zo 09 mei 2021

Onze droom van een nieuwe MeervaartTerug naar M-Talk
De Meervaart wil al haar activiteiten – van maken, presenteren en leren – bundelen in één huis. We creëren daarmee inspirerende reuring en een dynamiek waarbij we het beste in elkaar naar boven halen. Dat vraagt om een gebouw voor de toekomst.

"Het is ergens in de nabije toekomst op een warme zaterdagochtend in de lente. Centrum Nieuw-West is klaarwakker. Het terras aan de waterkant van de Nieuwe Meervaart aan de Sloterplas loopt vol: buurtgenoten die nog even koffie drinken op hun weg naar het winkelcentrum; moeders die net hun kroost hebben afgezet bij de theaterklas; hardlopers die een korte stop maken tijdens hun rondje Sloterplas en een groepje toeristen die gehoord hebben dat hier spannende dingen gebeuren.

Sarah en Alida kennen elkaar sinds een jongerenworkshop in de Meervaart en bespreken de crossover-musical waar ze nu aan werken. Vanmiddag hebben ze een doorloop en de première is volgende week al. Ze worden gecoacht door ISH Dance Collective en de oude musicalrot Koen van Dijk.

Plotseling klinkt er gejoel als een paar dappere zwemmers de plas in duiken op weg naar de drijvende kunstinstallatie. In het café zitten mensen aan hun smartphones geplakt. Ze spelen een interactieve game die bij de installatie hoort. Om hen heen razen de freerunners voorbij die het Meervaart parcours volgen dat de zwaartekracht tart.

Een handjevol theatertechnici lopen naar buiten om even wat zon op te vangen. Ze hebben zojuist binnen een trailer uitgeladen. Deze stond vol met apparatuur voor de opbouw van het internationale urban contemporary dance festival dat vanavond start in de grote zaal.

Binnen bespreekt neuroloog David Kobbe, in een hoek van de foyer, het  werk dat hij doet met dansers en (gast)choreografen van ICK Amsterdam op het gebied van het lichaam en fysieke beperkingen.
 

Even kringelt er een klassieke Andalusische melodie door de ruimte als een laatkomer de deur opent naar de muziekworkshop. Een paar seconden gaat ze op in de Caribische ritmes van de steel band op het dakterras. Morgen kan het net zo makkelijk elektronische muziek zijn die zich vermengt met hiphop.

Het is een mooie warme zaterdagochtend in de nabije toekomst. De Nieuwe Meervaart is het levendige hart van Nieuw-West en geen dag is hetzelfde".

****

De realiteit is dat het huidige pand te weinig ruimte en mogelijkheden biedt voor de opbouw van een toekomstbestendige Nieuwe Meervaart. Dat méér wordt dan een theater: een vruchtbare bodem voor nieuwe kunst en creativiteit. Het wordt een plek waar dansers, performers, freerunners, regisseurs en zangers, acteurs en activisten elkaar treffen. Makers worden uitgedaagd tot het creëren van nieuwe vormen van verbeelding.

Er is plaats voor interactieve performances, cursussen, lezingen, tentoonstellingen, eten en drinken. Het laat talent bloeien, moedigt het ontwikkelen van nieuwe verhalen en vertelvormen aan en presenteert dat aan een zo’n breed mogelijk publiek.

Het wordt een warm kloppende publieke ruimte waar uiteenlopende mensen samenkomen. Bewoners uit de nabije omgeving en heel Nieuw-West, passanten en recreanten uit het park en mensen uit de rest van de stad. Toegankelijk voor iedereen.
Het wordt een ruimte waar men zich thuis voelt, waar je verrassende ontmoetingen hebt met anderen en waar je ervaringen deelt. Een plek waar je het allemaal rustig tot je kan nemen of waar je actief meedoet.

Wij zien de Nieuwe Meervaart als een geliefd gebouw dat harmonieus opgaat in zijn omgeving; de fysieke én de sociale. Een nieuw cultureel hart van Amsterdam dat iconisch is om te zien én om wat het presenteert en mogelijk maakt.

Voor Nieuw-West en heel Amsterdam
Amsterdam wil een meerpolige stad zijn. Nieuw-West wil meer betekenen voor haar inwoners en een waardevol, levendig, cultureel actief stedelijk centrum ontwikkelen. De Meervaart met een nieuwe iconische locatie voor de podiumkunsten op gebied van presenteren, leren en ontwikkelen kan een sleutelrol spelen in het verbinden van deze ambities.

__________
 

Bovenstaand artikel is een bewerking van het originele artikel dat gepubliceerd is in het werkboek 'De Nieuwe Meervaart'. Dit werkboek bevat de gedachten en uitgangspunten die voor ons leidend zijn bij de ontwikkeling van de nieuwbouw. Het is een bundeling van ons verhaal tot dusver en onze visie op de toekomst. De komende periode worden verschillende artikelen vanuit dit werkboek gedeeld op M-Talk.

Wilt u graag het fysieke werkboek of het PDF bestand hiervan ontvangen? Stuur dan een mail naar prmail@meervaart.nl.

Geniet, laat u verrassen, lees kritisch, droom mee en gebruik het om de bekende ambities en plannen verder aan te scherpen.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

vr 11 november 2022

In gesprek met... Marlyn Coetsier

Eén van de spelers van ‘Aan de Andere Kant’


zo 06 november 2022

Recensie over de voorstelling 'Fok me Hokje'

Door onze Theater-reporter Lynn-Morgan


di 01 november 2022

Recensies geschreven over de voorstelling 'Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht'

Door onze Theater-reporters Sofia & Nena


do 20 oktober 2022

Recensies geschreven over de voorstelling 'De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen'

Door onze Theater-reporters Safiya, Nena, Sofia, Yara, Makeyla, Tobias, Destiny, Lujain, Alae, Ikhlaas en Lynn-Morgan


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief