za 20 maart 2021

Youssef Yaghdi: “Ik wist al vroeg dat ik iets wilde betekenen voor anderen”

Een visie op Nieuw-West

Youssef Yaghdi: “Ik wist al vroeg dat ik iets wilde betekenen voor anderen”
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

Youssef Yaghdi (53) is een echte verbinder binnen Nieuw-West en tevens ex-Osdorper van het jaar (2008). Met zijn eigen bureau Youssef Yaghdi Advies & Verbinding zet hij zich in voor zowel de jongere als oudere generatie in Nieuw-West en krijgt hij veel opdrachten vanuit de Gemeente. “Contact met kinderen, jongeren, ouderen, autochtonen en allochtonen. Het maakt mij niet uit wie het is. Iedereen is mens en ieder mens probeer ik op zijn of haar manier te steunen en te helpen”.

Wat drijft je om zoveel te doen voor de mensen in de wijk? 
"Van huis uit heb ik een goede opvoeding meegekregen: rekening houden met, anderen iets gunnen, saamhorigheid. Ook mijn allereerste docent in Nederland, juffrouw Kat, heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. In november 1979 – toen ik 11 jaar oud was – ben ik met mijn gezin naar Nederland gekomen. Daarvoor woonden we in Tétouan, het noorden van Marokko. Juffrouw Kat heeft mij destijds zo goed opgevangen dat ik mij hier al snel thuis voelde. Ze gaf mij ruimte om te ontwikkelen. Ook was haar trots goed voelbaar toen ik na maanden van stilte eindelijk mijn eerste Nederlandse stukje tekst durfde voor te lezen tijdens de les.

Zo ontstond bij mij al vroeg het idee dat ik iets wilde betekenen voor anderen. Zo is mijn avontuur begonnen."

Ik geloof: op een dag krijg je terug wat je in een ander steekt.

Kun je ons vertellen hoe je loopbaan is verlopen? Wat doe je zoal op professioneel vlak?
"Mijn eerste baan was bij M&S mode als magazijnmedewerker en na twee maanden proeftijd kreeg ik meteen een vast contract. In het eerste jaar werd ik gevraagd voor een interview in het landelijke jaarverslag en voor ik het wist zat ik in de OR, de centrale OR en landelijke CAO commissies. Daar heb ik universitaire ervaring opgedaan op het gebied van Sociaal Domein. Door de jaren heen bouwde ik zo een bijzonder netwerk en diverse vertrouwensbanden op bij verschillende doelgroepen.

Daarna heb ik bijna 3 jaar fulltime vrijwilligerswerk gedaan waarbij ik betrokken was bij de ontwikkeling van Nieuw-West en het samenvoegen van de vroegere stadsdelen tot één stadsdeel.

Ik zal het kort proberen te houden, maar vervolgens ben ik coördinator voor een sporttraject geweest, praktijkcoördinator van een groep jongeren waarbij we sportactiviteiten in de wijk organiseerden (en ik was altijd zo enthousiast dat ik meedeed!), buurtcontactfunctionaris bij Impuls en ik zat 15 jaar in de adviesraad van Nieuw-West en het overlegorgaan van de politie.

Twee jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen en heb ik Youssef Yaghdi Advies & Verbinding opgericht. Ik voelde mij beperkt en ik wilde breder bezig zijn. Nu probeer ik met al mijn middelen ouderen en jongeren te steunen en een luisterend oor te bieden. Ik geloof: op een dag krijg je terug wat je in een ander steekt. Als je bereid bent om te helpen, maak je bijzondere dingen mee.

Zo heb ik in Koninklijk Theater Carré uitgebreid een gesprek gevoerd met prinses Beatrix. Ik overhandigde haar een boek over het project 'Oorlog in mijn Buurt'  en ze nam ruim de tijd om een gesprek met mij aan te gaan. Veel mensen dachten daar: “Wie is die man? Waarom krijgt hij zoveel tijd met prinses Beatrix?” haha. Het was een geweldige ervaring."

We zien je ook regelmatig in de Meervaart bij voorstellingen en diverse sociale evenementen. Wil je je meest leuke of bijzondere herinnering met ons delen?
"De Meervaart voelt voor mij echt als een tweede thuis, ik heb er zoveel mooie herinneringen. Ik hou van evenementen en optredens waarbij een gemengd publiek in de zaal zit. Daar wil ik bij zijn. Zoals bij een voorstelling van het Amsterdams Andalusisch Orkest. De ambassadeur van Marokko kwam hier toen ook naartoe en namens de Meervaart mocht ik hem ontvangen. Ik heb hem hier toen zo thuis laten voelen, dat hij stiekem een beetje verliefd is geworden op de Meervaart. Echt waar!

Ik vind de Meervaart een geweldige plek met een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ik vind het ook fijn om bij optredens te zijn waar ik Stadspashouders terug zie in de zaal. Mensen die op deze manier toch de kans krijgen om het theater te bezoeken. Ik werk veel met buurtbewoners en doe hard mijn best mensen erop te attenderen dat de Meervaart ook voor hen aanbod heeft.

Sowieso vind ik de Meervaart hier uniek in. Het is een geweldige plek met een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Als jij het voor het zeggen hebt, hoe zou je jouw ideale Meervaart in verhouding tot Nieuw-West vormgeven?  
"Ik zie de Meervaart als een plek waar voor veel doelgroepen kansen en mogelijkheden worden gecreëerd, dus ik zou graag willen dat het theater beschikbaar blijft voor een zo breed mogelijk publiek en dat ze haar maatschappelijke functie behoudt.

De omgeving rondom de Meervaart is gelukkig echt het centrum geworden van Nieuw-West, maar ontmoetingsplekken zijn schaars. De ene na de andere locatie verdwijnt. Ik ben van mening dat iedereen een plek als de Meervaart nodig heeft.

Ik kijk met veel belangstelling naar hoe de Meervaart zich gaat ontwikkelen naar de volgende locatie, wat deze ook mag worden. Bijeenkomsten, bijzondere optredens of films. Het nieuwe gebouw moet leven.

Ik wens de Meervaart alle goeds en hoop dat het  in de toekomst nóg mooier gaat worden."

Meer verhalen lezen over unieke connecties met de onze buurt? Volg dan de hele reeks "De Droom". 

Vorige week spraken we met Peter Rijsewijk, die kind aan huis is in de Meervaart en met zijn managementbureau PUURee muzikale shows en cabaretiers als Roué Verveer en Kees van Amstel naar de Meervaart brengt.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

zo 24 oktober 2021

Maak kennis met onze Theaterreporters!

Sil, Lynn-Morgan, Lena, Tobias, Amaya, Destiny, Safiya, Yara en Makeyla


do 21 oktober 2021

Recensies geschreven over de voorstelling 'Verloren Dingen'

Door onze Theatereporters Sil, Lynn-Morgan, Tobias, Lena, Safiya, Yara en Destiny


wo 06 oktober 2021

Meervaart is er ook voor bezoekers met dementie

We maken het voor mensen met dementie mogelijk te genieten van theater, cultuur en workshops.


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief