wo 10 februari 2021

Mourad: "Ik zie kansen voor de Meervaart om verder te groeien en een mooi nieuw theater hoort daar natuurlijk ook bij"

Een visie op Nieuw-West

Mourad:
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Mourad El Otmani (38 jaar) - geboren en getogen Amsterdammer - is oprichter van jongerenparticipatieplatform Young Amsterdam, waar hij zich met veel passie voor inzet. Inmiddels wordt in de Meervaart jaarlijks het Young Amsterdam Awards Gala gehouden dat erkenning biedt aan talent tussen de 16 en 27 jaar oud.

Zou je ons meer kunnen vertellen over Young Amsterdam en wat jullie zoal doen?
Met dit participatieplatform bieden we jongeren de kans om zichzelf en leeftijdgenoten te vertegenwoordigen door actief te worden in hun omgeving en zich te laten horen over alles wat hen aangaat. Het platform is vanuit die behoefte ontstaan en we hebben al veel succesvolle jongeren weten te bereiken die zich inzetten voor de buurt en daarmee weer andere jonge Amsterdammers  inspireren. Ik ben Young Amsterdam gestart omdat ik de behoefte had om jongeren in een positief daglicht te stellen. Ik zag heel veel onderbelicht talent in mijn omgeving en tegelijkertijd kwam Nieuw-West met regelmaat negatief in het nieuws.

Alles kan in je stad, zolang je maar doorzet en ervoor gaat.

Alles komt direct vanuit de jongeren, ze dragen zelf thema’s aan en voeren deze projecten zelf van A tot Z uit. We organiseren onder andere diverse debatten, college tours en helpen met het vinden van stageplekken. Om de brug tussen de jongeren en de politiek ook te verkleinen is in 2019 de jongerenburgemeester in het leven geroepen. Inmiddels staat alweer de tweede jongerenburgemeester van Amsterdam aan het roer!

Naast dit alles organiseren we ook jaarlijks het ‘Young Amsterdam Awards Gala’ in de Meervaart. Een award show voor jong Amsterdams talent dat uitblinkt in o.a. Sport, kunst & cultuur, maatschappelijke betrokkenheid en ondernemerschap. Ooit zijn we hiermee begonnen in een schoolkantine, maar de Meervaart opende vijf jaar geleden voor ons de deuren om groter te gaan denken. Inmiddels is het gala uitgegroeid tot een Rode Zaal productie en een prachtige show dat helemaal georganiseerd word door de jongeren, met ondersteuning van alle professionals van de Meervaart.

Met alle inzet vanuit Young Amsterdam proberen we jongeren te inspireren en te motiveren. Alles kan in je stad, zolang je maar doorzet en ervoor gaat.

Het maakt me trots dat we er met zijn allen een van de mooiste stadsdelen van hebben gemaakt.

We kunnen dus wel stellen dat je zeer bekend bent met ons stadsdeel. Wat is je meest favoriete plek in Nieuw-West?
Nieuw-West is voor mij een thuishaven. De avonturen die ik in mijn jeugd mee heb gemaakt, blijven hele fijne herinneringen, maar mijn favoriete plek is de Sloterplas. Het maakt niet uit vanuit welke hoek je kijkt; de plas is prachtig. Het is een hele mooie rustgevende plek waar je kunt ontsnappen uit de drukte maar tegelijkertijd enorm genieten van de beweging er omheen. Wat ik extra speciaal vind is dat de plas de verschillende wijken - Osdorp, Geuzenveld, Slotermeer en  Slotervaart – met elkaar verbind.

Het maakt me trots dat we er met zijn allen een van de mooiste stadsdelen van hebben gemaakt.

Als jij zou mogen beslissen, hoe zou jouw meest ideale nieuw-West eruit komen te zien en welke rol kan de Meervaart hierin vervullen?
Ik zie graag meer grotere winkelketens, we mogen echt wel wat groter denken. Centrum Nieuw-West mag een echte bruisende hotspot worden. Met een divers aanbod van zowel winkels, sport en kunst & cultuur kunnen we een groter publiek trekken. Ik ben trots op Nieuw-West, trots op de Sloterplas en de nieuwe plannen van het stadsdeel vind ik ook bij het Amsterdam van nu passen. De binnenstad word steeds drukker met toeristen en daarom is het fijn om een centrum in Nieuw-West te hebben voor de lokale bevolking. Het is voor hen fijn om een eigen plek te hebben in Amsterdam dat alles te bieden heeft. Ik zie de nieuwe Meervaart daar zeker een grote rol in spelen: het faciliteren van programma’s die toegankelijk zijn voor iedereen, voor jong & oud en meer programma’s op het gebied van talentontwikkeling maar ook  door “gearriveerde” artiesten en shows naar Nieuw-West te halen. Ik zie daar kansen voor de Meervaart om verder te groeien en een mooi nieuw theater hoort daar natuurlijk ook bij. Ik vind de nieuwbouw plannen van de Meervaart geweldig. Hoe dichter bij de Sloterplas hoe mooier. Het uitzicht mag een echte eyecatcher worden van Nieuw-West.

En tot slot: wil je je mooiste herinnering in de Meervaart met ons delen?
Dat is natuurlijk mijn eigen show; het ‘Young Amsterdam Awards Gala’ en dan in het speciaal de eerste keer dat we in de Rode Zaal stonden. Het was spannend en een hele uitdaging,  want vooraf weet je natuurlijk niet hoe het gaat lopen. Dus als je dan na de show in de foyer staat en het complete plaatje terugkijkt en met de bezoekers praat, dan is dat zo bijzonder!

Benieuwd naar nog meer dromen en toekomstvisies? Lees dan de andere interviews via: M-Talk | De Droom

 

 

 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

ma 20 september 2021

De Meervaart: het culturele knooppunt

‘’Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven’’


di 27 juli 2021

Ook dit jaar was de Zomerweek van Meervaart Jong een succes!

Van sport, spel en muziekles tot dansles en spelen in een natuurspeeltuin, niets is te gek!


vr 23 juli 2021

De nieuwe Meervaart:

Meer dan een "iconische reiger".


vr 02 juli 2021

We kijken met een vrolijke blik naar het nieuwe seizoen:

Een aanbod om naar uit te zien!


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief