do 25 augustus 2022

Een uitzonderlijke theatertrilogie als reis

Mokhallad Rasem en Kuno Bakker maken een dagvullende theaterervaring

Een uitzonderlijke theatertrilogie als reis
Terug naar M-Talk
Exclusief voor Meervaart en het Toneelhuis in Antwerpen speelt Dood Paard drie voorstellingen op één dag.

Eerder waren de stukken 'De Verse Tijd', 'Homemade' en 'Looking for habibi' afzonderlijk te zien. De voorstelling 'De Verse Tijd' werd in 2019 gekozen als één van de tien beste voorstelling van dat seizoen. De Nederlandse toneeljury schreef: ”De voorstelling doet je realiseren dat het feit dat je de ander niet zult begrijpen, niet per definitie het einde van een ontmoeting hoeft te zijn, maar ook een fundament kan zijn om een vriendschap op te bouwen.” 

Het werd de opmaat van een trilogie waarin Mokhallad Rasem en Kuno Bakker hun vriendschap theatraal vieren en uitdiepen. Als we hen in de voorbereiding spreken in de artiestenfoyer van de Meervaart kunnen ze niet wachten om in 5 uur tijd een proces van 3 jaar te delen. Het wordt intensief en spannend. 

Mokhallad: ”Nooit eerder heb ik drie voorstellingen zo achter elkaar gespeeld en dat gaat een bijzondere sfeer opleveren.” 

Kuno: ”Ja ik ben heel benieuwd wat het oplevert. We hebben ze altijd los van elkaar gespeeld. Er zit tijd tussen het ontstaan. Nu gaan ze in één tijdsbestek met elkaar in gesprek. Dat gaat voor ons en het publiek iets nieuws opleveren.”

Hoe kan je open zijn naar elkaar? Open zonder elkaar te bepalen, te veroordelen.

Beiden zijn nieuwsgierig wat het met henzelf gaat doen als persoon. In de loop der jaren hebben ze een sterke band ontwikkeld. Na hun eerste ontmoetingen was er een proces dat ze omschrijven als mooi, diep en verwarrend. Het begon aftastend en zoekend. Door meer en meer open naar elkaar te zijn, groeide het vertrouwen. 

Mokhallad: “Het was steeds zoeken naar hoe kan je open zijn naar elkaar? Open zonder elkaar te bepalen, te veroordelen.” 

Kuno: ”Je geeft vertrouwen aan de ander. Je krijgt het van de ander. En het heeft te maken met niet te snel nee zeggen tegen de ander. Eerst proberen te snappen wat de ander precies zegt of bedoelt. Misschien een tijd samen om te denken en dan na een tijd te kunnen zeggen: 'Nee daar ben ik het toch niet mee  eens'.” 

Mokhallad: “ Ja, het kan nooit allemaal precies passen. Je bent het altijd ergens iets niet mee eens. Dat moet je aanvaarden.” 

De voorstellingen laten goed zien dat de onderlinge verschillen tussen de acteurs niet terug te leiden zijn naar de verschillen in hun culturele achtergrond. Ze hebben een theatervorm gekozen waarin hun persoonlijke achtergrond fictie is geworden. We zien de uitvergroting, verbeelding, poëzie, humor en gevoel. Het levert open en geestige voorstellingen op. De afzonderlijke voorstellingen zorgde voor tot tranen geroerde bezoekers. Zeker bij het deel Looking for habbi, dat over liefde gaat, leverde zoveel herkenning op. 'De Verse Tijd' maakte indruk omdat het laat zien hoe je anders met verschillen om kan gaan dan de media ons doorgaans voorschotelt. 

Zijn we niet allemaal op zoek naar een habibi?
Eerder bezocht onze redacteur 'Looking for Habibi' en schreef er een artikel over

De makers beschrijven de trilogie als een reis. Een reis die ze afsluiten met meerdere spelers. Hierdoor verandert ook de dynamiek gedurende de voorstellingen. Bovendien wordt de reis zo ook muzikaal en heeft het een grote beeldende kwaliteit. Er zijn vlotte tekeningen, soms doet het betoverend aan en heeft één deel een overdonderend poëtisch muzikaal beeldend slot. 

Als Meervaart zijn we er trots op dat we deze bijzondere en indrukwekkende reis kunnen presenteren aan de start van dit seizoen. Het is een voorbeeld van een voorstelling die vanuit een persoonlijk perspectief midden in het leven staat. Eén die met tekst, beeld en muziek het publiek raakt, op nieuwe ideeën brengt en al het moois toont dat theater kan zijn. 

Programma

14:00 – 15:30 uur: De verse tijd
15:30 – 16:00 uur: Pauze met hapjes* 
16:00 – 17:30 uur: Homemade
17:30 – 19:00 uur: Pauze met diner*
19:00 – 20:30 uur: Looking for habibi 

Op zondag 11 september starten we de dagvullende theaterervaring met 'De verse tijd'. Na de eerste voorstelling wordt het pauzedrankje en hapjes geserveerd door Libanees restaurant Cedars. Ondertussen maakt de cast en crew zich klaar voor de volgende voorstelling. Na 'Homemade' wordt een avondmaaltijd geserveerd die zowel met vlees als vegetarisch gegeten kan worden. Na de avondmaaltijd vervolgen we onze reis en zien we 'Looking for Habibi', het slot van de trilogie. Na afloop van de laatste voorstelling wordt er nog een drankje geserveerd en is er meer dan genoeg ruimte om na te genieten van de drie voorstellingen. 

Klik hier voor meer informatie en tickets voor de 'Habibi Trilogie'.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 30 november 2022

Recensies geschreven over de voorstelling 'Juffenballet'

Door onze Theater-reporters Safiya, Makeyla, Sofia en Yara.


di 29 november 2022

ZÉRO Mime & Performance Festival

Festivalprogrammering donderdag 15 december


di 29 november 2022

ZÉRO Mime & Performance Festival

Festivalprogrammering vrijdag 16 december


vr 11 november 2022

In gesprek met... Marlyn Coetsier

Eén van de spelers van ‘Aan de Andere Kant’


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief