Akwasi Ansah

Ambassadeur , MC, Schrijver & Acteur

blader terug blader verder Akwasi Ansah
Akwasi (geboren in 1988) is een van de frontmannen van hiphopformatie Zwart Licht. Maar Akwasi is veel meer dan alleen muzikant. Akwasi is een verhalenverteller. Of hij dat nu doet in een rap, gedicht of televisieprogramma: hij wil inspireren, fascineren en prikkelen. Met woorden. Akwasi is een creatieve duizendpoot.

Akwasi Owusu Ansah groeit op in Osdorp. Deze Amsterdammer met Ghanese roots heeft bewezen een creatieve duizendpoot te zijn. Tijdens zijn studie als Theatraal Performer aan de Toneelacademie Maastricht kreeg Akwasi samen met Leeroy en producer Hayzee een platencontract aangeboden bij TopNotch/ Universal. Hier bracht de succesvolle hiphopformatie Zwart Licht drie albums uit. Met zijn geanimeerde rapstijl en dwingende aanwezigheid is Akwasi op het podium de onbetwiste frontman van de groep.

Deze succesvolle rapper focust zich na zijn studie in 2012 op een nieuw project: zijn debuutalbum ‘Daar Ergens’. Voor dit album bewerkte hij samen met zijn band nummers uit het oeuvre van Bram Vermeulen. Eveneens was het zeer succesvolle en telkens uitverkochte muziek-theatervoorstelling ‘Daar Ergens’ twee opeenvolgende jaren te zien op Oerol, Terschelling. Akwasi’s debuutalbum ‘Daar Ergens’ is uitgebracht via zijn platenmaatschappij Neerlands Dope, een onafhankelijk label dat eind 2013 is opgericht.

Naast zijn eigen platenmaatschappij werd het concept ‘NEED Vision’ gerealiseerd. ‘NEED Vision’ is een productiebedrijf en richt zich op programma’s, films, series en commercials. Eerder produceerde Akwasi met NEED Vision het innovatieve meditatieprogramma ReChill, wat werd uitgezonden op NTR.

In het voorjaar van 2018 bracht Zwart Licht hun nieuwe album uit via Neerlands Dope, genaamd ‘Bliksem’. Na een succesvolle clubtour en festivals seizoen was het tijd voor Akwasi om zich weer volledig te focussen op zijn soloprojecten. In oktober 2018 bracht Akwasi zijn debuut dichtbundel uit, genaamd ’Laten we het er maar niet over hebben’. ’Laten we het er maar niet over hebben’ gaat vooral over ongemak in communicatie. Zijn bundel met de impact van een vuistslag bleek meteen een succes te zijn en had binnen drie maanden een vierde druk.

Momenteel houdt Akwasi zich bezig met zijn tweede soloalbum Vuile Diamant, dat wederom in het voorjaar van 2020 uitgebracht zal worden onder Neerlands Dope. Akwasi laat zich voor dit album inspireren op de wortels van zijn moederland Ghana. Dit is te horen aan de eigenwijze sound van Highlife, Afrobeat en Hiphop. Het album is over het algemeen in Ghana opgenomen en geproduceerd door Mucky

Nog even een leuk weetje: Leeroy, Hayzee en Akwasi leerden elkaar kennen bij ons in Meervaart Studio en zijn toen Zwart Licht begonnen.

Ambassadeurs