Mon 04 May 2020

Podcast: Soldaat van Zandvoort

In een podcast brengen schrijver Abdelkader Benali en geluidskunstenaar Harpo ‘t Hart het verhaal van 'Soldaat van Zandvoort' tot leven.

Podcast: Soldaat van Zandvoort
Back to M-Talk
Deze podcast vormt nu de opmaat naar de voorstelling die in 2021 gemaakt wordt in samenwerking met de Meervaart, Theater na de Dam en dramaturg Martine Manten

Soldaat El Achir ben Bouali spoelt in 1940 aan op het strand van Zandvoort. Hij is één van de duizenden Marokkaanse soldaten die in Franse dienst vechten tegen de Duitse invasie. Hoe is deze soldaat uit Marokko aan het front terecht gekomen?

Het idee voor 'Soldaat van Zandvoort' begon bij een tegel op het Sierplein in Amsterdam Nieuw-West. Het 4 en 5 mei comité Slotervaart wilde, naast een bestaande gedenktegel voor twee Engelse vliegers, een tegel plaatsen ter nagedachtenis aan de Marokkaanse geallieerden tijdens WOII.

Het comité en schrijver Abdelkader Benali, inwoner van Amsterdam Nieuw-West, raakten raakten met elkaar betrokken bij het project waarop het idee ontstond voor een vertelling over een Marokkaanse soldaat aan het Europese front. In plaats van een herdenkingstegel komt nu een onderbelicht deel van de geschiedenis tot leven. 'Soldaat van Zandvoort' zou eigenlijk vandaag als live performance plaatsvinden op een locatie in Nieuw-West in het kader van Theater na de Dam. Maar door de corona- maatregelen kan dit niet doorgaan. 

Ook hier is een oplossing voor bedacht. Beluister het verhaal in de vorm van een podcast via de website van 4 en 5 mei commité. Of via deze link. 


Back to M-Talk

Meer M-Talk

Thu 13 August 2020

Stille noodkreet vanuit de evenementensector

Het is 5 voor 12


Thu 30 July 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


Tue 14 July 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum