di 09 maart 2021

Peter Rijsewijk: "Ik ben blij dat mijn kinderen met alle culturen samen opgroeien"

Een visie op Nieuw-West

Peter Rijsewijk:
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Met zijn managementbureau PUURee gevestigd naast de Meervaart en als inwoner van Nieuw-West, spendeert Peter Rijsewijk (52) veel tijd in onze wijk. Sinds 2000 is hij ook kind aan huis in ons theater: “Mijn speciale band met de Meervaart is begonnen doordat ik de allereerste show waar ik verantwoordelijk voor was in de Meervaart heb gegeven. Helemaal speciaal werd het toen ik ook nog mijn kantoorruimte naast de Meervaart kreeg”.

Laten we de tijd even terugspoelen. Je eigen managementbureau: hoe is dat ontstaan?
Ik heb altijd in de detailhandel gewerkt waar ik winkels opbouwde. In één van die winkels werkte destijds de vriendin van comedian Howard Komproe bij mij als personeelslid. Zij nodigde mij toen een keer uit om te komen kijken naar een stand-up comedyshow waar hij onderdeel van uitmaakte.

FreshWagon - onderdeel van de Comedytrain – bestond uit een groep jonge ‘hippe’ comedians bestaande uit Murth Mossel, Najib Amhali, Jan Jaap van der Wal, DJ Chainshaw en dus Howard Komproe. Nadat ik een paar keer was komen kijken, deelde ik wat van mijn ideeën en feedback met Howard. Van het een kwam het ander: hij besprak mijn plan met de groep en vervolgens ben ik, terwijl ik ook nog leiding gaf in de winkel, het management van FreshWagon gaan doen. Uiteindelijk kwam ook Roué Verveer bij de groep en het succes bleef groeien. Toen moest ik een keuze maken, blijf ik bij de baan die ik had of wilde ik mij volledig focussen op de carrières van de mannen? Nou, dat is duidelijk dus het laatste geworden.

In 2002 werd managementbureau PUURee een feit en ben ik me ook gaan focussen op de individuele carrières van de groep. PUURee doet het management van theaterartiesten en dan vooral comedians en kleinkunstenaars. Ook produceren we speciale toneelstukken en muzikale theatershows.

We hopen komend seizoen natuurlijk het publiek weer te verblijden met geweldige comedyshows

Zijn er al grootse plannen voor het nieuwe theaterseizoen, ondanks de huidige onzekere tijden?
We hopen natuurlijk het publiek weer te verblijden met geweldige comedyshows van o.a. Roué Verveer en Kees van Amstel, maar ook van een aantal geweldige nieuwe talenten in de cabaretwereld. Daarnaast staan er drie muzikale shows gepland, de nieuwe kerstshow van Roué Verveer en er komt een gevolg op de ‘Diwalishow’ waar we vorig jaar de primeur van hadden. Diwali is een speciale feestdag in het Hindoeïsme en de show was een groot succes!

Wat is je eerste herinnering aan de Meervaart en welke herinnering koester je het meest?
Oh, dat zijn er meerdere! Maar de eerste weet ik nog precies, die staat op mijn netvlies gebrand. Het was op zondag 04 juni 2000. De aller eerste show waar ik verantwoordelijk voor was speelde toen in de Meervaart, een show met FreshWagon en na afloop een afterparty met een DJ. Wat was dat spannend! En dan het euforische gevoel na afloop, dat het geslaagd was. Dat was voor mij de start van het vuur dat in mij is gaan branden, mijn liefde voor theater.

De allereerste SuriToppers was ook één groot feest, een Surinaamse muzikale show vol met nostalgie. Maar ook koester ik de eerste uitvoering van de comedyshow met scholieren van het Calandlyceum, die wij in samenwerking met de Meervaart hadden geproduceerd. En de eerste tv-opname van de show van Roué, heel bijzonder was dat ook voor ons. Oh ja, en ons eerste Surinaamse toneelstuk ‘Zit Mooi!. Tjonge jonge, wat een feest allemaal..

Het was voor mij dus ook enorm speciaal dat ik mijn kantoorruimte naast de Meervaart kon huren en later zelfs heb gekocht. En met mijn uitzicht op de Sloterplas kan het natuurlijk niet beter, dit is toch wel één van de mooiste plekken van Nieuw-West.

Hoe ziet jouw ideale Nieuw-West er uit? Heb je een toekomstdroom? En welke rol vervult de Meervaart hierin?
Het speciale van dit stadsdeel is natuurlijk dat hier alle culturen vertegenwoordigd zijn. Dat is voor mij, die in een Surinaams gezin is grootgebracht en getrouwd met een Turkse, een belangrijk aspect. Ik ben blij dat mijn kinderen met al die culturen samen opgroeien. We hebben Nederlandse, Turkse en Marokkaanse buren, die allemaal even gezellig zijn en onze Turkse buuf die kookt ook nog eens heerlijk. Ik hoop dat deze diversiteit behouden blijft.

Ook natuur vind ik erg belangrijk en voldoende speelplekken voor kinderen. Dit moet een belangrijke rol blijven spelen in de ontwikkeling van Nieuw-West. Verder ben ik eigenlijk best tevreden, ik mis eigenlijk niets. Ik denk vaak “jemig, wat wonen we toch mooi”.

Ik ben erg blij met de foodcourt op het Osdorpplein, ideaal voor een gezin met diverse voorkeuren qua eten. Er is zelfs een Thais restaurant gekomen aan de Sloterplas. Wat wil je nog meer?

Wat betreft de Meervaart hoop ik dat het een cultureel centrum blijft waar er voor jong en oud en voor alle nationaliteiten, plaats is om even te ontsnappen aan de realiteit, waar je in vervoering gebracht kan worden en weg kan dromen. En de nieuwbouw? Het zou leuk zijn als ik straks geen buurman meer ben, maar huisgenoot!

Meer verhalen lezen over unieke connecties met de onze buurt? Volg dan de hele reeks "De Droom". 
Vorige week spraken we met de eigenaren van Kaap West, een van de nieuwste aanwinsten van Nieuw-West. 

 

 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

ma 20 september 2021

De Meervaart: het culturele knooppunt

‘’Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven’’


di 27 juli 2021

Ook dit jaar was de Zomerweek van Meervaart Jong een succes!

Van sport, spel en muziekles tot dansles en spelen in een natuurspeeltuin, niets is te gek!


vr 23 juli 2021

De nieuwe Meervaart:

Meer dan een "iconische reiger".


vr 02 juli 2021

We kijken met een vrolijke blik naar het nieuwe seizoen:

Een aanbod om naar uit te zien!


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief