di 29 maart 2022

"Ik wil naar Japan om daar anime te studeren"

In gesprek met Rauf

Terug naar Nieuws
De dertienjarige Rauf heeft een passie voor beeldende kunst. Op zijn zesde is hij gestart bij Meervaart Jong en inmiddels is hij niet meer weg te slaan uit het atelier. Ik heb veel plezier bij de lessen, maar ben ook wel klaar voor een nieuwe uitdaging. Vandaag spreken we met deelnemer Rauf.

Rauf is groot fan van Japanse tekenfilms en animatiefilms, beter bekend als anime. Hij is zelf al enkele jaren bezig met het tekenen van manga en de basis hiervoor heeft hij geleerd tijdens de atelier lessen van Meervaart Jong. Zoals de positie, vormen en het perspectief. Maar ook welke potloden bijvoorbeeld goed zijn om te schetsen en hoe je moet schetsen. Tijdens de atelier lessen wordt er natuurlijk ook gekeken naar de stijl van Hollandse Meesters zoals Vincent van Gogh en Rembrandt van Rijn, eigenlijk komen alle stijlen en vormen van beeldende kunst aan bod. "We behandelen ieder jaar andere onderwerpen, thema’s en kunstenaars. Het is daardoor leuk om langere tijd les te volgen."

Hoe ben jij bij Meervaart Jong terecht gekomen?
“Mijn moeder vond dat ik goed kon tekenen en heeft mij ingeschreven. Ik heb eerst mee gedaan aan de Zomerweek en hier kreeg ik les van meester Ronald. Dat vond ik super leuk dus daarna heb ik mij ingeschreven voor de atelierlessen. Inmiddels zit ik al 6 jaar op les bij Ronald.“

Hoe ga jij te werk?
“Zelf maak ik schilderijen en schetsen. Soms begin ik met potlood en soms begin ik gelijk met verf en kijk ik waar ik eindig. Soms maak ik ideeën na van een tutorial, soms heb ik zelf een idee. Ik heb ook een eigen manga karakter gemaakt waarmee ik werk met verschillende kleuren en posities.”

Hoeveel uur per week ben je met tekenen bezig?
“Ik weet niet precies hoeveel maar veel van mijn vrijetijd besteed ik aan tekenen en anime. Naast het volgen van de lessen bij Meervaart Jong kijk ik veel anime op tv en YouTube en ook haal ik veel tips van verschillende websites. Als je trouwens een echte anime serie/film wil maken dan heb je een groot team nodig. Voor 1 minuut anime heb je bijvoorbeeld wel 600 plaatjes nodig. Elk plaatje verschilt een klein beetje van het voorgaande plaatje. Ik maak zelf nog geen bewegende anime video's maar maak losse schetsen om mee te oefenen."

Wil je later ook iets doen met kunst?
“In de toekomst wil ik misschien een kunstopleiding volgen. Het lijkt mij een fantastische baan, lekker creatief bezig zijn maar je moet natuurlijk wel echt goed zijn en daarom steek ik nu al veel tijd in tekenen en zo word ik steeds een beetje beter. Er zijn best veel mensen die een tussenjaar nemen en uitvinden wat ze leuk vinden en wat ze willen doen. Ik denk dat ik voor ik een opleiding ga volgen ook eerst een tussenjaar wil nemen en naar Japan wil  gaan. Een van mijn beste vrienden, Yunus, heeft daar een neef wonen en misschien kan hij ons helpen en kunnen we logeren bij een gastgezin. Ik moet dit natuurlijk nog wel bespreken met mijn moeder.”

Heb je tips voor mensen die willen beginnen met tekenen?
"Ga vooral ook op les bij bijvoorbeeld Meervaart Jong, je leert daar super veel en het is ook hartstikke gezellig. Kijk daarnaast ook veel naar tekenfilms en volg tutorials op YouTube. Als je een leuk tekenfilmkarakter gevonden hebt, probeer deze dan zo vaak mogelijk na te tekenen, dan word je steeds iets beter."

Conclusie van het gesprek met Rauf, pak papier en potloden en ga aan de slag!

Benieuwd naar nog meer verhalen?
Lees
hier het hele verhaal van Sarah, deelnemer Meervaart Jong
Lees
hier het hele verhaal van Elisa, deelnemer Meervaart Studio
Lees
hier het hele verhaal van Hessel Du Mark, deelnemer Meervaart Studio


Terug naar Nieuws