Wed 27 May 2020

Lockdown: Maak kennis met Jeroen, de man achter de schermen

Hij doet normaal gesproken, gekleed in het zwart, zo onopvallend mogelijk zijn werk.

Back to M-Talk
Tijdens de coronamaatregelen en zolang onze deuren gesloten zijn, geven we iedere week het woord aan één of meerdere collega’s over hun werkzaamheden thuis. Dit keer geven we het woord aan Jeroen, werkzaam bij de Theatertechniek. Het werk van deze afdeling zien bijna al onze bezoekers, maar de gezichten erachter zelden.

"Hallo lieve bezoekers, collega's en andere lezers,

Voor velen van jullie ben ik, samen met mijn afdelingscollega’s, vrijwel onzichtbaar. Bij de theatertechniek houden wij ons voornamelijk bezig met het opbouwen van voorstellingen, congressen en shows, het assisteren van de artiesten en de crew en ook breken we na een voorstelling het decor weer af. Alles wat wij doen gebeurd dus grotendeels backstage en we zijn ook nog eens in het zwart gekleed zodat je ons niet ziet staan in de coulissen of zijn daardoor minder opvallend als er op het podium iets geregeld moet worden.

Dat blijft, vind ik, toch het leukste om te doen, zelf achter de geluidstafel zitten.

De enige plek waar we wel echt zichtbaar zijn is in het midden van de zaal, de “front of house” zoals dat genoemd wordt. Vanaf deze plek werken vaak 2 man aan het licht en geluid van de voorstelling. Dat blijft, vind ik, toch het leukste om te doen, zelf achter de geluidstafel zitten.

Ik ben, geloof ik, acht of negen jaar geleden begonnen als stagiaire bij de Theatertechniek. Ik deed toen de opleiding tot podiumtechnicus en ben later doorgegaan met de specifiekere richting “geluid”. Na het halen van mijn diploma heb ik uiteindelijk een baan kunnen krijgen in dit prachtige, leuke theater.

Ik ben inmiddels 4 a 5 jaar in vaste dienst en wil hier voorlopig nog niet weg. Het is een enorm afwisselende baan, waarbij we het geluk hebben tijdens het werken ook veel voorstellingen te mogen zien. Daarnaast hebben we een hele leuke groep collega's en de sfeer is uniek. Van Robbie met zijn heerlijke eten tot Patricia van de horeca, beiden uit een eerder artikel op M-Talk, iedereen kent elkaar en we hebben het erg gezellig.

Sinds 12 maart zijn we helaas gestopt met werken. We hebben het decor voor de voorstelling die avond, de video opnames van Micha Wertheim, dezelfde middag weer opgeruimd en in de vrachtwagen geladen. Daarna begon de onduidelijkheid: wat gaan we doen, wat mogen we wel of niet, hoe gaat de Meervaart dit allemaal doen? Veel vragen waar uiteindelijk duidelijkheid op kwam: het pand ging dicht en iedereen werkt vanuit huis, op de gebouwbeheerders na.

De Nederlandse lente is wat dat betreft wel aan onze zijde, gelukkig! 

Uiteindelijk mochten we, gelukkig, af en toe een dagje wat onderhoud komen doen aan de apparatuur en een beetje opruimen. Altijd nuttig natuurlijk maar daar ben je ook wel een keer klaar mee. Wat ga je dan doen? Wij kunnen niet vanuit huis werken en op wat extra kennis vergaren na, is ons werk echt verbonden aan de werkvloer.

Gelukkig heb ik erg mogen genieten van het mooie weer in mijn tuintje. De Nederlandse lente is wat dat betreft wel aan onze zijde, gelukkig! Dus ik heb de tuin aan kant gemaakt en binnen opgeruimd, zoals iedereen denk ik. Dit is de uitgelezen kans voor dit soort klusjes. Verder ben ik flink gaan fietsen, om de dag een stuk van ongeveer 60 km als het weer mee zat.

Dan blijkt de omgeving om je heen nog zoveel mooier te zijn dan je dacht, op de fiets zie je zo veel meer en mooiere stukken. Dit blijven we zo nog wel even volhouden zo, we zullen wel moeten, maar ik kan niet wachten tot we weer volle zalen mogen en kunnen ontvangen.

Ik kijk er naar uit jullie allemaal weer langs te zien komen. Ja, want ondanks dat jullie mij niet zien, geniet ik wel van onze bezoekers!

Hopelijk tot snel, blijf gezond en denk aan elkaar.

Groet, Jeroen".

 

 

 

 


Back to M-Talk

Meer M-Talk

Fri 23 October 2020

Cinekid in de Meervaart

Het was een geslaagde herfstvakantie!


Wed 21 October 2020

Nieuwe Meervaart: wat vindt u belangrijk?

Neem deel aan 'Het Gesprek'


Wed 14 October 2020

Laatste nieuws rondom de nieuwe corona maatregelen

Optredens voor max. 30 personen


Tue 13 October 2020

De 23e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen zit erop!

Redouan Ait Chitt trekt ook dit jaar weer de aandacht.