ma 24 februari 2020

Goede reden voor een feestje

50 jaar Marokkaanse migratie

Goede reden voor een feestje
Goede reden voor een feestje
Goede reden voor een feestje
Goede reden voor een feestje
Goede reden voor een feestje
Terug naar M-Talk
Zaterdag 22 februari was het feest in de Meervaart! We vierden samen met Nasrdin Dchar, Fadua El Akchaoui (bekend van 'Melk & Dadels') en het Amsterdams Andalusisch Orkest een halve eeuw Marokkaanse migratie. De theatervoorstelling 'Mabrouk' zou eigenlijk eenmalig gespeeld worden in Theater Zuidplein (Rotterdam), maar toen Yassine Boussaid, directeur van de Meervaart, de voorstelling zag, wist hij het zeker: deze ode aan de 50 jaar Marokkaanse migratie en dit feest hoort hier thuis in de Meervaart. En hij had gelijk.   
 

Door Bouchra

 
Het is hartverwarmend
 
"Deze voorstelling zou eigenlijk eenmalig zijn. Toch besloten we vaker te spelen", aldus Nasrdin. "De promotie was kleinschalig en bijna alleen via social media, maar als je ziet hoeveel mensen de voorstelling bezoeken... Het is hartverwarmend."
 
Na een muzikale intro van het Amsterdams Andalusisch Orkest verschijnen Nasrdin Dchar en Fadua El Akchaoui op het toneel. Je merkt snel dat ze zin hebben in deze feestelijke avond. Nasrdin vertelt dat we hier met z’n allen bij elkaar zijn gekomen om feest te vieren. 'Mabrouk!', roept hij, wat gefeliciteerd betekent. Naast feest vieren staan we ook stil bij de verhalen van de eerste immigranten. De helden die hier naar Nederland gekomen zijn voor een betere toekomst voor zichzelf en voor hun kinderen. Voor Nasrdin, Fadua en voor vele anderen zoals ik. 
 
Aan de hand van de migratieverhalen van de ouders van Fadua en Nasrdin wordt het publiek meegenomen naar het Nederland van toen. Hoe was het voor de allereerste immigranten om hun land en hun families te verlaten en af te reizen naar een land waarvan ze de taal en de normen en waarden niet kenden? De verhalen die ze deelden waren persoonlijk, maar ook herkenbaar voor de meeste mensen in de zaal. Anekdotes werden door het publiek herkend en met luid gelach ontvangen. 
 
Echt genieten dit!
 
"Dit theater trekt een gemêleerd gezelschap aan, wat andere theaters minder goed lukt", vertelt Fadua. "De energie en de liefde is voelbaar. Echt genieten dit!"
 
Fadua en Nasrdin keken met enige zelfspot en zelfreflectie naar zichzelf en naar elkaar. Ook blikten ze vooruit. Nasrdin stelde zichzelf de vraag, nu hij vader is, welke normen en waarden hij door gaat geven aan de volgende generatie. Daarnaast stond de voorstelling in het teken van dankbaarheid. Dankbaar dat Nederlanders van Marokkaanse afkomst deel mogen zijn van deze samenleving. Door de migratie van onze ouders kregen wij de vrijheid en mogelijkheid om te zijn wie we maar wilden worden.
 
Het dak ging eraf!
 
Samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest ging het feestje nog even door in de foyer. Het dak ging eraf!
 
Tijdens het dansen, sprak ik met meerdere mensen over de voorstelling. Ze vonden het jammer dat het al afgelopen was. Ik ook. Er zijn nog zo veel meer waardevolle anekdotes te vertellen. Hopelijk staan ze over 5 of 10 jaar weer op het podium met nieuwe verhalen, zodat de volgende generatie dit gezellige feest mee kan vieren. Op naar de volgende 50 jaar!
 
Dit artikel is geschreven door M-Talk redacteur Bouchra.
 
Fayage, de reis' staat in het teken van 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland. Van 14 juni 2019 tot en met juni 2020 staat 'Fayage – de reis' in het teken van 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland, in 2019 precies 50 jaar geleden. Wij vieren dit verbond door stil te staan bij de betekenis van migratie voor Amsterdammers. Dit doen we door terug te blikken naar het verleden, maar vooral ook betekenis te geven aan migratie in het heden voor de diverse generaties in Amsterdam. Met project Fayage is het de bedoeling dat we de verhalen eren en een plek geven in de gezamenlijke geschiedenis.

Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 27 mei 2020

Lockdown: Maak kennis met Jeroen, de man achter de schermen

Hij doet normaal gesproken, gekleed in het zwart, zo onopvallend mogelijk zijn werk.


di 26 mei 2020

M-Talk Live #2: Tragedy of Slaughtervaart

Live vanuit je woonkamer


wo 20 mei 2020

Onze deuren gaan weer op een kier!

Intieme voorstellingen in een bijzondere setting


di 19 mei 2020

Van filmhuis naar films thuis:

De gezichten achter Oxville Cinema aan het woord


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief