Over ons

Onze visie

Wij willen met deze activiteiten jong, cultureel divers talent de kans bieden om een portofolio op te bouwen waarmee ze eventueel kunnen doorstromen naar zowel een kunst/cultuur opleiding (MBO, HBO), als een baan in de creatieve sector. Dit is de afgelopen 14 jaar ontzettend goed gelukt, vele jongeren zijn doorgestoomd naar de creatieve industrie. Om een paar voorbeelden te noemen, filmer Chris Wormhoudt heeft zijn eigen reclamebureau genaamd Woodpack, Hiphip formatie Zwart Licht staat op alle grote podia, Dilan Yurdakul & Alkan Çöklü  zijn elke avond te zien in Goede Tijden Slechte Tijden en Emmanuel Ohene Boafo heeft een Gouden Kalf gewonnen met de tele-film EXIT (van Boris Paval Conen) en DJ’s  Mr. Wonder, Hato en Ballantine staan elke dag achter de draaitafels in de grootste clubs (en festivals) in zowel binnen en buitenland. Ook de jongens van SoulTrash timmeren hard aan de weg. In 2016 wonnen zij de Grote Prijs van Nederland (categorie Hiphop), zij komen regelmatig over de vloer om te repeteren en songs op te nemen in de studio. Maar ook de mannen van Zwart Licht & Nebulon noemen Meervaart Studio hun tweede huis, zij bereiden graag hun shows voor in Meervaart Studio. Een grote groep (oud) deelnemers is tegenwoordig ambassadeur van Meervaart Studio!

Lees hier meer over onze ambassadeurs

Vrij werken; DIY

Verder is het vrije werken, het DIY, een van onze unique selling points. Dagelijks komen jongeren zelfstandig werken in onze ruimtes, bijvoorbeeld een Dj neemt een mixtape op, een filmer edit zijn eigen videoclip, een danseres repeteert haar dans solo en een zanger neemt zijn eigen song op in de studio.  Op deze manier leert iedereen zijn eigen signature te ontwikkelen. Tijdens de workshops leer je de technieken en de basis maar het is als kunstenaar heel belangrijk om je eigen unieke stijl te hebben. We hebben gemerkt dat er door het aanbieden van deze vrije productie uren heel veel nieuwe samenwerkingen en toffe ideeën ontstaan. Zo ontmoet bijvoorbeeld een rapper een video editor en maken ze plannen om samen een video te maken. Bij Meervaart Studio ben je actief bezig met je talent. Door anderen hard aan het werk te zien worden jongeren gestimuleerd om zelf ook 200% te geven.

Doelgroep

Onze  doelgroep bestaat uit jonge “talentvolle” creatievellingen uit Amsterdam  in de leeftijdscategorie 14 tot 25 jaar. Door een breed aanbod op verschillende niveaus beogen we een diverse groep jongeren aan te spreken. Zowel creatieve jongeren die de ambitie hebben om een kunstopleiding te volgen als jongeren die gewoon een leuke hobby zoeken.

Visie

Meervaart Studio is een thuis voor jongeren die hun culturele talenten willen ontdekken, ontwikkelen en presenteren. Ze begeleidt de ontwikkeling van jongeren tot ze eventueel kunnen instromen in de MBO & HBO kunstvak en cultuuropleidingen of tot ze zelfstandig kunnen werken in de creatieve sector. Hiermee wil ze bijdragen aan een vanzelfsprekende afspiegeling van de huidige samenleving in de culturele sector.

Missie

Binnen de culturele sector moet iedereen vertegenwoordigt zijn. Elke jongere moet de mogelijkheid krijgen om zich naar eigen smaak en inzicht te ontwikkelen. Hij en zij moet de kans krijgen een podium te verwerven voor zijn en haar artistiek en creatief werk.

Educatie

Naast de projecten die we in de avonden organiseren, organiseren we ook vele educatieve projecten met middelbaar onderwijs in Amsterdam. Een heel mooi voorbeeld is het project Wereldverhalen. In de periode 2013 – 2015 heeft de Meervaart samen met het Wereldtheater en 2 VMBO-scholen in de buurt een doorlopende leerlijn ontwikkelt voor het VMBO. Doel van dit educatieve project is het belichten van de rijkdom van verteltradities uit verschillende culturen (vooral culturen die vertegenwoordigt zijn in Amsterdam Nieuw-West). Als basis voor alle lessen worden eeuwenoude verhalen gebruikt zoals: Sassi en Punnu (India), Anansi de Spin (Ghana) en de Dappere Moeder (Marokko). Leerlingen volgen in het eerste leerjaar een week lang theaterlessen en leren zo de verhalen kennen. In leerjaar 2 volgen zij lessen in verschillende disciplines waarbij de traditionele vormen worden afgewisseld met hedendaagse kunstvormen (streetdance vs. Indiase dans & film vs. schimmenspel). In het 3e leerjaar maken de leerlingen in een week tijd een voorstelling die aan het einde van de week wordt gepresenteerd in de Meervaart. We hebben 2 jaar lang een pilot gedraaid met het project en hebben aan de hand van de ervaringen die wij daarbij hebben opgedaan de lesplannen aan kunnen passen. Momenteel wordt het pakket verkocht op VMBO scholen door het hele land.

Lees hier meer over Educatie