Het theater


Meervaart Studio

Naast voorstellingen programmeert de Meervaart ook talentontwikkelingsactiviteiten voor kinderen en jongeren onder de noemer Meervaart Studio. Bij onze Jeugdtheaterschool 4West kunnen kinderen vanaf vier jaar deelnemen aan creatieve cursussen zoals de dansspeelgroep, theaterspeelgroep, streetdance, klassiek ballet en (muziek)theater. Jongeren vanaf veertien jaar kunnen aan de slag bij Studio West, de creatieve werkplaats voor het talent van morgen. Bij Kunstbende Noord-Holland strijden kunstenaars in de dop in de Meervaart om een plek in de landelijke Kunstbende finale. Voor wie kennis wil maken met kunst en cultuur in de eigen buurt, organiseert Meervaart Studio op drie locaties in Nieuw-West een toegankelijk workshopaanbod onder de naam Express Your Best. Ook scholen kunnen bij ons terecht voor voorstellingsbezoek en workshops. Met al deze activiteiten geeft Meervaart Studio jaarlijks zo’n 5.000 kinderen en jongeren uit Amsterdam de kans om hun creatieve talent te ontdekken en te verdiepen.

Meer informatie over de activiteiten van Meervaart Studio vindt u op de onderstaande websites:

Studio: Studio West Studio: 4West Studio: Express your best Studio: Kunstbende

Steun ons!

"Ik heb geleerd om je niet te schamen voor wat je doet. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en geleerd om gewoon te doen wat je kan." (Nihal, 11 jaar, musical)

Donaties gezocht: educatie en talentontwikkeling

Voor onze educatieve en talentontwikkelingsactiviteiten zijn wij op zoek naar ondersteuning. Gezamenlijk kunnen wij kinderen en jongeren in Amsterdam Nieuw-West de kans geven om deel te nemen aan kunst en cultuur. Uw bijdrage kunt u doneren aan NL54INGB0005054494 t.n.v. Stichting de Meervaart. Elk bedrag is welkom!

Lees hieronder meer over onze projecten. Mocht u meer willen weten, kunt u contact opnemen met Mirjam Terpstra via mterpstra@meervaart.nl of 020-410 74 18.

De Meervaart heeft de status van een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Dankzij u kunnen deze kinderen een gat in de lucht springen!

Dankzij u kunnen deze kinderen een gat in de lucht springen!

Onze initiatieven:


Een creatief workshopprogramma vormt een aanzet voor een zinvolle vorm van vrijetijdsbesteding, waarbij het lokale jongerenwerk en scholen uit de buurt intensief betrokken zijn. Elk workshoptraject eindigt met een spectaculaire presentatie voor familie en vrienden in de professionele theaterzaal van de Meervaart.
Ruim 1.250 kinderen en jongeren hebben via Express Your Best de kans gekregen om hun creatieve talent te ontwikkelen. Aan Express Your Best dragen diverse maatschappelijke fondsen bij. Wij kunnen uw steun gebruiken om nog meer kinderen deel te kunnen laten nemen.

“Ik heb geleerd om je niet te schamen voor wat je doet. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en geleerd om gewoon te doen wat je kan.” (Nihal, 11 jaar, musical)

“Je kan bij Express Your Best heel veel leren. Ik heb ook hogere cijfers voor taal gekregen doordat ik media maak.” (Ouassim, 11 jaar, media)

De leerlingen van het Goeman Borgesius in Nieuw-West hebben veelal een niet-Nederlandse achtergrond en kampen met taalachterstand. Om de sociale en taalvaardigheden van de leerlingen te versterken krijgen jaarlijks 150 leerlingen uit de groepen 3 t/m 8 dramalessen van een theaterdocent van de Meervaart. Hierbij leren zij ook te reflecteren op en experimenteren met hun gedrag in een veilige omgeving.
Met het verdwijnen van de cultuureducatiegelden zijn wij op zoek naar partners die vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid bij willen dragen aan betere kansen voor kinderen in een achterstandspositie.

De Speelvloer

“Er zijn drie leerlingen die aan het begin van het jaar mondeling op ‘nul’ stonden en dankzij de Speelvloer zijn gaan praten.” (Leraar groep drie)

“De Speelvloer is een leuke onderbreking van keihard werken in de klas. Het gaf de kinderen ruimte voor aandacht en het aanspreken van andere talenten.” (Lerares groep zes)

Een dag per jaar barst de Meervaart uit haar voegen tijdens de jaarlijkse voorronde voor Kunstbende. Iedere Amsterdamse jongere van 13 tot en met 18 jaar die wil mag zijn act presenteren aan een deskundige jury. De beste drie van elke kunstdiscipline gaan door naar de landelijke finale.

Kunstbende Amsterdam

Om nog meer Amsterdamse jongeren te enthousiasmeren om deel te nemen aan Kunstbende, organiseren we een uitgebreide wervingstour op scholen en in buurthuizen. Bijdragen voor de inzet van workshopdocenten zijn van harte welkom.

Kinderen en jongeren tussen de 4 en 16 jaar kunnen bij 4West lessen volgen in theater, dans, zang en beeldende kunst. Tijdens het 4WestFest aan het einde van het seizoen presenteren de leerlingen hun kunsten aan het publiek in de theaterzalen van de Meervaart.
Voor het aankleden van de eindpresentaties en voorstellingen zoeken wij partners die financieel dan wel in natura willen bijdragen aan kostuums, decor en aankleding van het 4WestFest. Dit kan ook in de vorm van sponsoring.

www.4west.nl

4West

Jongeren vanaf 15 jaar kunnen bij Studio West workshops en masterclasses volgen op het gebied van theater, dans, muziek en media. Studio West heeft al veel talent voortgebracht: hiphopformatie Zwart Licht vond dankzij Studio West de weg naar de grote podia van Nederland. GTST-ster Dilan Yurdakul deed in Studio West haar eerste acteerervaring op. Zowel Dilan als Zwart Licht geven nu zelf les aan opkomend talent in Studio West.

Studio West

Twee keer per maand organiseert Studio West de Meervaart Studio Cafés om het theaterpubliek van de Meervaart kennis te laten maken met jong talent. Wilt u jong talent ondersteunen op hun weg naar het professionele podium? Wij gaan graag met u in gesprek.

www.studiowest.nl