za 06 februari 2021

Marco Gerris: "In mijn ogen is de Meervaart het levende bewijs dat theaters niet meer zo stijf of elitair moeten aanvoelen"

Een visie op Nieuw-West

Marco Gerris:
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Marco Gerris (45) is oprichter van het succesvolle theatergezelschap ISH Dance Collective en is buurtgenoot van de Meervaart. Als onze buurman en zijn gezelschap dat met regelmaat in de Meervaart te bewonderen is, is ook Marco uitermate geschikt om in dit blog met ons mee te dromen.

Allereerst; gefeliciteerd met de welverdiende Prins Bernhard Cultuurfonds prijs! ISH heeft nog niet zo heel lang geleden deze prijs gewonnen, maar heb je al een idee wat jullie gaan doen met het gewonnen bedrag?
Jazeker! De prijs is in tweeën gedeeld: de ene helft, €75.000, mogen we vrij besteden aan ISH projecten, waardoor we nu de mogelijkheid hebben dingen te realiseren die voorheen niet mogelijk waren. Denk aan voorstellingen of demo’s.

De andere helft mogen we in een zelf ontwikkeld fonds stoppen. Ons fonds gaat ‘W*ISH’ heten en is bedoeld voor beginnende makers, die net dat laatste zetje nodig hebben. Denk aan autodidacten of mensen die geweldige ideeën hebben maar nergens een plek vinden om hun dromen te realiseren of een instantie hebben die hun daarin kunnen ondersteunen. Juist voor die mensen hopen wij iets te kunnen betekenen.

Staan er voor de komende seizoenen al projecten op de planning waar we onze lezers vast een voorproefje van kunnen geven?
Als alles een beetje meezit zitten er in ieder geval twee zeer interessante voorstellingen in het verschiet!

De eerste, ‘FTBLL Can U Kick It!’, is een samenwerking met Carré, Meervaart en ISH en zal van april t/m juni spelen. Zoals de titel al een beetje verraad gaat deze voorstelling over alles wat met voetbal te maken heeft. Freestyle voetbal, panna én breakdance ontmoeten elkaar op het hoogste niveau, dagen elkaar uit en zoeken elkaar op. Het mooiste is dat er veel meer gelijkenissen zijn dan je in eerste instantie denkt. De voorstelling ligt in dezelfde lijn als ‘Elements of Freestyle’ en ‘Modern Samurai’, die ook eerder in de Meervaart te zien zijn geweest. Spectaculair met een poëtisch randje!

De tweede voorstelling is een co-productie met huisgezelschap van de Meervaart Jakop Ahlbom Company. De fantastische, vaak zeer beeldende absurde voorstellingen van Jakop gemixed met het spektakel van ISH geeft ons als makers een unieke nieuwe kans om ons eigen werk nog meer te verdiepen en nieuwe dingen uit te proberen. De voorstelling genaamd ‘Knock-out, wordt een spectaculaire stunt/martial art show vermengd in een absurdistisch verhaal. Een beetje a la Fargo.

In één klap werden we beroemd én berucht.

De allereerste première van ISH vond op 25 januari 2002 plaats in de Meervaart. Kun je iets meer vertellen over de oorsprong van ISH en kun je deze avond nog herinneren?  
Vanaf jongs af aan ben ik al zeer geïnteresseerd in podiumkunsten. Ik heb veel voorstellingen gezien, maar ook zelf gespeeld. Van schooltoneel tot (figuranten)rolletjes in films en op het grote toneel. Pas toen ik in 1997 naar Amsterdam verhuisde en (eindelijk) een echte kans kreeg om in een voorstelling te spelen ging de bal echt goed rollen. Tot de dag van vandaag is deze niet meer gestopt met rollen.

In 2000 heb ik ISH opgericht en de première in de Meervaart kan ik me als gisteren herinneren. Je allereerste première van je eigen voorstelling blijft natuurlijk uniek. Mijn ouders hadden voor de gelegenheid speciaal een touringcar gereserveerd zodat mijn hele familie en vrienden uit Antwerpen -  waar ik vandaan kom - konden komen kijken. Naast hen was de zaal tot de nok toe gevuld met vooral luidruchtige jongeren met verschillende etnische achtergronden, gemengd met een wat traditioneler publiek. Wat ik natuurlijk te gek vond! De spanning was om te snijden. Niet alleen vanwege het premièregevoel, maar aan alles voelde je in de zaal dat er “iets nieuws” in aantocht was. Voor het eerst kwam er in zulke groten getale een nieuw publiek in de traditionele theaters, dus in één klap werden we beroemd én berucht. Dat de voorstelling meteen zo succesvol zou zijn had ik zelfs in mijn stoutste dromen niet verwacht.

Van welke faciliteiten uit de buurt maak je nu gebruik? En hoe zou je jouw ideale Nieuw-West schetsen?
Nieuw-West is nu nog een bruisend “dorpje” aan de rand van Amsterdam, er zijn veel meer groeimogelijkheden. Meer horecagelegenheden rondom de plas zou ik fijn vinden. De foodcourt op het Osdorpplein is een goed begin, maar ik mis nog zoveel verschillende keukens en nationaliteiten.

Het lijkt me fantastisch als het theater zo wordt gebouwd dat de prachtige omgeving letterlijk tot in het gebouw kan overlopen.

Ik zit graag in het zonnetje aan het water, op één van de terrasjes of de mooie grote boulevard, maar ik maak ook veel gebruik van de rest van de Sloterplas. Ik skate graag een paar rondjes om de plas heen of ga met mijn zoon regelmatig bij de ‘I Amsterdam’ letters freerunnen. Bij deze letters mag van mij een nog veel groter aanbod komen voor verschillende straatdisciplines. Een serieus outdoor skate/BMX park bijvoorbeeld en in plaats van grind moet er super smooth asfalt komen voor de skaters, BMX-ers en breakers.

Sowieso vernieuwing en verbreding van de wandel- en fietspaden in het gehele park zou ik aanraden. Hiermee wordt het park ook wat opener, zodat iedereen zich veilig en comfortabel voelt. Ook ’s avonds.

Welke rol kan de Meervaart vervullen in jouw toekomstbeeld voor Nieuw-West? Is er iets dat je mist in de huidige Meervaart?
Het lijkt me fantastisch als het theater zo wordt gebouwd dat de prachtige omgeving letterlijk tot in het gebouw kan overlopen, zodat je het gevoel creëert dat het gebouw en de omgeving één zijn.

In deze zelfde lijn hoop ik dat de nieuwe Meervaart een belangrijke rol gaat spelen om de verbinding met theater en de straatcultuur te versterken. Zowel de Meervaart als ISH moeten garant blijven staan voor de integriteit, kwaliteit en uitstraling van de omgeving waar vele verschillende maar fantastische lifestyles bij elkaar komen, elkaar inspireren en beter maken.

Het moet een plek worden waar je de keuze kan maken tussen chillen en genieten van de omgeving en activiteiten, of om zelf deel te nemen.
In mijn ogen is de Meervaart het levende bewijs dat theaters niet meer zo stijf of elitair moeten aanvoelen. De drempel ligt hier veel lager en het is voelbaar dat het theater van iedereen is.

 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

ma 20 september 2021

De Meervaart: het culturele knooppunt

‘’Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven’’


di 27 juli 2021

Ook dit jaar was de Zomerweek van Meervaart Jong een succes!

Van sport, spel en muziekles tot dansles en spelen in een natuurspeeltuin, niets is te gek!


vr 23 juli 2021

De nieuwe Meervaart:

Meer dan een "iconische reiger".


vr 02 juli 2021

We kijken met een vrolijke blik naar het nieuwe seizoen:

Een aanbod om naar uit te zien!


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief