di 14 april 2020

Bekijk nu 2 performances vol humor, plezier en verbeelding

Jakop Ahlbom pakt uit

Bekijk nu 2 performances vol humor, plezier en verbeelding
Bekijk nu 2 performances vol humor, plezier en verbeelding
Terug naar M-Talk
Nu tal van activiteiten zijn geannuleerd en de première van hun nieuwe performance ‘SYZYGY’ noodgedwongen is uitgesteld, besluiten onze makers van Jakop Ahlbom Company om theaterliefhebbers tegemoet te komen. Zo zijn twee van hun eigenzinnige, surrealistische voorstellingen nu online te bekijken!

Vul hier simpelweg uw naam en e-mail in en ontvang ‘De Architect’ (2008) en ‘Het Leven een Gebruiksaanwijzing’ (2013) gratis in uw inbox. “Geen registratie nodig. Geen spam na afloop. Gewoon een fijne voorstelling die u vanuit uw huiskamer kunt bekijken”, verzekert Jakop Ahlbom ons, en wenst u net als ons een goede gezondheid toe!De Architect
Rosa, een gepromoveerde fysicus, die sinds haar huwelijk Edith heet en thuis zit, verzorgt al jaren haar tirannieke man Arthur, een gepensioneerd architect. Als er een jong stel naast hen komt wonen, merkt ze dat hun leven verdacht veel op het hare lijkt. De status-quo wankelt. Liefde, haat en geweld liggen dicht bij elkaar. Kan ze nog iets doen om haar eigen leven te redden?

“Wat een talent heeft die Ahlbom om op zo’n hoog niveau uit te pakken.”
NRC Handelsblad (4 sterren)

“Sterke staaltjes intermenselijke non-communicatie en gekte.”
de Volkskrant (4 sterren)

“Als een volleerde jongleur goochelt Ahlbom met het onbewuste, de verbeelding, de waarneming en het gevoel voor realiteit.”
Het Parool

Het Leven een Gebruiksaanwijzing
Met een cast van 17 spelers was 'Het Leven een Gebruiksaanwijzing' in 2013 drie weken lang te zien op bedrijventerrein De Overkant (het voormalige Storkterrein) bij Dansmakers aan het IJ. Jakop Ahlbom toont een mini-samenleving op drift, waarin mensen hun uiterste best doen om het anders aan te pakken, maar daar zelden in slagen.

Als een voyeur kijkt het publiek een huiskamer in. Er komt een vrouw de kamer binnen. Dan komt er iemand bij, dan nog één en nog één en nog één totdat de kamer compleet gevuld is. Wonen ze hier? Is het hun eigen huis? Wonen ze met elkaar, of zijn ze alleen?

Het is alsof de bewoners van een willekeurige straat zich in deze ene kamer verzameld hebben. Ze proberen uit alle macht hun eigen routine te volgen en raken verward als dat niet meer lukt.

De chaos slaat toe, want wat moeten ze nog, als ze hun zekerheden kwijt zijn? Als hun vertrouwde, dagelijkse gang niet meer klopt. Als ze geen ruimte meer krijgen om hun eigen wil te volgen. Wat doen ze dan?

“Ahlbom weet een vervreemdende, ontroerende, grappige en tevens tragische wereld te creëren.”
De Telegraaf (4 sterren)

“Een orgie van ruzie, seks en plezier… Grappig, maar de humor in deze knap en strak geregisseerde choreografie blijft subtiel.”
Het Parool (4 sterren)

Klik hier voor informatie over Jakop Ahlboms nieuwste fysieke performance, over de kracht, complexiteit en kwetsbaarheid van het menselijk lichaam: 'SYZYGY'.


 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 23 maart 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'Geen oog dicht'

Door onze Theater-reporter Destiny


ma 20 maart 2023

Klassieke tragedie in een Nieuw(-West) jasje

Onze M-Talk reporter Odessa bezocht 'Hamlet'


za 18 maart 2023

De rauwe verhalen van het échte Amsterdam

Luan Buleshkaj over onze stad


do 16 maart 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'The Ozard of Wiz'

Door onze Theater-reporters Sofia, Destiny & Yara


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief