Thu 24 December 2020

Nadia: "Ik zou willen dat meer mensen zien wat Nieuw-West allemaal te bieden heeft".

Een visie op Nieuw-West

Nadia:
Back to M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Nadia (36) is docent Frans op het Calandlyceum, de school waar ze als puber zelf ook les heeft gevolgd. Samen met haar gezin is Nadia nog steeds trotse bewoner van Nieuw-West. Zelf groeide ze op in Slotervaart, maar bracht veel van haar kinderjaren door in de Baarsjes waar haar grootouders woonden.

In haar dagelijks leven zet ze zich onbewust in als ambassadrice van het stadsdeel. Onbewust, omdat ze dit voornamelijk doet vanuit een gevoel van trots: “Deze trots heb ik geërfd van mijn vader die zich altijd inzet voor zijn buurt en zijn medemens. Een man die altijd kansen ziet in plaats van moeilijkheden. Hij heeft mij opgevoed met idee dat je niet alleen voor jezelf leeft maar altijd iets kan betekenen voor een ander. Dit draag ik uit en geef ik ook mee aan mijn kinderen”.

Je groeide op in dit stadsdeel en zat bij ons om de hoek op school. Herinner je je eerste aanraking met de Meervaart nog? 
Jazeker. Het was oktober 1999. Ik was toen 15 jaar en zat in mijn derde jaar op het Calandlyceum. Er gingen allerlei verhalen de ronde over een nieuw gebouw op het Osdorpplein. Een gebouw met theaterzalen waar ook activiteiten zullen worden georganiseerd voor jongeren. Ik had in dat jaar voor het eerst een bioscoopzaal van binnen gezien en was zo onder de indruk van het beeld en het geluid. Zou er ook een bioscoopzaal komen in de Meervaart?

Nooit wetende dat ik hier 15 jaar later opnieuw zou zitten: kijkend naar een balletvoorstelling van mijn eigen dochters.

Na dit derde schooljaar mocht ik een profiel kiezen. Dat was een lastige keuze voor mij want ik houd niet van kiezen, ik vind alles leuk. Cultuur heeft mij altijd geïntrigeerd en daarom koos ik voor een vakkenpakket waarmee ik mezelf op verschillende gebieden kon ontwikkelen, de kunstvakken hoorden daar ook bij. In het 4e jaar was het dan zover, ik mocht samen met mijn klasgenoten een theatervoorstelling bijwonen in de Meervaart. Dat was mijn eerste keer in een theater. Ik was onder de indruk van het gastvrije ontvangst, van de vriendelijkheid van de mensen die daar werkten en van de prachtige Rode Zaal. Nooit wetende dat ik daar 15 jaar later opnieuw zou zitten: kijkend naar een balletvoorstelling van mijn eigen dochters.

Wat bijzonder! Hoe komen je dochters bij ons op het podium terecht?
Mijn beide dochters volgen balletles bij Meervaart Jong in het Talentenhuis. De lessen worden afgesloten met een eindoptreden in de Meervaart tijdens het Meervaart Jong Festival. Een hele bijzondere ervaring. Het Meervaart Jong Festival is een moment waar trotse Amsterdamse ouders met verschillende achtergronden hun kind(eren) komen bewonderen. Een plek waar je nieuwe mensen ontmoet en waar je een sterk gevoel van saamhorigheid voelt. Iets wat ik het liefst elke dag in het echte leven zou willen voelen.

Gezien je geschiedenis en je huidige connectie met ons en met de buurt; heb je een toekomstdroom voor Nieuw-West en de Meervaart?
Nieuw-West is een prachtig groen en kindvriendelijk stadsdeel. Dat was mijn ervaring als kind en dat vind ik nog steeds. Een stadsdeel met de prachtige Sloterplas waar ik jaarlijks de Calandloop liep.

Sommige mensen ervaren een grens tussen Nieuw-West en de binnenring. Ik ervaar die grens niet en heb dat ook nooit zo ervaren. Ik zou willen dat meer mensen zien wat Nieuw-West allemaal te beiden heeft, net zoals ik al deed als kind. Natuur, cultuur, sport en dat allemaal op één centrale plek, namelijk de Sloterplas. Het is goed dat het allemaal nog beter en nog mooier wordt, dat verdienen de bewoners van Nieuw-West.

En hiernaast zou ik het mooi vinden als de Meervaart nog meer een culturele-educatieve rol vervult voor de jeugd. Bijvoorbeeld dat scholen nog vaker samenwerken met de Meervaart. Volgens mij heeft iedereen daar baat bij.

Volgende week geven we het woord aan de dochters van Nadia: Ounaysa en Noureen. Beiden enorm fanatieke deelnemers van Meervaart Jong en andere activiteiten binnen de Meervaart. Wellicht herkent u ze wel als gastvrouwen en garderobe medewerksters tijdens Het Nationaal Theaterweekend…

Eerder vertelde Akif ons over zijn dromen en ambities, voor de Meervaart maar ook die voor hemzelf. Hij laat zich door niets of niemand stoppen. Lees zijn verhaal via deze link.

 


Back to M-Talk

Meer M-Talk

Wed 13 January 2021

Laatste nieuws rondom de coronamaatregelen

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt


Tue 12 January 2021

Interview: Fonds ZOZ & ZOZ Academy

We gaan de tegenstellingen in de samenleving aan met onze projecten.