ma 17 januari 2022

REMLA: Meervaart i.s.m. Redo, Denden, AAO & ICK

Dansers Redo & Denden zetten eerste stap op zoek naar verbinding

REMLA: Meervaart i.s.m. Redo, Denden, AAO & ICK
REMLA: Meervaart i.s.m. Redo, Denden, AAO & ICK
REMLA: Meervaart i.s.m. Redo, Denden, AAO & ICK
REMLA: Meervaart i.s.m. Redo, Denden, AAO & ICK
Terug naar Nieuws
De theaterdeuren zijn gesloten, maar achter de schermen werken we hard aan mooie, nieuwe voorstellingen zoals de voorstelling REMLA.

Dansers Redo & Denden gaan in de autobiografische voorstelling REMLA op zoek naar verbinding. Gestuwd door de muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest rijst de vraag: zijn onze werelden daadwerkelijk zo verschillend of hebben we meer gemeen dan gedacht?

zijn onze werelden daadwerkelijk zo verschillend?

We spraken onze directeur Yassine Boussaid, die tevens de initiatiefnemer van deze productie is over REMLA:

Een dag nadat b-boy danser Redouan Ait Chitt  (Redo) de prestigieuze prijs voor dans De Zwaan ontving (2019) stond hij bij ons in de Meervaart. Zonder enige voorkennis zat Yassine in de zaal en terwijl Redo zijn waanzinnige talent etaleerde rolden de tranen over zijn wangen.

"Hij was het meest volmaakte wat ik in jaren op het podium heb gezien. De fysieke uitdaging speelde geen enkele rol en werd ook niet gecamoufleerd door Redo. Hij ‘vloog’ als een engel over het podium, liet geen steek vallen en boeide vanaf de eerste seconde tot en met het applaus".

Waarom werd je zo door zijn choreografie geraakt?
Als baby was er bij toeval ook een heupafwijking bij mij ontdekt. Als de artsen en mijn ouders er niet vroeg bij waren dan had ik nooit normaal kunnen lopen. Mijn ouders hebben mij altijd verteld hoe zwaar ik het had met de beugels om mijn heupen zodat ik goed kon groeien en de afwijking kon tegengaan. De emotie heb ik nooit eerder gevoeld en eigenlijk dacht ik er nooit echt aan, maar toen ik Redouan zag merkte ik hoe diep dit bij mij zat.

Na afloop ontmoette ik deze waanzinnige artiest in de kleedkamer en bedankte hem voor zijn act en feliciteerde ik Redouan voor zijn prijs. Nadat ik afscheid nam, liep ik terug en zei hem: “He Redouan, jouw roots liggen in Marokko toch? Zou het niet te gek als wij een voorstelling ontwikkelen met instrumenten en repertoires die dicht bij jouw roots liggen?” Zijn antwoord was: “Ja natuurlijk heel graag zelfs, mijn vader zou zo trots zijn. Maar kan dat überhaupt?” Ik zei: “Dat gaan we regelen, ik ga je in contact brengen met het Amsterdams Andalusisch Orkest.”

Dit was het begin van een zoektocht om samen met drie partners een voorstelling te ontwikkelen waar de choreografie en muziek samensmelten tot een geheel. Een geheel waar kracht en verfijning samenkomen: REMLA (Arabisch: zand).

REMLA Arabisch:
zand


Benieuwd naar deze voorstelling?
Samen met alle makers hopen we in het weekend van 12 & 13 februari in de
Meervaart in première te gaan. Daarna start de landelijke tournee. Meer info https://remla.nl/

 


Terug naar Nieuws