ma 10 februari 2020

Het script staat of valt bij de inbreng van de spelers

Theaterdocent Birgit van der Jagt vertelt hoe een voorstelling tot stand komt

Het script staat of valt bij de inbreng van de spelers
Terug naar M-Talk

Naast de lessen die Meervaart Jong aanbiedt, maken ze ook hun eigen voorstellingen met de jongeren die lessen bij hen volgen. Theaterdocent en artistiek coördinator Birgit van der Jagt geeft ons een kijkje in de ‘Werkplaats’ en vertelt hoe zo’n voorstelling tot stand komt. Eerder maakte ze al diverse voorstellingen bij Meervaart Jong. Vaak wordt ze geïnspireerd door hun spel. Zo ook dit keer.

het script staat of valt bij de inbreng van de spelers

Birgit: “Ik heb de spelers de opdracht gegeven zoveel mogelijk materiaal rondom het thema ‘groepsdruk’ te verzamelen, want het script staat of valt bij de inbreng van de spelers. Tijdens de afgelopen kerstvakantie heb ik me op het script gestort en alle geschreven teksten en het opgenomen beeldmateriaal doorgespit.”

“Tijdens het gehele proces stellen we onszelf vragen als: ‘Hoe kun je via manipulatie gewone mensen aanzetten tot schokkende daden?’ ‘Hoe trek je iemand over de streep?’” Films, documentaires, voorstellingen, (theater)teksten en muziek bieden vaak uitkomst. “Vooral inspirerend was het experiment The Wave uit 1967, opgezet door een docent in de VS om zijn leerlingen de opkomst van het nazisme in Duitsland uit te leggen.”

Hoewel Birgit vaak ziet dat jongeren moeite hebben om fysiek met elkaar te worden, is dat in deze groep het tegenovergestelde: “Zo mag Jasper het vaakst zoenen op het toneel, maar wordt hij op de hielen gezeten door Jelle. Vooralsnog, want tijdens de repetities kan er nog van alles veranderen en is er genoeg ruimte voor eigen inbreng.”

Ik kijk ontzettend uit naar het eindresultaat.

“Bovenstaande zegt natuurlijk ook iets over de veiligheid binnen deze groep. Doordat die veiligheid er is, durven de spelers ook kwetsbaar te zijn. Zowel als speler en als maker, en dat is nodig om je te kunnen verbinden, je open te kunnen stellen en je te laten raken. Zo kom je tot de mooiste scenes, waar je ook publiek mee kunt raken. En dat kunnen ze. Ik zit nu zelf al regelmatig met tranen in mijn ogen aan de kant. Niet alleen omdat het zielig is, maar ook omdat ik me rot lach en het me ontroert dat deze jongeren zo vol voor deze voorstelling gaan. Samen. Ik kijk ontzettend uit naar het eindresultaat.”

De voorstelling ‘C.’ is van ZA 11 t/m MA 13 april te zien in de Meervaart tijdens het Meervaart Jong Festival en op ZA 18 april tijdens Towntales in Frascati. Kaarten gaan binnenkort in de verkoop.

Meer weten over Meervaart Jong of welke lessen zij aanbieden? Zie www.meervaart.nl/jong


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

di 31 maart 2020

Lockdown: Maak kennis met onze marketingafdeling...

en win leuke prijzen!


ma 24 februari 2020

Goede reden voor een feestje

50 jaar Marokkaanse migratie


wo 12 februari 2020

Back to Oz (8+) blijkt "echt een aanrader"

Theaterreporters Lena en Tobias delen hun mening


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief