Wed 22 April 2020

Lockdown: de Meervaart is leeg, op twee personen na. Hoe is het om te werken in een leeg pand?

Maak kennis met Martin, gebouwbeheerder van de Meervaart

Lockdown: de Meervaart is leeg, op twee personen na. Hoe is het om te werken in een leeg pand?
Back to M-Talk
Tijdens de coronamaatregelen en zolang onze deuren gesloten zijn, geven we iedere week het woord aan één of meerdere collega’s over hun werkzaamheden thuis.

Maar, dit keer geven we het woord aan Martin, gebouwbeheerder en Hoofd Techniek. Hij werkt als een van de weinigen níet vanuit huis, maar “gewoon” in de Meervaart. Hij vertelt in dit blog hoe zijn dag er momenteel uit ziet.

Ineens lagen alle voorstellingen plat..
Op donderdag 12 maart zou bij ons de TV opname plaatsvinden van de nieuwe show van Micha Wertheim. Rond 16 uur was een persconferentie op de radio met de boodschap dat vanaf dat moment alle theatervoorstellingen met meer dan 100 personen geen doorgang mochten vinden. Paniek! Want slechts vier uur later zouden 800 mensen in onze Rode Zaal plaatsnemen.

Aan mij was de ‘eer’ om dit nieuws mede te delen: vanavond geen voorstelling.

Aan mij was de ‘eer’ om dit nieuws aan Micha, de vele technici en TV-mensen mede te delen: vanavond geen voorstelling. Afbreken en inpakken..... Onvoorstelbaar toen, maar intussen al een ruim maand de realiteit. Ons theater - en alle theaters en filmhuizen om ons heen - staan leeg. En leeg is echt leeg. In de Meervaart ben ik, samen met mijn collega Martijn, in beheer van het gebouw en zorgen we ervoor dat er niemand naar binnen komt. Dit doen we in wisselende diensten, om en om. Alle andere collega’s werken vanuit huis. Sommigen om voorstellingen om te boeken en gasten te bellen die kaartjes hebben, anderen focussen zich vol goede moed op het nieuwe seizoen.

Normaal zie je iedereen aan het werk maar nu is het gebouw ontzettend stil. Ik heb in de grote foyer een werkplek gemaakt en daar hangt mijn computer nu aan een paar grote luidsprekers. Als ik het even nodig heb gaat Bach, Rammstein of Philip Glass op volume 100. Niemand die het hoort!

In de Meervaart wordt nu wat klein onderhoud gedaan: dingen die door één persoon uitgevoerd kunnen worden. Samenwerken is nu niet aan de orde, iets wat we als techniekteam juist zo gewend zijn als wij voorstellingen aan het bouwen zijn. Normaal werk je als technisch team vaak samen en kennen we elkaar door en door. We missen nu allemaal de hectiek rondom de voorstellingen, de opbouw, de voorstelling zelf, het meewerken daaraan, het afbreken en alle momenten daar tussenin. Nu hebben we Zoom-afspraken (red: videochats) online, een enorme tegenstelling. We staan te popelen om weer aan de slag te mogen.

In het gebouw is nu zoveel mogelijk uitgeschakeld. Alle vitale installaties draaien maar de volledige theatertechniek staat losgekoppeld, de verwarming staat laag, evenals de luchtbehandeling en de horecavoorraad is beperkt.
Het enige lichtpuntje dat we nu zien zijn de extreme wegwerkzaamheden voor de deur. Ons theater is nu slecht bereikbaar, maar daar heeft nu bijna niemand last van....

The show must go on!


Back to M-Talk

Meer M-Talk

Thu 13 August 2020

Stille noodkreet vanuit de evenementensector

Het is 5 voor 12


Thu 30 July 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


Tue 14 July 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum