ma 21 oktober 2019

“Frikadellen, patatje oorlog, huzarensalades en berenhappen vliegen om je oren”

Jon van Eerd over zijn voorstelling 'Herrie in de keuken'

“Frikadellen, patatje oorlog, huzarensalades en berenhappen vliegen om je oren”
Terug naar M-Talk
Jon van Eerd komt de afgelopen jaren regelmatig bij ons langs om te spelen in onze rode zaal. We spraken hem over zijn nieuwste krankzinnige komedie ‘HERRIE IN DE KEUKEN’, waarin hij samen met vijf andere acteurs meer dan twintig personages speelt!

Hoe is het om te spelen in De Meervaart?
“In de loop der jaren heb ik De Meervaart zien uitgroeien tot het volwaardige, gastvrije theater dat het nu is. Het voelt altijd vertrouwd, en het publiek dat De Meervaart én mijn voorstellingen omarmt past als een plaatje bij dit heerlijke theater. De gastvrije ontvangst, de gemotiveerde technici en het personeel in de foyers; iedereen is aardig en draagt bij aan het warme bad dat theater aan artiesten en publiek biedt. 
Sommige mensen denken dat De Meervaart ver weg is. Die hebben nog niet ervaren hoe makkelijk het te bereiken is. En met Yassine Boussaid als nieuwe directeur zal er niet alleen een mooie nieuwe dimensie toegevoegd worden, maar zeker ook de sfeer en toegankelijkheid gehandhaafd worden. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat De Meervaart wat mij betreft het fijnste theater van Amsterdam is!” 

Je hebt de afgelopen decennia gespeeld met diverse gezelschappen en in allerlei verschillende producties. De laatste jaren met je eigen Pretpakhuis. Wat betekent het Pretpakhuis voor jou? 
“Het Pretpakhuis is voor mij de kroon op mijn carrière. Niet dat ik nu klaar en uitgespeeld ben, hoor. In tegendeel: Het Pretpakhuis is voor mij het laatste reddingsmiddel geweest. Na jarenlange samenwerking met verschillende producenten waarbij motivaties en bedoelingen vaak op een fundamenteel ander vlak lagen, zag ik het niet meer zitten. Met mijn man Ton en partner Lesley Pols hebben we Het Pretpakhuis tot een oprecht productiehuis gemaakt. 

Ik houd ontzettend veel van het theater. Ik blijf altijd wroeten; hoe kunnen we het nóg beter krijgen? Leuker, mooier! Ik hou ervan mijn publiek een mini-vakantie te geven. Even de boel de boel laten. Met mooie kostuums, een prachtig decor en een heerlijke groep acteurs. En dat is wat Het Pretpakhuis voor mij doet. En dat mogen we dit jaar weer laten zien met een heerlijke nieuwe productie ‘HERRIE IN DE KEUKEN’.”

Hoe verzin je jouw projecten? Waar put je inspiratie uit? Een goed gesprek, tv-programma's, werk van collega's, films, boeken, een warm bad? Maak ons deelgenoot van je proces.
“Mijn ideeën komen inderdaad uit alles wat hierboven staat. Ik observeer, zie dingen in de tram of in de rij bij de Albert Heijn. Ik word soms wel eens moe van mezelf, omdat mijn brein niet stil staat. Ik zie overal en in alles een aanleiding voor een voorstelling, een basis voor een scène, een idee voor een grap. Soms op de fiets, soms onder de douche en soms in de keuken.”

Je nieuwe voorstelling gaat over een snackbar, hebben we vernomen. Vertel ons meer! Welke vorm gaat het hebben, wat voor aankleding? Wat kunnen we verwachten?
“‘HERRIE IN DE KEUKEN’, is weer een voorstelling in de Harrie Vermeulen-reeks. Hysterisch gek, hilarisch grappig en intens vermoeiend. Dit keer is de vorm weer anders dan anders. We spelen met zes acteurs meer dan dertig personages in een wereld waarin een eigenaresse van een tattooshop het leven van Harrie in zijn snackbar behoorlijk zuur maakt. Frikadellen, patatje oorlog, huzarensalades en berenhappen vliegen om je oren. Het is mysterieus en ongelooflijk grappig. Ik kan niet wachten.”

Waar ligt daarbij voor jou de grootste uitdaging?
“De grootste uitdaging is uiteindelijk altijd of je je publiek tevreden stelt. Of ze genieten van wat je ze biedt. Een avond uit, een mini-vakantie. Even het dak eraf! Ik ben altijd heel dankbaar en blij als ze na afloop van de voorstelling zeggen: 'Dankjewel, ik heb een onvergetelijk leuke avond gehad.' En met ‘HERRIE IN DE 
KEUKEN’ proberen we dat weer te doen.”

Hoe is het om te spelen in De Meervaart?
“In de loop der jaren heb ik De Meervaart zien uitgroeien tot het volwaardige, gastvrije theater dat het nu is. Het voelt altijd vertrouwd, en het publiek dat De Meervaart én mijn voorstellingen omarmt past als een plaatje bij dit heerlijke theater. De gastvrije ontvangst, de gemotiveerde technici en het personeel in de foyers; iedereen is aardig en draagt bij aan het warme bad dat theater aan artiesten en publiek biedt.

Sommige mensen denken dat De Meervaart ver weg is. Die hebben nog niet ervaren hoe makkelijk het te bereiken is. En met Yassine Boussaid als nieuwe directeur zal er niet alleen een mooie nieuwe dimensie toegevoegd worden, maar zeker ook de sfeer en toegankelijkheid gehandhaafd worden. Dat is een ingewikkelde manier om te zeggen dat De Meervaart wat mij betreft het fijnste theater van Amsterdam is!”

Je hebt de afgelopen decennia gespeeld met diverse gezelschappen en in allerlei verschillende producties. De laatste jaren met je eigen Pretpakhuis. Wat betekent het Pretpakhuis voor jou?
“Het Pretpakhuis is voor mij de kroon op mijn carrière. Niet dat ik nu klaar en uitgespeeld ben, hoor. In tegendeel: Het Pretpakhuis is voor mij het laatste reddingsmiddel geweest. Na jarenlange samenwerking met verschillende producenten waarbij motivaties en bedoelingen vaak op een fundamenteel ander vlak lagen, zag ik het niet meer zitten. Met mijn man Ton en partner Lesley Pols hebben we Het Pretpakhuis tot een oprecht productiehuis gemaakt.

Ik houd ontzettend veel van het theater. Ik blijf altijd wroeten; hoe kunnen we het nóg beter krijgen? Leuker, mooier! Ik hou ervan mijn publiek een mini-vakantie te geven. Even de boel de boel laten. Met mooie kostuums, een prachtig decor en een heerlijke groep acteurs. En dat is wat Het Pretpakhuis voor mij doet. En dat mogen we dit jaar weer laten zien met een heerlijke nieuwe productie ‘HERRIE IN DE KEUKEN’.”

Hoe verzin je jouw projecten? Waar put je inspiratie uit? Een goed gesprek, tv-programma's, werk van collega's, films, boeken, een warm bad? Maak ons deelgenoot van je proces.
“Mijn ideeën komen inderdaad uit alles wat hierboven staat. Ik observeer, zie dingen in de tram of in de rij bij de Albert Heijn. Ik word soms wel eens moe van mezelf, omdat mijn brein niet stil staat. Ik zie overal en in alles een aanleiding voor een voorstelling, een basis voor een scène, een idee voor een grap. Soms op de fiets, soms onder de douche en soms in de keuken.”

Je nieuwe voorstelling gaat over een snackbar, hebben we vernomen. Vertel ons meer! Welke vorm gaat het hebben, wat voor aankleding? Wat kunnen we verwachten?
“‘HERRIE IN DE KEUKEN’, is weer een voorstelling in de Harrie Vermeulen-reeks. Hysterisch gek, hilarisch grappig en intens vermoeiend. Dit keer is de vorm weer anders dan anders. We spelen met zes acteurs meer dan dertig personages in een wereld waarin een eigenaresse van een tattooshop het leven van Harrie in zijn snackbar behoorlijk zuur maakt. Frikadellen, patatje oorlog, huzarensalades en berenhappen vliegen om je oren. Het is mysterieus en ongelooflijk grappig. Ik kan niet wachten.”

Waar ligt daarbij voor jou de grootste uitdaging?
“De grootste uitdaging is uiteindelijk altijd of je je publiek tevreden stelt. Of ze genieten van wat je ze biedt. Een avond uit, een mini-vakantie. Even het dak eraf! Ik ben altijd heel dankbaar en blij als ze na afloop van de voorstelling zeggen: 'Dankjewel, ik heb een onvergetelijk leuke avond gehad.' En met ‘HERRIE IN DE KEUKEN’ proberen we dat weer te doen.”

Naar welke snack uit de 'bar' snak je zelf regelmatig? Wat is je favoriet?
“Ik ben best een 'snackerd'. Naast frietjes eet ik toch wel graag een goeie kroket of lekkere frikadel. Heerlijk met veel uitjes en  curry en mayo. Ach, soms mag dat toch wel? Ik kan er zo naar snacken... ha ha ha...”

“Ik ben best een 'snackerd'. Naast frietjes eet ik toch wel graag een goeie kroket of lekkere frikadel. Heerlijk met veel uitjes en  curry en mayo. Ach, soms mag dat toch wel? Ik kan er zo naar snacken... ha ha ha...


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

zo 01 december 2019

'Melk & Dadels' & Fayage creëren een culinaire ontmoeting

Schuif aan in de Meervaart


vr 15 november 2019

50% korting voor Meer Theater Kaart houders

Op cabaretière Louise Korthals


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief