vr 10 juni 2022

“Met Break A Leg verbinden we de rauwe straatcultuur met de commerciële en de theaterwereld”

In gesprek met Team Break A Leg

“Met Break A Leg verbinden we de rauwe straatcultuur met de commerciële en de theaterwereld”
“Met Break A Leg verbinden we de rauwe straatcultuur met de commerciële en de theaterwereld”
Terug naar M-Talk
Zondag 5 juni 2022 stond de Meervaart in Amsterdam in het teken van het streetstyle Dance Festival ‘Break A Leg’. Na 2,5 jaar is de wedstrijd eindelijk weer terug en het was een groot dansfeest in de Meervaart. De gehele dag betraden meer dan 800 dansers in de leeftijd 4 t/m 60 jaar het podium en genoten ca 500 bezoekers van al de performances….. volle bak dus. We spraken de organisatoren Jur Bouterse, Gregory Shaggy Albertzoon, Vince Charming, Rianca van Dijk, Wendy de vries en directeur Yassine Boussaid & artistiek coordinator van de Meervaart Christiaan Mooij over de dag en het belang van Break A Leg binnen het aanbod van de Meervaart.

 

BREAK A LEG
Jur– “Break A Leg is een jaarlijks dansevenement in de Meervaart waar zowel stand-up hiphop dans, breaking en show competitie dans aan bod komen. Inmiddels is het evenement een begrip in het Nederlandse hiphop dans landschap.”

Yassine – “Dit evenement zorgt ervoor dat verschillende gemeenschappen die staan voor een bijzondere cultuur samenkomen, verschillende hiphop stijlen, verschillende crews die uit verschillende delen van het land bij elkaar komen om hun talenten te presenteren voor een publiek.”

Wendy - “Het bijzondere aan Break A Leg is is dat er geen leeftijd aan verbonden is, iedereen die bezig is met hiphop is welkom. Dit jaar hadden we deelnemers van 4 tot ongeveer 60 jaar op het podium staan. Ook dat verbindt. Ook zien we dat steeds meer dansers uit het buitenland ons event bezoeken. 

HIPHOP IN HET THEATER
Vince – “Met Break A Leg verbinden we de rauwe straatcultuur met de commerciële en de theaterwereld.”

Yassine - “Wat ik tof vind is dat we een theaterzaal gebruiken om die kwaliteit te kunnen presenteren. Dingen die op straatniveau ontstaan verdienen ook een hoogwaardig podium en dan zie je nog meer dat het echt een kunstvorm is. De kwaliteit van Break A Leg is zo hoog en deze kunstvorm verdient een breder publiek en dat het echt omarmd wordt. Het gaat niet alleen om grootstedelijke jongerencultuur het is de cultuur van de stad, en als je dat als theater kan omarmen en een plek kan geven dan denk ik dat we heel ver zijn in de ontwikkeling van de kunsten.”

Christiaan – “Hiphop is een dynamische en inspirerende cultuur die zich de afgelopen 40 jaar sterk heeft ontwikkeld. Het trekt zich niets aan van hokjes en verbindt jong en oud, beweegt zich tussen sport en kunst en het manifesteert zich zowel op de straat, in het theater als op de Olympische Spelen. Deze energie en houding past bij de Meervaart. Via festivals zoals Break A Leg bewegen we mee met de wereld om ons heen en zijn we letterlijk een huis voor iedereen. Het voedt ons aanbod voor vrijetijdsbesteding en talentontwikkeling. En Hiphop inspireert ons ook bij de ontwikkeling van voorstellingen zoals FTBLL en REMLA.

EACH ONE TEACH ONE 
Vince - “Ik ben zelf een oldskool danser en vind het zeer belangrijk om mijn knowledge (kennis) te delen daarom organiseren wij bij elke editie van Break A Leg panelgesprekken. Maar ook kiezen we juryleden uit die echt hun sporen verdiend hebben. Al deze mensen komen naar Break A Leg om hun ervaringen te delen met de toekomstige generatie dansers en zo kan deze nieuwe generatie weer groeien.”

Christiaan - "Kunnen we het each one teach one -principe ook loslaten op programmeurs van theaters. We moeten ze actiever uitnodigen en laten zien en ervaren wat HipHop is. Dan kunnen we eindelijk die discussie over naamgeving achterwegen laten (is het nu Urban of Hiphop). We kunnen dan gezamenlijk focussen op hoe we hiphop meer plek geven in en rond de Nederlandse theaters."

UNITE
Rianca – “Break A Leg is voor mij heel speciaal omdat ik vind dat de battle scene en de commerciële hiphop dansscene elkaar raken. Van beiden raak ik erg geïnspireerd en dat dat samen komt maakt Break A Leg voor mij heel bijzonder. Ik heb zelf een grote passie voor dans en ik dans zelf ook dus Break A Leg organiseren is voor mij altijd een feest.”

Jur - “Dans events van dit formaat zijn belangrijk omdat het heel veel mensen samenbrengt.”

Wendy - “Real art happens in communities“

Jur - “Als je echt op het passie niveau wilt zitten dan gaat het toch echt om community en dat vind je zodra je elkaar ontmoet en dat kun je niet vinden als je alleen in je dansstudio blijft, daarvoor moet je echt naar buiten en naar events zoals Break A Leg”

Gregory Shaggy: "Peace, Love, Unity, and Having Fun zijn belangrijke waarden binnen de hiphopcultuur. Dit is letterlijk ook wat Break A Leg uitstraalt. Het brengt veel mensen bij elkaar, die genieten van een gemeenschappelijke passie. Ook raken er in de jaren steeds meer internationale dansers geïnteresseerd om naar Nederland te komen en participeren aan ons evenement." 

Yassine - “Er ontstaat die dag echt een grote familie maar wel is het heel competitief en tegelijkertijd ook heel genereus. Je kunt elkaar vernederen op de battle vloer terwijl de ander eigenlijk je beste vriend is en daarna met elkaar weer heel veel plezier hebt. Het is een competitie met heel veel liefde.”

Jur- “Het is belangrijk om een terugkerend evenement te hebben in de stad, dat is iets waar mensen naar uit kunnen kijken, waar mensen zich op kunnen voorbereiden. En dat creëert heel veel unity (groepsgevoel) en geeft een stip op de horizon waarvan ik denk dat het heel belangrijk is om gemotiveerd te blijven en te blijven trainen.”

Rianca - “Het is ook belangrijk dat verschillende dansscenes samen komen en elkaar raken. Het inspireert. Het is super leuk om te zien dat jonge dansers uit een danscrew bijvoorbeeld besluiten op de dag zelf om deel te nemen aan een battle. Dansers worden zo uitgedaagd en het vergroot en verbreed het perspectief. Dit geldt natuurlijk ook andersom.

Jur - “De mix is heel mooi, ik vind het belangrijk dat veel verschillende hiphop stijlen gewoon bij elkaar naar binnen kunnen lopen. Je krijgt veel mee van elkaars sfeer”

Rianca- “Daarnaast staat plezier centraal bij Break A Leg en dat vind ik heel belangrijk.”

Wendy - “Inderdaad plezier maken en gewoon lekker dansen staat bij ons op nummer 1. Daarom werken we ook met een ander battle systeem dan andere battle concepten doen.”

Jur - “Wij starten de voorselectie met een clubsetting, dat geeft de dansers de kans om zelf hun moment te kiezen om zichzelf te bewijzen. Dit is echt een unieke aanpak binnen de Nederlandse battles. Iedereen die meedoet moet eerst een uur lang dansen in kringen (cyphers) om zichzelf te bewijzen. In veel andere competities krijgen dansers vaak maar een kort moment (vaak 2 minuten) om zichzelf te bewijzen en als ze dan niet door zijn zijn ze eigenlijk de hele dag voor ‘niks’ gekomen. Want op teveel battles is er geen ruimte is om vrij te dansen.”

TOEKOMST
Wendy - “We blijven ons programma vernieuwen en we hopen dat we in de toekomst de ruimte hebben om een nog sterker randprogramma te organiseren met onder andere meer panelgesprekken en ook meer workshops. Een grote droom van ons is om gedurende het Break A Leg weekend ook theatervoorstellingen te programmeren, dan is de Meervaart cirkel echt rond.”

Christiaan - "Ik denk dat daar zeker veel mogelijkheden liggen. We moeten in het theater op nieuwe manieren ons verhouden tot het publiek en wat makers beweegt. Als je de kwaliteit en energie ziet van de performance en het enthousiasme van het publiek dan liggen daar veel kansen. We hebben nieuwe vormen en nieuwe dwarsverbanden nodig." 

Rianca - “Ik kijk nu al uit naar volgend jaar! We zijn nu druk bezig met de afronding van dit evenement, zoals het online zetten van alle foto’s, video’s en de ranking en daarna start de pre-productie voor Break A Leg 2023 weer en zullen we ook de nieuwe datum bekend maken.”

Wil je meer weten over Break A Leg ga da naar www.breakalegdancebattle.com en volg Break A Leg Dance Battle via social media. Facebook | Instagram | YouTube @breakalegdancebattle #breakalegdancebattle

Wie is wie?
Jur Bouterse (Amsterdam Breaking Community) | Curator Breaking programma
Gregory Shaggy Albertzoon | Curator & host All Styles & Hiphop Battle
Vince Charming (Vincent Sporkslede) | Curator & host Hiphop Crew Competitie

Wendy de Vries | Hoofd producent Break A Leg (Coordinator Meervaart Studio & Creatief producent Meervaart)
Rianca van Dijk | Producent Break A Leg (Projectmedewerker Meervaart Studio)
Christiaan Mooij | Artistiek coordinator & programmeur Meervaart
​Yassine Boussaid | Directeur Meervaart

 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 30 november 2022

Recensies geschreven over de voorstelling 'Juffenballet'

Door onze Theater-reporters Safiya, Makeyla, Sofia en Yara.


di 29 november 2022

ZÉRO Mime & Performance Festival

Festivalprogrammering donderdag 15 december


di 29 november 2022

ZÉRO Mime & Performance Festival

Festivalprogrammering vrijdag 16 december


vr 11 november 2022

In gesprek met... Marlyn Coetsier

Eén van de spelers van ‘Aan de Andere Kant’


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief