di 19 mei 2020

Van filmhuis naar films thuis:

De gezichten achter Oxville Cinema aan het woord

Van filmhuis naar films thuis:
Van filmhuis naar films thuis:
Terug naar M-Talk
Hoe sla je jezelf als bioscoop door de Coronacrisis heen als de deuren van de filmzaal gesloten moeten blijven? De mannen, én vrouw, achter Oxville Cinema vertellen hoe zij hiermee zijn omgegaan.

“Tegelijkertijd met de Meervaart moest ook Oxville Cinema de deuren sluiten. Onze eerste reactie op die bewuste avond in maart toen de maatregelen werden aangekondigd, was er een van paniek. We hadden onze programmering voor april en mei al in de startblokken staan en ineens ging daar een dikke streep doorheen. Op de paniek volgde gelukkig al snel berusting. Maar we werden ‘s nachts wel wakker gehouden door die ene vraag: hoe kunnen we ons publiek in deze bizarre tijd blijven bedienen? We lieten de meest wilde ideeën de revue passeren, maar er was er maar één die binnen korte tijd goed uit te voeren was tot een werkbaar project: Oxville Cinematheek.
 
Via onze nieuwsbrief en social mediakanalen delen we sinds de Coronacrisis filmtips met de bewoners van Nieuw-West en laten we hen weten waar deze films online te vinden zijn. En net zoals we dat in onze reguliere programmering doen, betrekken we de bewoners hierbij. Door de buurt, voor de buurt. Zo tippen ‘Changemakers’ uit Nieuw-West zelf hun favoriete filmtips aan hun medebewoners. 

Op deze manier blijven we ons publiek bedienen totdat de deuren van Oxville Cinema weer open kunnen

Op deze manier trekken we de filmgemeenschap, die Oxville is, door in tijden van de intelligente lockdown. Daarnaast hebben we razendsnel aansluiting gevonden bij Picl. Via dit platform kunnen onze bezoekers de nieuwste films thuis blijven zien, waarmee we ons aanbod van de Blauwe Zaal van de Meervaart verhuizen naar de bank in de woonkamer.

Ook voor de Cineville pashouders in Nieuw-West is er een oplossing: Vitamine Cineville: een manier om gratis online echte Cineville-films thuis te kijken via je laptop, tablet of telefoon. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is je pasnummer. 

Op deze manier blijven we ons publiek bedienen totdat de deuren van Oxville Cinema weer open kunnen. En wellicht blijven we ook na die tijd doorgaan met onze Cinematheek...


Oxville's Bas Broertjes
Ondanks dat ik al best gewend was af en toe vanuit huis te werken voelde dit toch ineens heel anders. Mijn vriendin moest ook ineens thuis werken en we waren zeker de eerste week enorm zoeken naar een goede balans. Daarna merkte ik dat ik pas meer ruimte kreeg om na te denken hoe we met Oxville Cinema toch door konden blijven gaan, zonder onze fysieke plek in de Meervaart. 

Het lijkt erop dat we op korte termijn weer bezoekers mogen gaan verwelkomen in onze filmzaal

Het is gek dat je nu alles vanaf huis moet doen en dat ik mijn partners in crime Aydin en Carlo alleen via het scherm heb gezien de afgelopen weken. Ik mis de connectie met de buurt en onze bezoekers enorm, maar ben aan de andere kant trots op hoe we nu een prachtig nieuw label hebben opgezet in de vorm van Oxville Cinematheek en dat onze bezoekers nu via Picl alsnog ons aanbod thuis kunnen kijken.

Het lijkt erop dat we op korte termijn weer bezoekers mogen gaan verwelkomen in onze filmzaal en ik kan niet wachten om ze weer te mogen ontvangen. Op gepaste afstand uiteraard!


Oxville's Carlo Dias
Ineens zit je met je gezin thuis en moet je een manier zien te vinden om een dagelijkse structuur in te bouwen. Naast het begeleiden van de kinderen in hun schoolwerk en het vermaken van ons 1-jarig zoontje, is het dan lastig om je focus op je werk te behouden. 

Via Zoom, Skype, FaceTime en andere kanalen bleef ik contact houden met Aydin en Bas om een manier te vinden om Oxville Cinema overeind te houden. Persoonlijk ben ik heel blij dat het gelukt is om een digitaal filmaanbod neer te zetten waar de bewoners van Nieuw-West gebruik van kunnen maken. 

Het is jammer dat we onze buurtgenoten niet persoonlijk kunnen verwelkomen bij Oxville Cinema. Maar dat ze toch gretig gebruikmaken van de Oxville Cinematheek, Picl en Vitamine Cineville betekent dat ze ons aanbod toch hebben weten te vinden. En dat ze het dan ook nog eens waarderen, maakt mij een gelukkig mens!

Oxville's Aydin Dehzad
Wat zijn het toch bizarre tijden, er gebeurd zoveel om ons heen maar we zien het niet.  Het is heel gek om thuis te zitten maar dat betekent niet dat we stil zitten. 

Carlo en Bas hebben jullie al grotendeels ingelicht over de Oxville Cinematheek, Picl en Vitamine Cineville maar er gebeurt nog veel meer! Zo zijn wij samen met onze partners uit Nieuw-West heel erg hard bezig met het project ‘Oxville voor de Wijk’.  Zodat wij jullie kunnen verwelkomen met het mooiste wat Oxville Cinema jullie te bieden heeft zodra we weer open mogen. Ook zijn we bezig met een groot Europees project dat zich focust op de jeugd van Nieuw-West. Dat blijft voor nu nog even een verrassing, maar daar over brengen we jullie natuurlijk als eerste op de hoogte. 

Verder wil ik nog even de Corona actie van Studiezalen onder de aandacht brengen. Stichting Studiezalen   hebben   binnen   no-time   een   geweldig project opgezet voor 235 Amsterdamse gezinnen die door de coronacrisis extra in de knel zitten! Via https://www.studiezalen.com/doneren/ kun je de gezinnen helpen!


Oxville's Kian Pattiapon 
Net zo snel als het weer in Nederland kan omslaan, zo snel veranderde ons dagelijks leven door Corona. Dat de impact van een virus die eerst zo ver weg leek, zo ontzettend groot zou zijn daar hadden we hier niet op geanticipeerd. Niemand niet denk ik, maar daar wij als Oxville zeker niet. We waren druk bezig om manieren te vinden om onze connectie met de buurt te versterken, onze richting en stijl te vinden op via onze sociale mediakanalen en ook de bezoekersaantallen zaten in de lift de afgelopen maanden.

Maar toen gingen de deuren dicht. Gezien je op dat moment totaal geen inzicht hebt op hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen, was het voor mij als marketingmanager ook wel even een breinbreker hoe we nu verder moesten. Want wat promoot je wanneer je als filmhuis geen films kunt vertonen?!

Zorg goed voor onze stad en voor elkaar

Ik besefte gelukkig al snel dat de films niet het enige zijn wat ons ‘Oxville’ maakt. Wat ons uniek maakt is onze connectie met de buurt en dat kon juist voor deze periode een mooie focus zijn. Daarop bedacht ik de rubriek de ‘Oxville Changemakers’. Hiermee zetten we de mensen die - normaal gesproken achter de schermen - een positieve impact maken op Nieuw-West, in het zonnetje door ze hun favoriete film te laten delen op onze socials. Door dit te vragen aan Changemakers vanuit allerlei takken en mensen uit de buurt, konden we daarmee ook tegelijkertijd de buurt met al zijn diversiteit een stem én een gezicht geven! 

De mannen vulden dit aan met de Cinematheek. Een super mooi concept waarmee we iedere twee weken persoonlijk gecureerde filmtips delen per mail. Van docu’s tot kaskrakers, en van betaalde films tot gratis films. Voor iedereen en voor ieder budget wat wils. Dat is waar deze periode voornamelijk om draaide. Het bedienen van ons filmpubliek. En dat dus niet persé door onze eigen films te pushen, maar vooral door iedereen de kans te geven te kunnen genieten van films. Het mocht even helemaal om jullie draaien, want wat meer zijn wij eigenlijk zonder filmpubliek, dan enkel een zaal met een hele hoop stoeltjes. Dat is toch een stuk minder gezellig. ;) We missen jullie dan ook enorm! 

Waar het op neer komt is dat we het uiteindelijk samen doen. We zijn een bioscoop vóór en dóór de buurt, en samen komen we ook door deze crisis heen. “

En Aydin wil graag afsluiten met mooie woorden van onze wijlen Burgermeester Eberhard van der Laan;  “zorg goed voor onze stad en voor elkaar”. 

 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 30 juli 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


di 14 juli 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum


wo 24 juni 2020

Sweet like a Chocolate is een spetterend dansspektakel

Ons M-Talk redactielid Bouchra bracht een bezoek aan M-Talk Live


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief