do 19 november 2020

Ymke: "Ik vind natuur essentieel, een mooi stuk water en groen in de stad"

Een visie op Nieuw-West

Ymke:
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers en deelnemers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Ymke (31) werkt als accountant en woont in Amsterdam-West. Dit jaar, tijdens de coronamaatregelen, bracht zij haar eerste bezoek aan de Meervaart. Maar al enkele jaren is Ymke betrokken met de directe omgeving: als fervent hardloper kiest ze vaak voor het rondje Sloterplas.

Kun je vertellen waarom je hardloopt? Wat is er zo fijn aan?
Zes jaar geleden ben ik begonnen met hardlopen via Hardlopen Amsterdam. Ik trainde één keer in de week met deze groep en ben daarnaast zelf gaan rennen met een van mijn buren. Ik vind het ontspannend om voor of na werk te rennen. Daarnaast vind ik het fijn om buiten te sporten.

Wat is de reden dat je juist de Sloterplas uit kiest om hard te lopen?
Ik ben hiermee gestart ter voorbereiding op de Dam tot Dam loop in voorgaande jaren, omdat het rondje Sloterplas vanaf mijn huis 12 á 13 kilometer is. Nu tijdens Corona zijn er jammer genoeg geen hardloopwedstrijden, maar blijft het een fijn rondje. 

Het ene moment loop je langs een grasveld en bomen en dan weer langs het water. Ook heb je een klein beetje hoogteverschil in de buurt van het Sloterparkbad. Dat is fijn en handig voor een training. Daarnaast vind ik de natuur van essentieel belang voor de stad, een mooi stuk water en groen in de stad. Dat biedt het rondje Sloterplas allemaal.

Wat is jouw favoriete stuk langs de Sloterplas?
Ik heb twee favoriete plekken: de eerste is als je vanaf het zwembad richting Osdorp rent. Halverwege vind je een grote heuvel met daarna een stukje park met wat bomen. Indien ik s ‘morgens vroeg ren hoor ik daar heel fijn de vogels tjilpen, wat bij mij “het-even-helemaal-weg Centerparc-gevoel” oproept.

Het tweede favoriete stuk is bij de Meervaart voor de deur. Daar heb je een mooi uitzicht over de plas. Ik hoop dat dit behouden kan blijven.

Ik vind het belangrijk dat mensen verbinding blijven maken van het park

Hoe ziet jouw ideale Nieuw-West er uit? En hoe belangrijk vind je het dat er culturele activiteiten worden georganiseerd?
Ik vind het belangrijk dat mensen verbinding blijven maken, ongeacht hun achtergrond. Naar mijn mening kan dit het beste behaald worden via muziek, dans, sport en culturele activiteiten. Begrip en communicatie lijkt mij essentieel in een drukke afwisselende stad.

Nieuw-West zou wat mij betreft beter aan de rest van de stad kunnen worden verbonden, via betere OV-verbindingen bijvoorbeeld. Daarnaast vind ik het belangrijk dat er diverse plekken zijn waar mensen in vrije omgeving kunnen sporten en culturele activiteiten kunnen uitoefenen. 

De Meervaart betekent voor mij een mooie mix tussen aanstormend talent en bestaande artiesten.

Als je aan de Meervaart denkt, waar denk je dan aan? Hoe was je ervaring tijdens je laatste bezoek aan de Meervaart?
Een mooie mix tussen aanstormend talent en bestaande artiesten. Dit kwam mooi samen tijdens mijn laatste - en tevens eerste - bezoek aan de Meervaart. Er waren toen coronamaatregelen, maar met een klein publiek was het alsnog gezellig en knus ingericht.
De artiest (Joshua J) stond super goed in verbinding met zijn publiek. Het is belangrijk dat Meervaart haar ruimtes flexibel kan inzitten. Niet alleen tijdens corona, maar ook daarna. Hoe breder het publiek, hoe beter.

Lees ook het interview met studente Soumaya: “In Nieuw-West ligt het fundament van mijn identiteit”

Fotograaf: Marc Roodhart


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 13 januari 2021

Laatste nieuws rondom de coronamaatregelen

Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt


di 12 januari 2021

Interview: Fonds ZOZ & ZOZ Academy

We gaan de tegenstellingen in de samenleving aan met onze projecten.


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief