do 24 oktober 2019

Meervaart Jong groeit met je mee

Een interview met oud-leerling én nu werknemer

Meervaart Jong groeit met je mee
Terug naar M-Talk
Meervaart Jong is van origine een Jeugtheaterschool in Amsterdam West. Na 12,5 jaar is dit uitgeroeid tot een plek waar jongeren naast theater ook kunnen dansen, zingen, dj-en, freerunnen en beeldende kunst maken voor iedereen tussen de 2 en 16 jaar. En ja, je kunt dus al deze jaren meegroeien.

Gijs Blanken weet hier van alles vanaf. Tien jaar geleden, op 10 jarige leeftijd, maakte hij voor het eerst kennis met Meervaart Jong (toen 4West). Vandaag de dag werkt hij er als regieassistent.

Hoi Gijs, stel jezelf eerst even voor.
Ik ben Gijs Blanken, 20 jaar en ik woon in Nieuw West. Ik ben nu al 3 seizoenen regieassistent bij de productie werkplaats van Meervaart Jong. Ik ondersteun docent/regisseuse Birgit van der Jagt. Ik heb het erg naar mijn zin als regieassistent. Het is goed om het hele proces mee te maken. Ik wil zelf ook graag theaterdocent worden en ik leer veel door te kijken en aanwezig te zijn, opdrachten te leiden en samen met de leerlingen aan scenes te werken.

na twee seizoenen ben ik doorgestroomd en daarna ben ik naar de productiewerkplaats gegaan, waar ik nu regieassistent van ben

Hoe ziet jouw tijdlijn er uit bij Meervaart Jong?
Ik ben in 2009 bij Meervaart Jong (toen 4West) op les gegaan. Ik was toen net 10 jaar oud. Afgelopen seizoen was ik dus al 10 jaar onderdeel van bij Meervaart Jong. Ik ben begonnen met muziektheater les, na twee seizoenen ben ik doorgestroomd naar een muziektheaterproductiegroep en daarna ben ik naar de productiewerkplaats gegaan, waar ik nu regieassistent van ben. 

Wat is een van de herinneringen in deze 10 jaar die je is bijgebleven?
Wat ik me nog goed herinner is mijn laatste muziektheaterproductie in 2013 met mijn docent Iselin van Duuren. In dat jaar maakte we samen met de danstheaterproductiegroep de voorstelling ‘Ik haat je en ik mis je’. Ik vond het erg leuk en interessant om in scenes ook bewegingsstukken te maken.

Met het 10 jarige jubileum speelde onze groep de voorstelling ‘HEL(D)P!’ in een tent op het Osdorpplein achter de Meervaart. De avond voor de voorstelling hebben de leerlingen en onze docent Hiske Dijkstra het decor opgebouwd. Het decor bestond uit muren die volgeplakt waren met kranten. We speelde de voorstelling de dag erna twee keer. We hadden de opdracht om aan het eind van de voorstelling de kranten met geweld van de muren te trekken. Bij de eerste voorstelling deden we dit nog redelijk voorzichtig, maar bij de tweede voorstelling gingen we los en trok ik per ongeluk een stuk van de muur naar beneden.  

Wat is fijn aan Meervaart Jong?
Leerlingen krijgen veel vrijheid. Iedereen is welkom. Meervaart jong is tot en met 16 jaar, maar je mag ook langer op les blijven. Zolang het geen problemen op levert is alles goed.

Bij Meervaart Jong kan jij je eigen dingen regelen. Zo heb ik bijvoorbeeld een les verplaatst zodat ik dan toch wel mee kon doen. Ik zat toen in de productiegroep, maar wilde naar de werkplaats toe en deze was op de maandag, maar dan zat ik op volleybal. Ik heb toen aan Annekatrien (producent van Meervaart Jong) gevraagd of de les naar een andere dag verplaatst kon worden. Waarop Annekatrien zei; ‘als jij kan regelen dat de leerlingen van de maandag allemaal naar de dinsdag willen, dan vind ik het goed’.  Nou, en dat heb ik dus geregeld.

Wat heeft Meervaart jong voor jou betekend?
Ik ben hier eigenlijk gekomen omdat ik graag wilde zingen en ben daarna veel meer met theater gaan doen. Nu ga ik er mijn carrière van maken. Als theaterdocent. Ik doe nu de vooropleiding in Den Haag bij Rabarber. Daar ben ik via Christiaan Mooij van de Meervaart bij terecht gekomen.

De Meervaart heeft dus op meerdere manieren iets voor mij betekend.

Weten wat Meervaart Jong voor jou kan betekenen? Zie onze website.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 30 juli 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


di 14 juli 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum


wo 24 juni 2020

Sweet like a Chocolate is een spetterend dansspektakel

Ons M-Talk redactielid Bouchra bracht een bezoek aan M-Talk Live


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief