do 23 december 2021

Wij wensen jullie fijne dagen en een creatief 2022

Hopelijk zien we elkaar snel weer in 2022 en bij deze een korte recap van 2021!

Terug naar Nieuws
Wooohooo de kerstvakantie is ook voor Meervaart Studio begonnen. Wij willen jullie onwijs bedanken voor het afgelopen jaar. Het was weer een bijzonder jaar waar we weer veel hebben moeten improviseren. Ondanks alle corona perikelen hebben we toch veel mooie projecten gedaan in 2021.

Een paar hoogtepunten die we toch nog even extra willen benoemen zijn:

- We hebben 2 dicht bundels uitgebracht met ons Poetry Lab
Het Poetry Lab is een experimenteel schrijfprogramma voor Amsterdamse jongeren. Jonge woordkunstenaars werken onder leiding van woordkunstenaar Smita James toe naar een bundel. Afgelopen jaar maakten we 2 bundels, deze bundels zijn trouwens nog steeds te koop.

- We hebben een gewelige Kunstbende Noord-Holland georganiseerd
Kunstbende brengt de makers van de toekomst samen. Kunstbende is de wedstrijd voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Al 25 jaar geeft Kunstbende de tijd aan hét creatief talent van Nederland. Kunstbende is jouw tijd op het podium, om jouw eigen ding te doen, waarin alles - maar dan ook echt alles - geoorloofd is! Kunstbende Noord-Hollland is gevestigd in Meervaart Studio. En in juli organiseerden we een mooie voorronde in de Meervaart die ook online te bekijken was.

- Met het Poldertheater, DEGASTEN en Untold hebben we de talkshow Big’ish Small Talk gemaakt
Meervaart, DEGASTEN, Poldertheater en Untold geven Amsterdamse jongeren al jaren een stem. Alle partijen maken zich hard voor de ontwikkeling van Amsterdamse talenten en dat is in deze  corona tijd extra hard nodig. De vier instellingen hebben de afgelopen tijd gezamenlijk een creatief programma ontwikkeld, speciaal voor Amsterdamse jongeren in de leeftijd 16-24 jaar. Jongeren konden t/m eind september gratis meedoen aan diverse projecten verspreid over de stad. Een van de activiteiten is een talkshow genaamd ‘Big.ish Small Talk’, deze talkshow was een ode aan Amsterdam en jonge creatieve Amsterdammers staan centraal in de talk. Big.ish Small Talk’ was dinsdag 29 juni 2021 te zien via de Facebook pagina’s van Meervaart Studio, DEGASTEN, Poldertheater en Untold en is nu nog steeds te zien op YouTube.

- We hebben de EP Meervaart Studio Volume 1 gereleased
Meervaart Studio, Leeroy (Zwart Licht) en Joshua J. werkten vanuit huis samen met  een nieuwe generatie muzikanten: Ella John, Doenormaal, Rens, Effrens, J.A.D.E, Aelia Sapph, Season & Lester Vasilda, aan deze unieke EP. De EP bevat 8 tracks waarin invloeden vanuit hiphop, R&B, (future-en neo) soul, grime, trap en afro te horen zijn. Ter introductie lieten de muzikanten in 2 cyphers horen wat ze in hun mars hebben. Deze Cyphers zijn te zien op Youtube

- We hebben een mooie eerste samenwerking met het Van Gogh museum gedaan
In deze samenwerking met het Van Gogh Museum gingen deelnemers samen met een dichter en beeldend kunstenaar aan de slag en doken ze in het leven van Vincent van Gogh en werkten ze toe naar een eigen kunstwerk.

- Ook heeft het Film Lab weer een aantal fantastische korte films gemaakt
Het Film Lab is een uniek platform voor het ontwikkelen van jong Amsterdam filmtalent. In drie maanden werk je samen met anderen aan eigen videoprojecten. Gedurende deze weken word je niet alleen gecoacht door Orville, maar ook door verschillende alumni van de Academie, die bereid zijn al hun opgedane academische kennis met je te delen. Check onze Vimeo account voor de producties.

- Samen met Foam hebben we een prachtige foto expo gemaakt
Een groep aspirant fotografen werkten onder professionele begeleiding van 2 coaches van Foam toe naar een eindtentoonstelling. De ontwikkeling van hun eigen fotografische visie staat hierbij centraal, waarbij ze geïnspireerd raken door het werk van de fotograaf en de collectie van Foam. In de periode mei t/m september hebben de deelnemers diverse workshops & masterclasses gekregen van Fotograaf Les Adu en Coco Olakunle en werkten ze toe naar 2 expo's ‘I AM | MY STORY’ & ‘WHAT DO YOU CARE ABOUT?’ die nog steeds te bekijken zijn in  en om de Meervaart.

- Break A Leg X Breaking Convention battle
Zondag 31 okotber organiseerde Break A Leg Dance Battle na twee jaar lang stil te zijn geweest in samenwerking met Amsterdam Breaking Community een Breaking Special in de Meervaart in Amsterdam. B-Boy Flowmer van Breaksquad Crew won de Seven2Smoke battle. Bekijk hier de video's.

- Met onze Dans Lab’ers & coach Shaggy hebben we een prachtige dans film gemaakt
Het Dans Lab is een uniek platform voor het ontwikkelen van jong Amsterdams danstalent door Meervaart Studio. Het traject bestaat uit wekelijkse coaching, waarin research, onderzoeken, samenwerking en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Het oorspronkelijke idee was om een Dans voorstelling te maken met het team maar uiteindelijk door de corona beperkingen en het vroegtijdig moeten stoppen van de lessen is deze film tot stand gekomen. Meervaart Studio Dans Lab heeft in samenwerking met danser/choreograaf Gregory Shaggy een korte dans film gemaakt, genaamd ‘WEST BEAT SOUL’. De dansers: Sade Simons, Nathaniëlla Soetosenojo, Lindsey Spier, Jada Singodikromo, Laura Molsbergen, Tristan Brown, Tori Anane, Ilse Brandhoff & Lieke van Dam vertolken hun persoonlijke verhaal middels dans en spoken word. Bekijk de video hier.

- We zijn een mooie samenwerking aangegaan met IDFA ihkv het Young Adults Label
Vraag filmliefhebbers tussen de 15 en 25 jaar een aanzienlijke lijst van IDFA titels te bekijken en laat ze bepalen welke films hun leeftijdsgenoten echt moeten zien. Dit is de opzet van het Young Adult filmprogramma, dat IDFA samen met Meervaart Studio heeft opgezet. Naast betekenisvolle discussies over de waarde van film en wat een film eigenlijk goed maakt, ontstond een selectie van tien prachtige films. Ze zijn gelukkig niet onder één noemer te omschrijven, zoals jongvolwassenen dat zelf ook niet zijn. Dus ontdek ze zelf en laat je vooral verrassen! Wij zijn super trots dat de Meervaart Studio redactie bestaande uit Ford, Ivar, Milou, Nicky Elise, Kristina, Dina, Hidde, Isa-jane, Liz, Lorenzo, Djohan, Roberto, Marialisa, Alexander, Noble, Sil, Arnoux & Nathan deze selectie heeft gemaakt. Op 27 november toonde IDFA de documentaire SKIN in De Appel en gingen Meervaart Studio Film Coach Orville Yssel & Ford (deelnemer Meervaart Studio) in gesprek over de documentaire.

- ParHasard gaf twee fantastische optredens tijdens Meervaart Studio Live Sessions in de Meervaart
De soulvolle ParHasard combineert de R&B sound van de 90’s met moderne funk en soul. ParHasard speelde woensdagavond 23 juni 2 keer een intieme show in een zeer bijzondere setting in de blauwe zaal van de Meervaart. We hopen in 2022 weer een Meervaart Studio Live Session te mogen programmeren in de blauwe zaal.

- Onze eerste boekenclub ism Amsterdams Andalusissch Orkest is gestart
Woorden Leven’ brengt de kracht van literatuur weer terug op de kaart. Het lezen van een boek, artikel of gedicht raakt een persoon individueel. De lezer voelt zich verbonden met de auteur en er komen emoties vrij. Hoe worden de woorden gelezen? Wat doen de woorden met de lezer? Welke soort contexten spelen een rol? Dit zijn belangrijke vragen om in groepsverband te bespreken. Hierdoor ontstaan er nieuwe perspectieven, ontwaken de deelnemers van de stilte naar gesprek en kunnen discussies leiden tot verscherping.

- En onze Poetry Café avonden zijn een feit en daar komen er zeker meer van in 2022!
Het Meervaart Studio Poetry Cafe is dé plek waar poetry en spoken word artiesten hun nieuwe werk ten gehore kunnen brengen. Een open mic avond met de meest hoge vibrerende en verassende acts. Met overgave en passie word het publiek meegenomen door de artiesten.

Al met al een mooi jaar!
We wensen jullie allemaal hele fijne dagen en hopen jullie snel weer te mogen verwelkomen. We zijn na de kerstvakantie (vanaf 10 januari) weer bereikbaar via de mail (studio@meervaart.nl).

BEDANKT <3

Team Meervaart Studio

 

 

 


Terug naar Nieuws