wo 06 januari 2021

Jaap: “optreden in de Meervaart is altijd één groot feest”.

Een visie op Nieuw-West

Jaap: “optreden in de Meervaart is altijd één groot feest”.
Terug naar Nieuws
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

‘Amsterdamser’ dan dit wordt het bijna niet: deze week dromen we met Jaap Wijnschenk over het heden, verleden en de toekomst. Jaap is geboren en getogen in Amsterdam, woont momenteel in Geuzenveld en is hét gezicht achter Het Amsterdams Volkskoor.

Wij van de Meervaart en een groot deel van onze bezoekers kennen je al jaren, maar voor de mensen die je niet kennen; wil je jezelf even voorstellen?
Ik ben dus Jaap Wijnschenk, 73 jaar oud en sinds mijn 62e met vervroegd pensioen. Voorheen was ik projectleider in de RAI Amsterdam van diverse beurzen en tentoonstellingen. Vandaag de dag ben ik secretaris en contactpersoon van Het Amsterdams Volkskoor, een gezelschap dat jaarlijks in de Meervaart optreed en voor uitverkochte zalen staat.

Kun je iets vertellen over het eerste optreden in de Meervaart? Was dit ook jouw eerste bezoek aan de Meervaart?
In het verleden trad Het Amsterdams Volkskoor op in de Rode Hoed, ook in Amsterdam. Maar we hadden de ambitie om voor een grotere zaal te staan. Sinds 2011 treden we dus ieder jaar op in de Meervaart en ook nog eens twee avonden op rij. De zaal is ieder jaar weer uitverkocht en het is altijd één groot feest. De voorstellingen worden altijd zeer gewaardeerd door onze donateurs en sponsoren die elkaar kunnen ontmoeten tijdens de after party.

Ongeveer dertig jaar geleden bracht ik zelf mijn eerste bezoek aan de Meervaart. Ik kom er nog regelmatig, voor een bezoek aan Tineke Schouten bijvoorbeeld en andere cabaretvoorstellingen. 

Ik hoop dat een nieuwe Meervaart niet ten koste gaat aan de gezelligheid en warmte die het theater ons tot nu toe biedt

Wat betekent de Meervaart voor jou? Wat vind je fijn aan ons theater?
Er hangt altijd een prima sfeer en jullie hebben erg vriendelijk personeel. Zowel voor als achter de schermen is iedereen bereid om met ons mee te denken en zet iedereen zich altijd in om onze uitvoeringen tot een groot succes te maken en ons met alles tot dienst te zijn. Verder vind ik het een fijn theater omdat het makkelijk te bereiken is, de prijsverhouding voor kaartjes prima is en er altijd een ruim aanbod van diversen voorstellingen is.

Laten we afsluiten met een toekomstdroom: wat droom je voor Nieuw-West en de Meervaart?
Ik hoop dat het gebied rondom de Sloterplas blijft zoals het momenteel is. Maar mocht er een nieuwe Meervaart worden gebouwd dat het een uitstraling krijgt wat bij dit gebied past en dat het nieuwe theater niet ten koste gaat aan de gezelligheid en warmte die het theater ons tot nu toe biedt. Ik ben er een beetje bang voor dat met een nieuw gebouw de prijsverhouding om de zalen te huren omhoog gaat. Dus ik hoop dat dat niet het geval is. En dat de bereikbaarheid van de stoelen in de zalen makkelijk blijft zonder te veel obstakels, voor onze doelgroep is dat wel heel belangrijk.

Voor ons koor heeft het podium een prima formaat, maar als we dan toch mogen dromen: een 3D achtergrond zou wel heel tof zijn.

In de vorige droom gingen we in gesprek met Ounaysa (10) en Noureen (11): zij weten wel raad met Amsterdam als zij burgemeester zouden zijn. 


Terug naar Nieuws