wo 11 november 2020

Soumaya: 'Hier ligt het fundament van mijn identiteit'

Een visie op Nieuw-West

Soumaya: 'Hier ligt het fundament van mijn identiteit'
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers en deelnemers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

"Ik leer graag over de wereld en heb de ambitie die mooier en eerlijker te maken", vertelt Soumaya Bazi. De 24-jarige studente schrijft, is beginnend filmmaker en betrokken bij sociale projecten. Sinds anderhalf jaar volgt ze workshops bij Meervaart Studio om zichzelf creatief verder te ontwikkelen. Op ons verzoek deelt ze haar toekomstvisie voor zichzelf en Amsterdam Nieuw-West.

Je bent geboren en getogen in Amsterdam Nieuw-West. Wat betekent dit stadsdeel voor jou?
Ik ben een product van Nieuw-West. Dit stadsdeel is onderdeel van mijn identiteit. Geboren in het (wijlen) Slotervaartziekenhuis woon ik sinds m’n vijfde in Slotermeer, inmiddels op mezelf. Hier heb ik leren lezen, schrijven, rekenen, fietsen, zwemmen, vallen en weer opstaan. Hier ligt het fundament van mijn identiteit.

Maar ik heb me niet altijd even thuis gevoeld in Nieuw-West. In de ogen van veel mensen viel ik buiten de boot. Ik werd altijd ‘anders’ genoemd. Dit heeft me al vroeg bewust gemaakt van mijn identiteit. Nieuw-West is nooit een homogeen deel van de stad geweest, zoals veel mensen dat wel beweren. De mensen hier zijn zo ongelooflijk divers op eindeloos veel manieren. Het maakt me trots dat ik een product ben van de wijk. Het is mijn thuisbasis.

Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan Nieuw-West denkt?
Mijn jeugd, mijn familie, Slotermeer, heel veel groen, vuurwerkbommen en door de politiek lang genegeerde wijken (behalve als er wat te zeiken viel over de buurt).

Meervaart Studio is een warm nest

Wat schiet te binnen als je aan de Meervaart denkt?
Ik denk dan als eerste aan Meervaart Studio. Het is de plek waar ik anderhalf jaar geleden binnenwandelde en sindsdien niet meer ben weg te slaan. Een warm nest waar de jonge creatieveling uit de buurt echt centraal staat en er alles aan wordt gedaan om het beste uit jezelf te halen. En dat op een ontzettend laagdrempelige manier.

Wanneer ben je workshops gaan volgen bij Meervaart Studio?
Mijn eerste kennismaking met Meervaart Studio was bij de kick-off van het Film Lab in maart 2019. Ik liep al jaren rond met dromen (waaronder regisseur worden) toen ik door iemand werd herinnerd dat dromen niet bij dromen hoeft te blijven.

Daarna heb ik me ingeschreven bij Meervaart Studio. Nog altijd zit ik bij het Film Lab. Ik doe voor de tweede keer mee aan het Poetry Lab en volg de video edit-lessen van Gianni Grot. Ook wacht ik met smart op de fotografieworkshop van Les Adu.

Leren film maken, editen, fotograferen en schrijven zijn voor mij allemaal met elkaar verbonden.

Waar put je inspiratie uit?
Ik reflecteer op dit moment veel op mijn jeugd, mijn familie, achtergrond en identiteit. Schrijven is snappen. Door te creëren verwerk ik mijn eigen pijn en de vragen waarmee ik rondloop.

Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn ideale Nieuw-West

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam Nieuw-West eruit?
Ik zou een boek kunnen schrijven over mijn ideale Nieuw-West. Laat ik beginnen met wat ik zelf miste toen ik jong was. Ik miste prikkels die aansloten op mijn interesses. De focus lag heel erg op sport en goeie cijfers halen op school: je “ticket” naar een beter leven. Ik miste toen en nu nog steeds kunst in de buurt en alternatieve ideeën voor het bouwen van een toekomst. 

Denk aan laagdrempelige en zichtbare plekken waar je als kind of jongere naar binnen kan gaan en nieuwe werelden ontdekt. Waar je kennis kan maken met verschillende manieren van maken, ondernemen en jezelf uitdrukken. Iets waarbij je ook begeleid wordt. Om je bewust te maken van hoe community building werkt en wat je kunt betekenen voor je eigen omgeving.

Op papier wordt er veel gedaan aan talentontwikkeling in de buurt, maar met uitzondering van Meervaart Jong en Studio zie ik het weinig écht gebeuren. En als het wel gebeurt, waarom weten zo weinig kinderen en jongeren hun weg ernaartoe vinden? Daar moet wat aan gedaan worden.

Verder blijft mijn ideale Nieuw-West groen en is er plek voor iedereen. Zoals ik eerder aangaf, is dat steeds meer aan het verdwijnen. In mijn ideale Nieuw-West blijven oude buurtbewoners en hun nageslacht wonen waar ze hun leven hebben opgebouwd en maakt het formaat van hun portemonnee geen reet uit.


Fotograaf: Marc Roodhart

Je bent al actief bij sociale projecten van de Gemeente Amsterdam, Project VoorUit en Amnesty International. Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?
Ken je dat? Dat je hoofd soms pijn doet omdat je overprikkeld raakt door ideeën? Binnenkort hoop ik mijn allereerste korte verhalenbundel uit te brengen. Die ben ik nu aan het schrijven.

Verder wil ik beginnen met het archiveren en verzamelen van de geschiedenis en verhalen van Nieuw-West vanuit het perspectief van migrantenkinderen, dus mijn generatie. Nieuw-West is net als Noord en Zuidoost in rap tempo aan het veranderen. Het voelt voor mij alsof er opnieuw gekoloniseerd wordt. Dit wakkert bij mij de urgentie aan om onze geschiedenis vast te leggen voordat we ondergesneeuwd worden door kapitaal en mensen van buiten de wijken die niet geïnteresseerd zijn in de oude buurtbewoners, maar enkel in goed wonen aan de “herontdekte” Sloterplas en in dure poké bowls.

Verder wil ik podcasts maken met kinderen uit de buurt, meeschrijven aan films, nog een eigen korte film maken, van betekenis zijn voor kinderen en jongeren uit mijn buurt – vooral voor meisjes – en mezelf verder ontwikkelen op creatief vlak. Ik heb het gevoel dat ik nog ver te gaan heb om te komen waar ik wil zijn.

Volg Soumaya op Instagram: @ikdroomdusikschrijf

Fotograaf: Marc Roodhart


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

vr 07 mei 2021

Meervaart Studio lanceert eerste verzamelalbum

Een unieke EP met hiphop, R&B, afro en meer


do 22 april 2021

Theater. Mooier dan ooit.

Wij tellen af tot we weer open mogen!


do 22 april 2021

Throwback Thursday: Koninklijk bezoek in de Meervaart

Een opgetogen spanning voelbaar


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief