassingen gedaan. Het verplaatsen en verwarmen of koelen van lucht is namelijk een enorme energiekostenpost. Er is een slimme besturing ingevoegd en via warmtewisselaars (twincoil) maken we nu gebruik van de warme lucht die anders weggeblazen wordt
• Ook in de ruimtes van onze huurders, de Muziekschool en de Bibliotheek, wordt gewerkt aan de verlichting en luchtbehandeling
• Zonnepanelen: we hebben 300 zonnepanelen op het dak aangebracht, waarmee we zelf elektriciteit opwekken

 

 

Wat levert dat op?

Ten opzichte van 2015, voor alle duurzaamheidsaanpassingen die we in de afgelopen jaren hebben gedaan, is het stroomverbruik 170.000 kWh gedaald. Dat staat gelijk aan het jaarlijks verbruik van zo’n 50 huishoudens.

De 300 zonnepanelen op ons dak hebben voor ruim 70.000 kWh gezorgd. Dat betekent dat 100.000 kWh besparing toegeschreven kan worden aan de overgang naar LED verlichting, de aanpassingen in de luchtbehandeling en de bewustwording van onze bezoekers en medewerkers.
Het gasverbruik is ten opzichte van 2015 zo’n 9.000 m3 gedaald door onder meer de andere ketels en terugwinning van warmte. Vertaald naar CO2 besparing dan komt dat neer op ruim 106 ton aan CO2.
Met de energiekosten die worden bespaard wordt de financiering van de duurzaamheidsmaatregelen deels gedaan en de benodigde leningen afbetaald.

 

Horeca

Catering is een belangrijk onderdeel van ons theater en uiteraard ook tijdens zakelijke evenementen.  Aanvullend op alle bovenstaande ingrepen, hebben we ook onze horecaleveranciers en producten de afgelopen jaren naar een steeds duurzamer plan getild.

Waarom is onze horeca duurzaam?

• We sturen aan op afvalvermindering, we gebruiken geen plastic flesjes, maar hervulbare glazen flessen. Thee wordt los gebruikt met een zeefje, dus zonder zakjes. Bovendien worden alleen nog 'bio-plastic' rietjes gebruikt.

• Minder CO2 uitstoot: we gebruiken namelijk tapwater van Made Blue en serveren in onze Meervaart (collector items) glazen flessen. Dit maakt het vervoer van plastic flesjes onnodig. Daarnaast hoeft het bronwater niet gekoeld te worden.

• Onze servetten zijn van gerecycled papier en 100% ECO. (via Place Add)

• Er kan alleen nog met pin worden betaald, wat relatief minder energie kost dan contante transacties. Klik hier voor een Volkskrant-artikel daarover.

• Het gros van onze leveranciers staat bekend om hun duurzame aanpak. Ze zijn (relatief) kleinschalig, en hebben een bij voorkeur lokaal en biologische / duurzame / ambachtelijke aanpak. Enkele voorbeelden zijn Gulpener bier, Grapedistrict wijnen, Senza en Mr. Jones thee, Beukenhorst koffie, water van Made Blue, Oma Bob’s bitterballen en chocolade van Tony Chocolonely.

 

 

Call us on 020-410 77 20 or mail one of our colleagues

Make reservation
Make reservation
Click here

Make reservation

1,5 meter Events

Health & safety are most important to us during your business event. Our spacious theater is perfectly suitable for event settings where 1,5 meter social distance can be kept.

Meervaart Meetings & Events: 1,5 meter Events

Hybrid & Livestream Events

Reach out to a large audience with our Meervaart Livestream Studio!

Meervaart Meetings & Events: Hybrid & Livestream Events

Directions

Located between the City center of Amsterdam and Schiphol Airport makes us perfectly accessible by car and public transport.

Meervaart Meetings & Events: Directions
Bekijk de virtuele tour

Contact us now

Call us on +3120 410 7720 or send us a mail at sales@meervaart.nl and we get back to you as soon as we can!