wo 31 maart 2021

Dieuwke: "Dit stadsdeel is voor ons ‘best of both worlds’, een dorps karakter met de stad op fietsafstand”

Een visie op Nieuw-West

Dieuwke:
Terug naar M-Talk
Onder de noemer ‘De Droom’ gaan we komende tijd in gesprek met buurtbewoners en/of bezoekers van de Meervaart. Wat betekent de Meervaart en de omgeving voor jou? Wat maakt Nieuw-West zo uniek? Wat is jouw droom voor de Meervaart en Nieuw-West?

In deze (voorlopig) laatste droom en visie op Nieuw-West geven we het woord aan Dieuwke van Buren (30), woonachtig in Nieuw-West, werkzaam als Programmamanager / Project Coördinator bij We-Rise en tevens moeder van Thom (3) en Eline (1).

Mede vanwege je werk ben je behoorlijk bekend met de verschillende stadsdelen die Amsterdam te bieden heeft. Wil je hier wat meer over delen met onze lezers?
Jazeker! Met We-Rise richten we ons op de versterking van de positie van de Amsterdamse vrouw in ondernemerschap en werkzaam in de Tech. Op basis van 4 pijlers (ecosysteem, talent, visbility & funding) willen we ervoor zorgen dat er meer realistische rolmodellen naar voren treden, willen we dit jaar minimaal 200 vrouwen opleiden met tech- en digital vaardigheden, willen we er voor zorgen dat er meer vrouwelijke ondernemers starten en toegang krijgen tot funding, maar ook worden opgeleid tot (angel) investeerder. En heel belangrijk voor ons: de deelnemers in de programma’s moeten een afspiegeling zijn van de Amsterdamse samenleving. Daarom zoeken we contact met diverse vrouwen/jonge meiden en netwerken we in ieder stadsdeel.

Samen met je gezin woon je tegenwoordig in Nieuw-West, aan de Sloterplas. Met het oog op alle andere stadsdelen en mogelijkheden: waarom hebben jullie juist voor deze plek gekozen en wat maakt Nieuw-West voor jullie zo uniek?
Het werd hoog tijd onze woning van 80m2 in Bos en Lommer te verlaten, waar we inmiddels met zijn drietjes woonden. We waren op zoek naar meer ruimte en het liefst een tuin. Tijdens mijn studie in Osdorp fietste ik vaak door de omgeving die volop in aanbouw was en het groene en ietwat dorpse karakter, met de binnenstad op slechts 15 minuten fietsafstand, maakt Nieuw-West voor ons erg aantrekkelijk. We wonen hier nu sinds augustus 2019 en het is een heerlijke buurt dat veilig genoeg is zodat onze kinderen straks buiten kunnen spelen. In de zomer voelt het zelfs een beetje alsof we op vakantie zijn, zeker met gebruik van de Sloterplas en het strandje, het geweldige Hotel Buiten en de kinderboerderij. Voor ons is dit best of both worlds: dichtbij vrienden en familie, de ring is dichtbij voor bezoek aan de rest van het land en ook makkelijk aanrijden voor onze vrienden en familie buiten de stad, ons werk, een rustige(re) omgeving en alles (een theater, winkels en restaurants) binnen handbereik.

Vind je het belangrijk dat jullie kinderen vanaf jonge leeftijd worden geïnspireerd door kunst en cultuur?
Heel belangrijk! Echter ben ik hier zelf ook nog te weinig van op de hoogte. Ik sta daarom ook ingeschreven voor jullie nieuwsbrief en ik bezoek de Meervaart wel eens. Met mijn zoontje Thom heb ik vlak voor Corona bij jullie een jeugdvoorstelling bezocht, dit was zijn eerste bezoek aan het theater.

Wat ontzettend leuk en wat een eer voor ons! Hoe reageerde Thom op dit theaterbezoek?
Hij moest eerst even wennen. Het was natuurlijk ook een groot gebouw waar je binnenkomt. We liepen de donkere theaterzaal in en waar Thom meestal meteen vooraan staat, bleef hij nu toch echt eerst even bij mij op schoot zitten en kijken wat er ging gebeuren. Al heel snel toen de acteurs er waren, was hij op zijn gemak en schreeuwde hij enthousiast mee met de rest van de kinderen. Ik was eerst bang dat hij te veel lawaai zou maken, maar daar zijn dit soort voorstellingen (2+) juist op gericht. De acteurs weten voor wat voor groep zij staan en anticiperen ook op wat er gebeurt in het publiek, dat maakt het heel toegankelijk. Wel merk ik dat mijn kinderen eigenlijk nog te jong zijn voor veel voorstellingen.

Als je jouw droomtheater zou mogen omschrijven, qua uitstraling en/of culturele activiteiten, hoe zou deze er dan uit zien?
Voor ons als gezin zou dit een mix zijn van binnen- en buitenshows in het aanbod en tentoonstellingen die voor langere tijd te zien zijn. Zodat je op een zaterdagochtend of middag kan beslissen wat je die dag kan doen. Als alternatief voor bijvoorbeeld Terrasmus, waar ouders kunnen genieten van de horeca terwijl de kinderen spelen of voor een ochtendje zwemmen in het Sloterparkbad. Nu heb ik het gevoel dat theater altijd lang van te voren al bedacht moet worden, omdat het anders al is uitverkocht.

Qua uitstraling zou het een theater zijn met verschillende zalen, maar ook plekken die publiekelijk toegankelijk zijn. Niet alleen voor horeca maar ook cultuurbeleving voor gezinnen. Met een aanbod dat bijvoorbeeld ieder half jaar of kwartaal verandert, zodat gezinnen op een meer laagdrempelige manier in aanraking komen met cultuur.

Benieuwd naar nog meer dromen en toekomstvisies? Lees dan de andere interviews via: M-Talk | De Droom


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 01 februari 2023

Recensies geschreven over de voorstelling 'JungleBoek'

Door onze Theater-reporters Yara, Makeyla, Sofia, Destiny, Alae en Ikhlaas


ma 30 januari 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'FTBLL, Can you kick it'

Door onze Theater-reporter Lynn-Morgan


do 19 januari 2023

Het Nationaal Theaterweekend

Bekijk het volledige programma


ma 09 januari 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'Een leuk avondje uit'

Door onze Theater-reporter Tobias


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief