di 12 januari 2021

Meervaart Studio 2020 recap

Oh wat een jaar! We blikken graag met je terug op 2020. En bij deze wensen we jullie hele fijne dagen en de knuffels halen we zeker in.

Meervaart Studio 2020 recap
Terug naar Nieuws
Het was een bijzonder jaar. Een jaar waarin we moesten passen en meten, schakelen en incasseren, maar ook een jaar waar we dankbaar voor zijn. Samen met ons team is er ondanks de tegenslagen veel mogelijk gemaakt om te blijven doen waar we goed in zijn: creativiteit stimuleren voor én met de jongeren uit Amsterdam. We blikken graag met je terug in deze recap van 2020!

Gelukkig kon het grootste deel van onze activiteiten doorgang vinden, soms digitaal vanuit huis maar vaak gelukkig gewoon vanuit onze eigen vertrouwde studio’s. Het is belangrijk in deze moeilijke periodes om een uitlaatklep te hebben, om te blijven leren en sociale contacten te onderhouden. Tijdens de eerste lockdown was een deel van onze activiteiten online te volgen. Zo organiseerden we diverse online masterclasses, zoals een masterclass ‘Social Media’, ‘Schrijven’, ‘Muziekcontracten’, ‘Subsidie en Fondsenwerving’ en organiseerden we DJ livestreams met onze DJ achterban, hielden we online talks en organiseerden we een Art battle (Meervaart Lockdown Battle).

De leefwereld van onze jongeren is een belangrijke inspiratiebron voor onze projecten. Wat houdt de gemoederen bezig? Wat zijn actuele onderwerpen? Het afgelopen seizoen was gelijkheid en mensenrechten een groot thema binnen veel van onze projecten. Mede vanwege het wereldwijde protest tegen extreem
politiegeweld en institutioneel racisme en de daaropvolgende beweging Black Lives Matter. Omdat het werken rondom maatschappelijke thema’s heel goed werkt willen is het streven dit vaker te doen in 2021.

Tijdens de themaweek ‘De Staat van Zijn’ kwamen een aantal van dit soort maatschappelijke thema’s al samen in diverse projecten. Met ‘De Staat van Zijn’ toont de Meervaart een uitsnede van wat er nu speelt in onze levens: Met een creatieve blik beschouwen en vieren we onze wereld. We kijken naar waar het schuurt en zoeken waar de kansen liggen. De ‘Staat van Zijn’ gaat voorbij de waan van de dag en laat zich niet gijzelen door doemdenken. Het is een inspirerende pas op de plaats die ons vol bewondering, ontroering, lol en compassie verbindt. ‘De Staat van Zijn’ bestaat uit voorstellingen, gesprekken, lezingen, workshops en eenexpo. De volgende Meervaart Studio projecten waren tijdens deze week te zien:

I AM: MY STORY | FOAM FORWARD X MEERVAART
Dit project ontstond in samenwerking met Foam en fotograaf/coach Lesley Adu in reactie op de Instagram-actie #iamablackman. Het is voor Adu een persoonlijk statement waarmee hij onder meer reageert op de racisme discussie. Op welke manier spreek jij je uit voor een inclusieve samenleving? Dit vraagstuk hebben Julie, Helena, Elzo & Felicia beantwoord. Ze hebben onder begeleiding van Adu toegewerkt naar de I AM MY STORY expo welke van 2 oktober 2020 t/m 25 januari 2021 te zien is op het Osdorpplein 6 te Amsterdam. Dit project is een samenwerking tussen Foam en Meervaart Studio. In Januari 2021 starten we een nieuwe reeks, deze keer werken we toe naar een expositie over vrouwelijke helden die we openen op Internationale Vrouwendag op 08 maart 2021. Meld je nu vast aan voor de nieuwe reeks.

VOORSTELLING ‘GAME OVER’ | LOST PROJECT X MEERVAART
Het Theater Lab is een experimenteel maakprogramma voor jongeren. Onder leiding van een professionele maker werken ze - in een onderzoek naar stijl, inhoud en zeggingskracht - aan een voorstelling. ‘Game Over’ is het resultaat van dit programma en speciaal gemaakt voor het Festival ‘Town Tales’. Dit festival is een samenwerking tussen Frascati en de vier Amsterdamse Cultuurhuizen - Bijlmer Parktheater, Tolhuistuin, Podium Mozaïek en Meervaart– dat zich richt op richt werk van een nieuwe generatie grootstedelijke kunstenaars.

‘Game Over’ is een voorstelling over de nieuwe generatie Amsterdammers. 11 jonge acteurs maakten deze productie onder regie van Priscilla Vaudelle & choreografie van Erwin Kiene van het Amsterdams makerscollectief LostProject. Beiden zijn zelf ook ooit begonnen als deelnemer bij Meervaart Studio. In Game Over laten de jongeren zien het zat te zijn om zich steeds te moeten aanpassen. Is winnen nog leuk als het nieteerlijk gaat? Ze spreken zich uit tegen dit spelsysteem.

Game over kreeg een recensie in de Theaterkrant waar we trots op zijn:

Game Over is beslist een kwalitatief hoogstaande voorstelling die verder durft te gaan dan tal van
reguliere uitvoeringen over zo’n precair onderwerp als racisme en het buitensluiten van mensen met
een niet-witte achtergrond


Maar er is meer om trots op te zijn! Hieronder volgen nog twee highlights uit dit bijzondere jaar.

ONLINE PREMIERE FILM LAB: DE FILMACADEMIE X MEERVAART
Op 28 mei keken we met 100 huishoudens naar de speciale online première van 5 korte films gemaakt door ons eigen Meervaart Studio Film Lab i.s.m. de Nederlandse Filmacademie. Het was een bijzondere en unieke avond. Met 100 mensen tegelijk samen naar films kijken en deze daarna bespreken was een echte beleving. De films - Alle Kleuren Van De Regenboog, Pajam, Zo Ver Weg Is Dichtbij, Live Stress Delusion & Film Woods - werden gemaakt in de periode september 2019 tot en met februari 2020 en zouden oorspronkelijk in maart in première gaan. Bekijk HIER alle films.

FF EERLIJK | AMNESTY INTERNATIONAL X MEERVAART
Soumaya en Luna van het Meervaart Studio Film Lab hebben 3 pilot afleveringen voor het YouTube kanaal van Amnesty International gemaakt. Deze jonge filmmakers kregen hiermee de kans om mee te werken aan video’s over mensenrechten. Het resultaat is de serie ‘FF EERLIJK’. In ‘FF EERLIJK’ vraagt Soumaya zich af hoe mensen die ergens voor staan in actie komen. We zien vaak hoe mensen die een duidelijke mening hebben door velen
worden veroordeeld of zelfs in een kwaad daglicht komen te staan. Dit heeft haar nieuwsgierigheid gewekt naar de mens achter de activist en naar wat hen drijft. Daarom nodigen we verschillende mensen uit bij Soumaya op de bank voor een eerlijk gesprek. In de drie pilot afleveringen ging Soumaya in gesprek met Akwasi, Milou Deelen en Fatima Aboulouafa. Inmiddels zijn de afleveringen al meer dan 560.000 keer bekeken. We gaan binnenkort met het team evalueren of we een langdurige samenwerking aangaan met Amnesty International. Bekijk HIER de afleveringen van FF EERLIJK.

2021+, WAT GAAN WE DE KOMENDE TIJD DOEN?
Er zijn veel projecten gecanceld in 2020, waaronder Break A Leg 2020, een grote danswedstrijd met ruim 2000 hiphop dansers, dat we al maanden aan het voorbereiden waren. Maar de nieuwe datum in 2021 geeft iedereen meer tijd om zich voor te bereiden en harder te rocken als het zover is! We verheugen ons nu al op 24 oktober! Lees HIER meer over Break A Leg 2021.

In januari gaan we weer door met onze projecten zo releasen we met ons nieuwe Poetry Lab in februari/maart onze eerste Poetry bundel en releasen we onze eerste Dans Lab video maar ook kun je meedoen aan diverse beginners workshops. Wil je ook meedoen aan een project in 2021? Meld je dan HIER aan voor een Workshop of Lab.

De komende jaren zien we als een tijd van aanscherping en verdieping. We blijven doen waar we goed in zijn, met de focus op kwaliteit i.p.v. kwantiteit. We hebben in de loop der jaren onze eigen werkwijze gecreëerd en een grote, trouwe community opgebouwd. We hebben een ijzersterk netwerk en inmiddels werken we samen met grote instituten zoals de Nederlandse Filmacademie en Foam. Onze activiteiten blijven onveranderd
populair en soms werken we zelfs met wachtlijsten. De stad groeit en bloeit, er komen steeds meer Amsterdammers bij. Alleen al in Nieuw-West is de groei van het aantal inwoners enorm. Wij willen alle ambitieuze en nieuwsgierige Amsterdammers kunnen én blijven verwelkomen. Een nieuw te bouwen Meervaart kijken we daarom ontzettend naar uit.


Terug naar Nieuws