do 11 maart 2021

Meervaart directeuren: een reis terug in de tijd

Throwback thursday

Meervaart directeuren: een reis terug in de tijd
Terug naar M-Talk
Het is inmiddels alweer twee jaar (en één maand) geleden dat Yassine Boussaid werd aangesteld als onze huidige directeur.

Maar wie gingen hem vooraf? Weten jullie het nog?

Han Hogeland was onze eerste directeur, van 1977 tot 1994 om precies te zijn. De Meervaart ontpopte zich razendsnel van een buurthuis, gerund door veelal vrijwilligers, tot een gewaardeerd cultureel centrum. Onder zijn leiding speelden er experimentele voorstellingen en waren er verscheidende kunstmanifestaties van (inter)nationale allure. 

Het vertrek van Hogeland maakte de weg vrij voor een ingrijpende verbouwing van de oude Meervaart. Dit was dan ook meteen de taak aan de daarop volgende directeur Pieter Erkelens: het vormgeven van de uitbreidings- en vernieuwingsplannen voor de Meervaart 2.0, zoals we ons theater vandaag de dag kennen en welke in 1999 is heropend.

Pieter Erkelens was van 1994 tot en met 1999 directeur en droeg na zijn vertrek het stokje over aan Hans Brouwer. Laatstgenoemde was maar even bij ons: na driekwartjaar -  in september 2000 - legde hij namelijk zijn functie neer wegens verschil van visie op het beleid.

De Meervaart is gelukkig nog steeds een bedrijf met een duidelijk gevoel van urgentie hoe je je verhoudt tot de wijk

In december 2000 werd, toen al Meervaart collega, Bert Liebregs aangesteld tot nieuwe directeur. Dit directeurschap heeft hij tot aan zijn pensioen in 2014 uitgeoefend. Liebregs komt uit een theaterfamilie en in zijn rol als directeur legde hij de nadruk op het sociale component van het theater: “Ik wilde mij richten op de 35.000 jongeren in Nieuw-West. Die hebben allemaal ambitie, daar gaan we Meervaart Studio voor oprichten”. Inhoudelijk hield de Meervaart zich die periode vast aan de richting die is ingeslagen sinds de heropening in 1999: hét culturele knooppunt worden van de Westelijke Tuinsteden waarbij wordt ingespeeld op de verscheidenheid aan inwoners binnen de stadsdelen - de stadsdelen die tegenwoordig als Nieuw-West één geheel vormen.

Ook voormalig directeur Andreas Fleischmann hield vast aan deze koers, eerst als programmeur van de Meervaart en vanaf 2014 in zijn functie als directeur. "De Meervaart is gelukkig nog steeds een bedrijf met een duidelijk gevoel van urgentie hoe je je verhoudt tot de wijk, tot het publiek", vertelde hij tijdens een interview in Het Parool. Zijn focus op de buurt leidde tot de ontwikkeling van Meervaart producties als ‘Ik Dris, de musical’, de oprichting van jeugdtheaterschool Meervaart Jong en nauwe samenwerkingen met onze makers Jakop Ahlbom Company, Het Amsterdams Andalusisch Orkest, ICK Amsterdam en George & Eran Producties.

In 2019 stapte Andreas Fleischmann over naar het DeLaMar Theater en werd Yassine Boussaid directeur van de Meervaart, hij werd daarmee op 35 jarige leeftijd de jongste theater directeur van Nederland. De groei die de Meervaart en de stad Amsterdam de afgelopen jaren hebben meegemaakt vraagt om verandering. Zo ontfermt Boussaid zich momenteel over de ontwikkeling van een nieuw gebouw — een huiskamer voor het toekomstige Nieuw-West, Amsterdam en de metropool regio.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

zo 24 oktober 2021

Maak kennis met onze Theaterreporters!

Sil, Lynn-Morgan, Lena, Tobias, Amaya, Destiny, Safiya, Yara en Makeyla


do 21 oktober 2021

Recensies geschreven over de voorstelling 'Verloren Dingen'

Door onze Theatereporters Sil, Lynn-Morgan, Tobias, Lena, Safiya, Yara en Destiny


wo 06 oktober 2021

Meervaart is er ook voor bezoekers met dementie

We maken het voor mensen met dementie mogelijk te genieten van theater, cultuur en workshops.


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief