di 01 november 2022

''Je bent de leider van je eigen proces, maar wel met tips & tricks en persoonlijke coaching''

In gesprek met Alumni van de Meervaart Studio Labs

''Je bent de leider van je eigen proces, maar wel met tips & tricks en persoonlijke coaching''
Terug naar Nieuws
Meervaart Studio biedt een scala aan activiteiten voor jongeren. Naast workshops, events en masterclasses, biedt Meervaart Studio ook langdurige projecten aan, in de vorm van ‘Labs’.

We gingen in gesprek met Alumni van het Foto-, Poetry - en Film Lab. We spraken Filmmaker Jop, Fotografe Jonne en woordkunstenaar Elisa over hun ervaringen tijdens een van de Lab trajecten van Meervaart Studio.

BEHOEFTE
Waarom heb jij je aangemeld voor een Lab traject bij Meervaart Studio?
Jonne: Ik weet nog heel goed dat ik het Facebook event van Foto Lab tegenkwam op Facebook. Het kwam gewoon voorbij op mijn tijdlijn. Ik had toentertijd behoefte aan een plek waar ik wekelijks naartoe kon gaan, voor mijn eigen proces binnen fotografie. Ik wilde vrij werk maken, werken vanuit mijn eigen verhaal en had behoefte aan een mentor. Het Foto Lab traject klonk dus als muziek in mijn oren!

Elisa: Ik kwam het Poetry Lab ook online tegen, door een gepromoot bericht op Instagram. Het kwam telkens voorbij op mijn feed. Ik was zelf al bezig met schrijven, maar ik had het gevoel dat ik niet genoeg tools had om me verder te ontplooien en te ontwikkelen. Ik had de behoefte om meer te leren en wilde me oriënteren op het schrijven van Poetry. Ik denk dat het meant to be was dat ik mee moest doen aan het Poetry Lab.

Jop: Ik ben online gaan zoeken naar wat er te vinden was omtrent groepen die samen films maken en toen kwam ik het Film Lab vrijwel als eerste tegen op internet. Ik wilde graag met mensen contact leggen die ook van films houden. Binnen mijn omgeving was dat namelijk niet zo vanzelfsprekend. Ik was bijvoorbeeld de enige van mijn vrienden die van films houd zoals ik dat doe. Ik had dus sterk de behoefte om mensen te ontmoeten die dezelfde passie voor films delen als ik.

Elisa: Dat sprak mij ook aan bij het Poetry Lab! Het sprak me aan dat je met andere schrijvers en dichters toewerkt naar een gezamenlijke bundel. Het ontmoeten van gelijkgestemden leek mij ook heel tof!

Je bent tijdens het Foto Lab traject de leider van je eigen proces, maar wel met tips & tricks en persoonlijke coaching van Coco

LEREN
Neem ons mee in de periode dat je het Lab volgde, wat leer je zoal?
Jonne: Het Foto Lab daagt je uit om op een andere manier naar fotografie te kijken. Het laat je nadenken over je startpunt in plaats van het eindproduct. Je leert in het Foto Lab hoe je het verhaal dat je wil vertellen, kan vertalen naar beeld en hoe je van een idee toe kunt werken naar een drieluik. Je bent tijdens dit traject de leider van je eigen proces, maar wel met tips en tricks en persoonlijke coaching van Coco. De resultaten hebben we geëxposeerd in de Meervaart. Ik ben dus ook bekend geworden met de Meervaart en voel daar nu ook echt een binding mee. 

Jop: Het Film Lab leert je de basics van het maken van een film. Naast de wekelijkse begeleiding van Orville, theorie lessen en masterclasses over licht, script schrijven e.d. van alumni van de Filmacademie, vind het Film Lab voor een groot deel zelfstandig plaats in de praktijk. Je gaat in groepjes toewerken van preproductie naar het daadwerkelijk produceren van een korte film.

Elisa: Bij het Poetry lab leer je veel over verschillende schrijfvormen. Ik vond dat heel fijn, want dit zorgde ervoor dat ik uit mijn eigen schrijfstijl kwam, die ik altijd al gebruikte. Je leert creatief schrijven en dit doe je aan de hand van verschillende thema’s en onderwerpen die je bespreekt met en in de groep. Je komt wekelijks bij elkaar en je werkt toe naar een dichtbundel. Dat was eigenlijk één van mijn stiekeme dromen om een bundel uit te brengen en dat is dus werkelijkheid geworden!

ERVAREN
Wat waren jouw hoogtepunten?
Jop: Dat ik mijn eigen film heb geregisseerd is toch wel echt een hoogtepunt. Ik ben daar nog steeds heel blij mee en super dankbaar voor! Daarnaast heb ik veel vrienden gemaakt die me hielpen tijdens dit proces en ik vond het ook heel nice om op andere sets te helpen als bijvoorbeeld productieassistent.

Elisa: Voor mij was de release van de dichtbundel in Tolhuistuin toch écht het hoogtepunt. Het was bijzonder om samen met je groep voor te dragen en de gedichten van je groepsgenoten te horen. Je kent elkaars gedichten natuurlijk wel een beetje, maar samen de euforie en het gevoel van trots ervaren op het podium, was echt het hoogtepunt. Samen zo’n succeservaring delen is heel bijzonder.

Jonne: Wat ik heel bijzonder vond aan mijn ervaring bij het Foto Lab, was de ruimte die er was om persoonlijk, eerlijk en het kwetsbaar met elkaar te kunnen zijn. Naast het hebben over fotografie was het ook een plek waar we persoonlijke verhalen konden delen ter inspiratie. Voor mijn gevoel ben ik uit m’n comfortzone gehaald en ben ik door het Lab op een andere manier met fotografie omgegaan, namelijk onderzoekgericht en persoonlijk..

In het Poetry Lab heb ik de skills kunnen ontwikkelen, die mij naar het podium hebben gebracht

Wat heeft je deelname jou gebracht of opgeleverd?
Elisa: Ik heb nu meer kennis over poëzie en schrijven. Mijn netwerk is uitgebreid, waardoor ik de laatste tijd veel word gevraagd om mijn werk voor te dragen. In het Poetry Lab heb ik de skills kunnen ontwikkelen, die mij naar het podium hebben gebracht.

Jonne: Ik ben heel veel analoog foto’s gaan schieten en ben zelf weer veel meer foto’s gaan maken. Ik voel nu een noodzaak om de verhalen en onderwerpen te fotograferen waar ik me hard voor wil maken. De expositie in de Meervaart heeft ook voor meer aandacht voor mijn fotografie gezorgd, ik heb daar veel positieve reacties op gehad!

Jop: Het Film Lab heeft mij heel veel ervaring, vrienden en connecties in de film wereld gegeven. Ik heb het gevoel dat ik een eerste kleine stap in de filmindustrie heb kunnen zetten.

Als ik nu een film zou willen maken, dan zou ik zo een hele crew bij elkaar kunnen krijgen van allemaal mensen die ik ken!

Waarom zou je iemand aanmoedigen mee te doen?
Jop: Voor wat het mij heeft gegeven is het Film Lab in verhouding echt onwijs goedkoop. Het is bizar wat je er eigenlijk allemaal voor terug krijgt. Ik zou het aanmoedigen en aanraden, omdat Orville je super goed door het traject heen begeleidt. En daarnaast ontmoet je toffe mensen en ga je toffe projecten maken. Ik had zelf niet eens kunnen bedenken hoe groots en vet het traject eigenlijk is. Ook bouw je vriendschappen op en connecties. Als ik nu een film zou willen maken, dan zou ik zo een hele crew bij elkaar kunnen krijgen van allemaal mensen die ik ken! Ik heb nu echt een basis van mensen die een passie delen voor film maken.

Jonne: Omdat je in een groep met gelijkgestemden werkt aan je gemeenschappelijke passie, je wordt geïnspireerd door andere deelnemers, gemotiveerd en leert zo andere fotografen kennen en dat is ook goed voor je netwerk!

Elisa: Ik zou ook zeggen; omdat je met andere creatievelingen onder elkaar komt. Het Poetry Lab heeft mijn schrijfstijl uitgebreid maar ook mijn netwerk. Het Poetry Lab is voor mij eigenlijk nooit echt gestopt. De lessen zijn wel voorbij, maar het contact met de groep gaat gewoon door, ik praat nog steeds en zie nog steeds anderen van mijn Poetry Lab groep.

AANRADER?
Jop: Als je geïnteresseerd bent in film, ook al ben je beginner, de ervaring is het zo waard, dus ik zou er zeker weten voor gaan!

Jonne: Ook al fotografeer je al, iedereen heeft hier baat bij. Ik heb er zoveel uitgehaald, zeker voor de prijs.

Elisa: Het helpt je als beginnend schrijver om je te verbreden en het helpt om van andere schrijvers te lezen en leren. En het community gevoel wat ik heb ervaren is geweldig. Het is een kwetsbaar proces schrijven en het was zo waardevol om met anderen te kunnen delen!

OVER DE LAB TRAJECTEN BIJ MEERVAART STUDIO
Het traject bij een Lab duurt in plaats van een aantal weken, een aantal maanden. In deze maanden worden je samen met anderen, begeleidt en gecoacht door de Lab docent. Bij een aantal Labs werken we samen met partners, zo is de Nederlandse Film Academie al jaren partner van het Film Lab, en FOAM van ons Foto Lab. Alle Labs worden afgesloten met een passend eindproduct of eindpresentatie. Bij het Film Lab werk je onder leiding van coach Orville Yssel toe naar het maken en uitbrengen van een korte film. Bij het Poetry Lab werk je onder leiding van woordkunstenaar Smita James toe, naar het gezamenlijk maken en uitbrengen van een dichtbundel, bij ons Dans Lab werk je onder leiding van danser/choreograaf Denden Karadeniz toe naar een montagevoorstelling in de Meervaart en bij ons Foto Lab werk je onder leiding van fotograaf Coco Olakunkle toe naar je eigen fotoreeks en foto expositie.

Jop deed in september 2021 en februari 2022 mee aan het Film Lab. Ook Jonne deed vanaf januari 2022 mee aan het Foto Lab. Elisa volgde in maart 2021 het Poetry Lab. Allen zijn nog steeds betrokken bij Meervaart Studio.

Omslagfoto: By ODC 


Terug naar Nieuws