Thu 14 October 2021

“Dat twee dingen tegengesteld van elkaar zijn, wil nog niet zeggen dat het ook botst"“Dat twee dingen tegengesteld van elkaar zijn, wil nog niet zeggen dat het ook botst
Back to M-Talk
Melomaniac van regisseur Jolanda Spoel is een unieke cross-over van breakdance en muziek voor jongeren en jong volwassenen. Dansers van Maas theater en dans en musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest dagen elkaar uit in een battle om de aandacht van het publiek.

Waarom klassieke muziek en breakdance?
Jolanda: “Zeven jaar geleden vroeg het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) mij om een voorstelling te maken met daarin dansers van Maas en musici uit het orkest. In eerste instantie was de coproductie gericht op een serie schoolvoorstellingen. Uit hun eerdere ervaringen bleek dat het RPhO moeite hadden om een jongere doelgroep te bereiken met klassieke muziek, dus voor hen was het een logische stap om een meer populaire discipline als breakdance aan de mix toe te voegen. Voor mij was het belangrijk dat het een ensemble voorstelling zou worden, waarbij de dansers en musici mét elkaar een voorstelling maken in plaats van naast elkaar. Na de eerste serie schoolvoorstellingen bleek dat de voorstelling ook aansloeg bij een vrij publiek. Sindsdien is RPhO meets Maas al vijf keer hernomen, zowel voor scholen als voor vrij publiek. Melomaniac is een nieuwe versie met nieuwe dansers, nieuwe musici en een nieuwe setlist van klassieke en moderne muziek. Door nieuwe dansstijlen als popping, locking, robotics en waving is de stijl nog meer gemêleerd.”

Is de klassieke muziek en breakdance een clash? Of juist een synergie?
Jolanda: “Dat twee dingen tegengesteld van elkaar zijn, wil nog niet zeggen dat het ook botst. Iets kan totaal anders zijn, maar dit hoeft nog niet tot conflict te leiden. Het kan elkaar juist ook heel erg aanvullen en elkaar verrijken. Ik wil dus niet in de cliché van de clash vervallen. Voorheen in RPhO meets Maas en ook nu in Melomaniac ga ik juist op zoek naar de common ground tussen de musici en de dansers. We zoeken ook wel de uitersten op, van heel klassiek naar hiphop, maar het grootste deel speelt zich in het midden af, ook in de casting van de dansers. Ik zoek vooral dansers die common ground kunnen vinden met de musici en ook meerdere disciplines beheersen dan alleen breakdance. Want of je nou een klassieke musicus bent of hip hop danser, de common ground is dat muziek een belangrijke rol in je leven speelt.”

Wat gaan we zien in Melomaniac?
Jolanda: “Melomaniac is een authentieke voorstelling. We vertellen de verhalen van de mensen op het podium. Want waar we in de verschillende disciplines op zoek gaan naar de common ground, zien we in hun persoonlijke verhalen juist ook veel uiteenlopende verhalen. Van mensen die het met de paplepel ingegoten hebben gekregen tot mensen die letterlijk uit huis gezet werden om hun beroepskeuze. Die verhalen, wat ze ervoor hebben moeten laten en wat ze ermee gewonnen hebben, die vertellen we in deze voorstelling.”

Hoe reageerden de dansers op het werken met klassieke muzikanten van RPhO? En andersom?
Jolanda: “De musici van RPhO waren in eerste instantie wat meer afwachtend. Sommigen hadden minder goede ervaringen met schoolvoorstellingen en het spelen voor een jongere doelgroep, dus ze stonden niet direct te springen. De dansers stonden er al iets meer voor open. We werken veel met freelance dansers, dus die zijn wel gewend om veel verschillende soorten klussen te doen. Het ene moment staan ze een videoshoot te draaien in Dubai en het volgende moment zijn ze met hun crew aan het battelen. Voor hen zit de uitdaging meer in het interdisciplinaire, dat ze ook moeten spreken in plaats van alleen maar spectaculair dansen. Uiteindelijk is het toch het wederzijdse respect voor elkaars discipline wat ze ook weer verbindt.”


Back to M-Talk

Meer M-Talk

Tue 07 June 2022

Recensie over de voorstelling 'Kirikou en Karaba de toverheks'

Door onze Theaterreporter Yara


Tue 10 May 2022

Recensies over de voorstelling 'Ik ben er even niet'

Door onze Theatereporters Lena, Tobias, Lynn-Morgan en Makeyla


Tue 10 May 2022

Recensies over de voorstelling 'Ik ben er even niet'

Door onze Theatereporters Tobias


Tue 10 May 2022

Recensie Looking for Habibi door Dood Paard

Zijn we niet allemaal opzoek naar een habibi?