


Elisa haar grootste passie zijn woorden. Het vertellen van verhalen is wat Elisa graag doet, dit doet ze zowel als theatermaakster, actrice maar ook als dichter. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en dit is terug te zien in haar werk. In haar werk neemt ze je mee op een poëtische, beeldende en melodieuze reis, waarin de kwetsbaarheid van de mens centraal staat.
"Ik haal mijn inspiratie uit veel verschillende aspecten van het leven. Zaken die dicht bij mezelf liggen, maar ook dingen die om me heen en in de wereld afspelen. Ik schrijf de hele dag. Ik zet veel krabbels, streep woorden weg en schrijf er weer woorden bij. Soms probeer ik de tekst hardop te zeggen om te horen hoe deze aankomt en hoe deze ´bekt´. Het echte krabbelwerk gebeurt bij mij wel digitaal, dat vind ik het fijnste werken".
Ik kladder hele digitale notitieblokken vol
Wanneer ik iets lees of iemand zegt iets moois, dan noteer ik dat direct. Ik kladder hele digitale notitieblokken vol wanneer ik mooie dingen lees, zie of hoor. Ik onderstreep zelfs met balpen zinnen en woorden in leesboeken die ik mooi vind en schrijf er kort mijn gedachten of eerste zinnen voor een gedicht bij. Het overkoepelende thema waar ik me mee bezighoud is de kwetsbaarheid van ons als mens. Zo werk ik vanuit thema´s als ‘Identiteit’, 'Zijn wie je bent', 'iedereen is uniek', 'het vieren van de verschillen' en 'persoonlijke gevoelens' en verschillende maatschappelijke thema's. Aan welk thema ik werk verschilt heel erg en het ligt natuurlijk ook aan wat er op dat moment in mijn leven en de wereld speelt. Door mijn passie voor woordkunst ben ik trouwens een aantal jaar geleden bij de Meervaart terecht gekomen, daar komen veel jonge Amsterdammers met liefde voor woorden. Echt een aanrader!”
Wanneer besefte je dat je iets met theater en schrijven wou doen?
Op mijn tiende is het vuurtje voor theater aangewakkerd en nooit meer uitgegaan. Samen met mijn buurmeisje volgde ik les bij een musicalgroepje in de buurt. Later op het MBO Theater heb ik echt mijn passie voor theater en schrijven ontwikkeld. Ik wist vanaf dat moment dat ik er serieus mee door wilde gaan en inmiddels zit ik in mijn derde jaar van de HBO opleiding theaterdocent/maker. Het leuke aan deze opleiding is dat ik leer theater maken maar ook dat lesgeven aan bod komt. Op deze manier kan ik mensen inspireren, maatschappelijk geëngageerde gesprekken openen en hun blinde vlekken onthullen. Ook biedt deze opleiding heel veel ruimte voor het doorontwikkelen van mijn passie voor schrijven en dichten. Ik vind het zelf maken, creëren en het lesgeven een hele fijne combinatie. In het lesgeven kan ik namelijk mijn ideeën kwijt en me laten inspireren. Ik ben nog heel erg lerend en zoekend naar wie ben ik als kunstenaar. Dat is een belangrijke fase nu.”
Je vertelde net dat je bij het Meervaart Studio Poetry Lab zit, kun je iets meer vertellen over je ervaringen bij de Meervaart?
“Mijn eerste ervaring was het Poetry Lab onder leiding van Smita James. Dat is een schrijfprogramma voor Amsterdamse jongeren. Samen met een groep getalenteerde schrijvers werk je onder leiding van woordkunstenaar Smita James toe naar een dichtbundel. De begeleiding door Smita James was heel vet omdat deze zo persoonlijk was. Smita nam ons als schrijvers enorm serieus en was een echte coach in het traject. Zo inspireerde ze mij met de theorie over woordkunst en stond ze open voor gesprekken over de inhoudelijke keuzes van mijn gedichten en om samen te kijken naar wat we als individuen nodig hadden om verder te groeien in ons schrijven. Ik vond het fijn om in contact te staan met mensen die ook veel schrijven. Er ontstond gelijk een hechte band tussen ons. Tijdens de wekelijkse sessies, waarin we met elkaar spraken en persoonlijke verhalen met elkaar deelden, leerden we elkaar steeds beter kennen. Je stelt je in zo’n sessie kwetsbaar op en dat verbindt heel erg. Dit vond ik erg mooi en ontroerend om te zien.”
“Het bovenstaande gedicht is het eerste gedicht dat ik tijdens Poetry Lab schreef. Het gedicht komt voort uit de opdracht: een gedicht te schrijven over wat mens zijn is. Voor mij gaat ´t Klopt’ over voelen en beseffen dat je leeft en dat dit leven mooi en kwetsbaar is. We leven vaak op een automatische piloot en vergeten dit te voelen, maar soms zijn er momenten waarop ik ineens besef dat ik leef, bijvoorbeeld als ik vanaf het strand naar de zee kijk.
In de toekomst zou ik het heel tof vinden om een eigen bundel uit te brengen. Ik ben er nog niet actief mee bezig, maar ik houd wel een Instagram account bij met gedichten, daar plaats ik regelmatig dingen. Uiteindelijk een bundel met een overkoepelend thema uitbrengen lijkt me heel tof. Het liefst werk ik dan samen met een illustrator en zijn er QR-codes te scannen waarin mijn gedichten ook audiovisueel te luisteren zijn. Over een aantal jaar ben ik afgestudeerd en hoop ik mijn brood te verdienen met theater en schrijven. Wie weet maak ik dan wel een voorstelling met jongeren in de Meervaart. En natuurlijk een eigen plek zou fijn zijn, maar wel in Amsterdam. Dit is een hele fijne stad waar ik me erg thuis voel.”
Heb je nog tips voor andere jonge Amsterdammers die dit artikel nu lezen en ook willen starten met theater of woordkunst?
Tip 1: Just do it! Het is in mijn ogen zonde om iets wat je graag wilt, niet te doen, omdat je bijvoorbeeld bang bent, denkt dat je iets niet (meer) kunt doen of geen tijd hebt. Soms moet je om datgene wat je wilt doen, iets in je gewoontes aanpassen en doen wat buiten je comfortzone ligt. Het is zonde als je later spijt krijgt dit niet gedaan te hebben. Je leeft maar één keer.
Geef geen disclaimers
Tip 2: Geef geen disclaimers! Verontschuldig je niet vooraf, voordat je iets dat je gemaakt hebt laat horen, zien of lezen. Dus niet beginnen met ‘’Ja… Het is nog niet zo goed’’. Soms vind je je eigen werk namelijk niet goed genoeg, maar er zit altijd iets moois in wat je zelf misschien niet ziet. Daarbij is het tonen van je eigen werk ook een (kwetsbaar) proces dat je serieus moet nemen.
De Meervaart Studio workshops en Lab’s hebben mij geholpen om verder te komen in mijn creatieproces door handvatten en methodes aan te reiken. Ik pakte schrijven bijvoorbeeld vaak op dezelfde manier aan. Bij Meervaart Studio kreeg ik meer tips om mijn werk te verbeteren in een hele fijne omgeving. Het is namelijk een plek waar ik van begin af aan met open armen ontvangen ben. Je omringen met gelijkgestemden helpt om je eigen werk te verbeteren, maar het biedt ook inspiratie.
Wil je op de hoogte blijven van Elisa's reis? Volg haar dan op Instagram.
Instagram @elisacosta._
Benieuwd naar nog meer verhalen?
Lees hier het hele verhaal van Sarah, deelnemer Meervaart Jong
Lees hier het hele verhaal van Rauf, deelnemer Meervaart Jong
Lees hier het hele verhaal van Hessel Du Mark, deelnemer Meervaart Studio