wo 29 juni 2022

"Ook al leest iedereen hetzelfde boek; elk mens ziet een ander verhaal"

‘Woorden Leven’ verhalenavond in MAQAM

Terug naar Nieuws
Woensdag 22 juni vond de prachtige, afsluitende avond voor het ‘Woorden Leven’-project plaats in MAQAM. Hoewel het de afsluiter was, voelt het meer als de start van iets moois.

Een select gezelschap van vijftig personen kwam op woensdag 22 juni samen in MAQAM om naar zes voordrachten te luisteren (twee deelnemers konden helaas niet komen). Omlijst door muziek van Mehmet Polat van het Amsterdams Andalusisch Orkest en gepresenteerd door Sinan Çankaya was het de perfecte afsluiting van het tweede deel van het Woorden Leven-traject.

De zes zeer persoonlijke verhalen van de deelnemers kwamen binnen bij het publiek. Zo schreef Ceren een ode aan haar vader Ibrahim en nam ons mee in haar reis naar Nederland vanuit Hatay (Turkije). En vertelde Nina over het moment dat ze meer van haar Turkse cultuur wilde leren en een taalcursus ging volgen in Izmir en Linde vertelde een verhaal over seksisme en de mannencultuur op haar werk.

De verhalen zijn terug te lezen op ons Blog.

Woorden Leven brengt de kracht van literatuur weer terug op de kaart

Wat is ‘Woorden Leven’?
Fouad Lakbir en Mohamed Aadroun (mede-initiatiefnemers van MAQAM) hebben de missie om van West hét woordkunst-stadsdeel van Amsterdam te maken. Samen schreven zij in het kader van ‘Woorden van West’ een projectplan voor 'Woorden Leven'. Gemeente Amsterdam-West financierde het traject uiteindelijk.

Meervaart Studio is begin 2020 begonnen met het programmeren van woordkunst als één van de talentontwikkeling-lijnen. Aangezien woordkunst steeds meer ruimte kreeg op het podium van de Meervaart, groeide deze behoefde ook bij Meervaart Studio. Wendy de Vries (Coördinator van Meervaart Studio) en Fouad hebben tijdens meerdere lockdownwandelingen gesprekken toegewijd aan de kracht en het belang van woordkunst. Aangezien de Meervaart één van de vaste partners is van MAQAM, was het meer dan logisch om de ervaring van Meervaart Studio te betrekken in het fundament van 'Woorden Leven'. De afgelopen negen maanden hebben Wendy en Fouad twee pilot-series van ‘Woorden Leven’ ontwikkeld en geproduceerd, in samenwerking met schrijvers Nabila el Ouatassi en Sinan Çankaya.

‘Woorden Leven’ brengt de kracht van literatuur weer terug op de kaart. Het lezen van een boek, artikel of gedicht raakt een persoon individueel. De lezer voelt zich verbonden met de auteur en er komen emoties vrij. Hoe worden de woorden gelezen? Wat doen de woorden met de lezer? Welke context speelt een rol? Dit zijn belangrijke vragen om in groepsverband te bespreken. Hierdoor ontstaan er nieuwe perspectieven, ontwaken de deelnemers van de stilte naar gesprek en kunnen discussies leiden tot verscherping.

De boeken die worden behandeld bij ‘Woorden Leven’ zijn verbonden aan een maatschappelijk thema. Elke groep werkt met een eigen thema dat op dit moment hot topic is, zoals ‘stedelijke ontwikkeling’. Deze thema’s zijn nauw verbonden met onze gevoelens en toepassing in de dagelijkse praktijk. Tijdens het eerste deel van het project ligt de focus alleen op het lezen, tijdens het tweede deel komt naast het lezen ook schrijven aan de orde.

De schrijvers (Nabila el Ouatassi en Sinan Çankaya) die Wendy en Fouad hebben betrokken bij ‘Woorden Leven’ zijn schrijvers die uit Amsterdam (Nieuw) West komen, maatschappelijk betrokken zijn en ervaring hebben met het werken met jongvolwassenen. Ook is er bewust voor twee verschillende schrijvers gekozen om zo twee verschillende type programma’s met hen te kunnen ontwikkelen en daarvan te kunnen leren.

Over Nabila el Ouatassi
Nabila el Ouatassi (1989) is schrijfster, kaftanontwerper en influencer. Ze schreef het boek ‘Goud Bloed’ dat gaat over het zuiveren van de mens, hoe word je weer puur? Daarnaast is Nabila storyteller en socialmedia-influencer. Nabila deelt haar liefde voor de literatuur via haar Instagram-account en probeert haar achterban te stimuleren om te lezen en te schrijven. Nabila is opgegroeid in Amsterdam-West en runt samen met haar vader al ruim tien jaar ‘Kaftan Fes’ op het Sierplein (Nieuw-West). ‘Kaftan Fes’ is een begrip in de kaftan-scene en organiseert jaarlijks een bekende kaftanshow.

Over Sinan Çankaya
Sinan Çankaya (1982) is cultureel antropoloog en schrijver. Hij is gepromoveerd op een onderzoek naar diversiteit binnen de politieorganisatie. Daarna deed hij onderzoek naar etnisch profileren. Ook schreef hij maandelijks voor ‘De Correspondent’. Momenteel werkt Çankaya als universitair docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 2021 won hij de Jan Hanlo Prijs Groot voor het boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’. Sinan is tevens de buurman van MAQAM en als bewoner van de Kolenkitbuurt probeert hij zich naast zijn drukke bestaan te ontfermen over zijn buurt. Zo heeft hij meegewerkt aan de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat’, waarin hij samen met Felix Rottenberg kritisch reflecteert op verschillende scènes in de documentaire.


De boeken die Nabila en Sinan hebben behandeld zijn:
‘De Alchemist’ - Paulo Coelho
‘Mijn ontelbare identiteiten’ - Sinan Çankaya
‘Drakendochter’ - Clarice Gargard
‘Wees onzichtbaar’ - Murat Isik

‘Woorden Leven’ is een unieke toevoeging op het bestaande aanbod van woordkunst- en literatuurprogrammering in de stad en zo ook in Amsterdam West. Wij geloven dat ‘Woorden Leven’ potentie heeft om door te groeien naar een structurele programmalijn van MAQAM, waarin wij enerzijds ruimte bieden aan een boekenclub 2.0, maar ook aan avonden met schrijvers en andere verhalenvertellers. Ook geloven wij dat ‘Woorden Leven’ bijdraagt aan onze missie om van Stadsdeel West hét woordkunst-stadsdeel van Amsterdam te maken.

‘Woorden Leven’ is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam - Stadsdeel West (Woorden van West), Meervaart, Amsterdams Andalusisch Orkest & MAQAM.

Illustraties Jesper Buursink

 


Terug naar Nieuws