Thu 14 May 2020

Lockdown: “Ik ga gewoon door met wat ik het liefste doe”.

Maak kennis met Robbie, onze kok met de lekkerste recepten.

Back to M-Talk
Tijdens de coronamaatregelen en zolang onze deuren gesloten zijn, geven we iedere week het woord aan één of meerdere collega’s over hun werkzaamheden thuis. Dit keer geven we het woord aan Robbie.

Tsja, twaalf maart 2020. Sinds die tijd is de Meervaart op slot. Ook de artiestenfoyer, waar ik met 5 collega’s, overdag de lunch en ‘s avonds het avondeten verzorg. Dit doe ik voor het Meervaart personeel maar ook voor de artiesten en hun entourage. De betreffende dag heb ik nog een lunch gemaakt en bij thuiskomst, na het werk, kwam het nieuws dat alle theaters op slot gingen. BAM! Dat kwam even aan!

Direct begon ik te malen: “Hoe gaat dat vanavond dan!? De uitverkochte voorstelling van Micha Wertheim, hoe dan!? En wat met de al bestelde catering?”. Kortom, zorgen, zorgen, zorgen.

Graag deel ik met onze bezoekers een recept voor comfortfood: mijn beruchte Soto ayam. Bij velen een favoriet! 

Die dag was ook de dag dat mijn buurman te horen kreeg dat hij uitbehandeld was. Met zijn zuster heb ik twee weken lang de mantelzorg op mij genomen, tot aan zijn overlijden. Een vreemde tijd waarbij je direct met de coronacrisis te maken kreeg. Vrienden en familie die geen afscheid konden nemen, het was een extra sobere uitvaart. Evenwel is het ook een tijd van verdieping als je zo dicht bij iemand kan/mag zijn op zijn laatste reis.

Maar goed, ook in die twee barre weken moest er gekookt worden én getroost! En dus deed ik wat ik het liefste doe: aan de slag met eten. Daarom deel ik graag met onze bezoekers een recept voor troostvoer, troost eten, comfortfood: mijn beruchte Soto ayam (Indonesische kippensoep), bij velen een favoriet!

SOTO AYAM

Ingrediënten: 
1 kip
2 grote uien
6 tenen knoflook
8 kemirie noten
3 eetlepels Kunir/koenjit/geelwortel poeder of 50 gram verse wortel of combinatie
Trassi, flink stuk, niet te zuinig
Ketumbar, halve eetlepel
Daon salam, 3 blaadjes
Daon jeroek poeroet, 6 blaadjes
Sereh, 2 stengels 

Eieren, hardgekookt
Aardappels, gekookt
Taugé naar wens
1 ons Spitskool
1/2, fijngesneden Soe-oen (glasvermicelli)
Selderie, bosje, fijngesneden
Gebakken uitjes.

Aan de slag: 
Wrijf de uien, knoflook, kunir, trassi en ketoembar fijn in een vijzel of een keukenmachine. Dit is de basis > de boemboe. Bak deze boemboe op in wat olie, op hoog vuur en goed roeren!

Voeg de hele kip toe samen met de daon salam, jeroek poeroet en gekneusde sereh. Voeg dan circa 1,5 liter water toe. En zout. Flink wat zout. De soep moet ietwat te zout smaken.

Als de kip gaar is, haal je de kip uit de soep en verwijder je de vellen en de botten. Week de soe-oen in lauw water en giet na een half uur af. Knip de vermicelli dan in handelbare stukjes. Kook ondertussen de eieren en aardappelen in een aparte pan en giet kokend water over de taugé. Snij de spitskool heel fijn en giet hier ook kokend water overheen.

Snij de selderie fijn. Men neemt nu een diep bord. Doe hierin wat soe-oen, stukjes aardappel, kip, taugé, kool, fijngesneden ei en selderie. Overgiet dit alles met de kokendhete bouillon en serveer met gebakken uitjes. Het is een soep, dus veel bouillon toevoegen! Rijst kun je er eventueel nog apart bij serveren.

Eet smakelijk, selamat makan!

Groet, Robbie.


Back to M-Talk

Meer M-Talk

Thu 13 August 2020

Stille noodkreet vanuit de evenementensector

Het is 5 voor 12


Thu 30 July 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


Tue 14 July 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum