wo 24 februari 2021

"De multiculturele samenleving heeft bedrijven nodig zoals Kaap West en de Meervaart"

Een visie op Nieuw-West

Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Midden in de pandemie - in juni 2020 - is restaurant Kaap West aan de Sloterplas geopend. Ondanks een moeilijke start en het feit dat het restaurant alweer een paar maanden noodgedwongen gesloten is, kijken de eigenaren - en tevens vrienden - Faisal en Youssef uit naar de heropening. “In Nieuw-West kunnen we, net als de Meervaart doet, bijdragen aan het samenbrengen van culturen”.

Vertel; wie zijn jullie en wat hopen jullie te bieden met Kaap West?
Youssef (foto rechts) en ik (foto links) zijn twee vrienden die een droom hadden om een restaurant te openen. Zelf ben ik ongeveer 20 jaar barbier geweest en heb ik daarnaast nog andere bedrijven opgezet, waaronder een kapsalon, een zonnestudio en een kinderdagverblijf.

Inmiddels zijn we bijna drie jaar bezig met het realiseren van Kaap West. We zagen een markt die in onze ogen zeer ondergewaardeerd is en daarom biedt Kaap West voor ieder wat wils: het eten is allemaal Halal, maar we schenken ook alcoholische versnaperingen voor diegene die dat waardeert. We proberen een publiek te bereiken dat waarde hecht aan kwaliteit, service, goed voedsel en een leuke ambiance met mensen uit verschillende culturen.

Uiteindelijk zijn we in de slechts denkbare periode geopend. We hebben veel moeten opofferen. Banken hebben lening aanvragen al lange tijd stopgezet omdat zij het coronavirus zagen aankomen, dus heb ik zelf de kapsalon en zonnestudio moeten verkopen om het grote financiële gat op te vullen. Met behulp van twee vrienden hebben we het financiële gat kunnen dichten, maar zij moeten nu nog langer wachten op hun geld. Dat maakt het allemaal nog zuurder.

Maar, we hebben vier maanden kunnen draaien en in die maanden hebben wij zoveel leuke mensen ontmoet en lovende reacties mogen ontvangen van onze gasten. We hopen dat we gauw weer open mogen anders houdt het helaas op voor ons, maar we blijven strijdlustig!

We eten in elkaars keuken en zijn geïnteresseerd in elkaars verhaal. 

Waarom hebben jullie voor deze locatie aan de Sloterplas gekozen?
Het was voor ons duidelijk dat het concept wat wij wilden neerzetten in Nieuw-West moest komen. Hier kunnen we bijdragen aan het samenbrengen van culturen. De multiculturele samenleving in dit stadsdeel heeft bedrijven nodig zoals Kaap West en de Meervaart om onze verdeelde samenleving te verenigen en niet verder uit elkaar te drijven. We eten in elkaars keuken en zijn geïnteresseerd in elkaars verhaal. We zijn gezegend met deze plek. Ik denk dat dit toch wel het mooiste plekje is van Nieuw-West, we zijn omringd door water en hebben een prachtig uitzicht op de plas.

Breng je zelf ook wel eens een bezoek aan de Meervaart? Zo ja, wat is je mooiste herinnering?
Jazeker! Ik bezoek wel eens cabaretiers, ben naar een optreden van Nasrdin Dchar geweest en naar een concert van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Ook heb ik mijn ouders een keer meegenomen naar de voorstelling ‘A Tribute aan Oum Kalthoum’. Ik zal nooit vergeten hoe intens mijn ouders aan het genieten waren. Dit was en blijft mijn mooiste herinnering.

Maar ook bezoekers van de Meervaart hebben hun weg naar ons restaurant al gevonden. Zowel voor een voorstelling om te dineren of na een voorstelling voor een drankje. Zo is de cirkel weer rond.

Als jullie over de toekomst dromen, hoe schets je dan het meest ideale Nieuw-West en welke rol kan de Meervaart hierin vervullen?
We zien graag dat er een mooie steiger komt waar bootjes kunnen aanleggen en waar men langs de prachtige boulevard kan wandelen. Genietend van alle horeca en het mooie nieuwe pand van de Meervaart (knipoogt) aan de Sloterplas. Ik zou het fantastisch vinden als er dan iets wordt georganiseerd zoals het grachtenconcert en/of een Amsterdamse fuikdag. Lekker met bootjes genieten van een voorstelling of van muziek.

Daarnaast hoop ik dat de Meervaart de leidende rol blijft nemen in het samenbrengen van culturen. We hebben nog een lange weg te gaan maar we doen het met zijn allen.

Op de hoogte blijven van Kaap West en de heropening? Bekijk hier de website.

In de vorige droom gaven we het woord aan Mourad el Otmani, oprichter van jongerenparticipatieplatform Young Amsterdam, waar hij zich met veel passie voor inzet. “Vanuit Young Amsterdam proberen we jongeren te inspireren en te motiveren: alles kan in je stad, zolang je maar doorzet en ervoor gaat”.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

ma 20 september 2021

De Meervaart: het culturele knooppunt

‘’Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven’’


di 27 juli 2021

Ook dit jaar was de Zomerweek van Meervaart Jong een succes!

Van sport, spel en muziekles tot dansles en spelen in een natuurspeeltuin, niets is te gek!


vr 23 juli 2021

De nieuwe Meervaart:

Meer dan een "iconische reiger".


vr 02 juli 2021

We kijken met een vrolijke blik naar het nieuwe seizoen:

Een aanbod om naar uit te zien!


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief