vr 23 juli 2021

De nieuwe Meervaart:

Meer dan een "iconische reiger".

De nieuwe Meervaart:
Terug naar M-Talk
Een nieuw gebouw moet passen in haar directe omgeving. Hoe mooi een nieuwe Meervaart als ‘iconisch beeld, op hoge poten, als een reiger’ ook klinkt, dat past niet bij Nieuw-West én niet bij de Meervaart. Jo coenen – architect en voormalig Rijksbouwmeester beschrijft dit heel mooi:

betekenisvolle architectuur vormt nooit slechts het gebouw, maar vult ook de hele ruimte.

Het gaat om een balans tussen schoonheid en functie. Gebouw en omgeving beïnvloeden elkaar zoals ze ook de alledaagse gebruiker beïnvloeden. De invloed van gebouw en de omgeving is wederkerig: het is een kwestie van compositie en combinatie. Dat maakt de ontwikkeling van een gebouw in haar omgeving tot een gedeelde verantwoordelijkheid van hoofdgebruiker, gemeente en architect. Het resultaat moet een gebouw zijn dat slaagt in zijn opzet, dat mensen verliefd maakt en de waardering voor de omgeving vergroot.

In onze ambitie zien wij onze nieuwe Meervaart als zo’n geliefd gebouw, dat harmonieus opgaat in zijn omgeving; de fysieke én de sociale.

Een nieuw cultureel hart van Amsterdam dat iconisch is om te zien én om wat het presenteert en mogelijk maakt. Het raadsbesluit spreekt over een integrale aanpak voor een architectonisch-landschappelijke afstemming van het ontwerp van het nieuwe gebouw. Tot deze integrale aanpak behoort ook de verdere ontwikkeling van de Boulevard aan de kop van de Sloterplas en de aansluiting van de nieuwbouw met het centrumgebied Nieuw- West. De invulling van ‘Hoe het Osdorpplein een centrum wordt’ is grotendeels bekend. We weten wat binnen fase 1 klaar, in aanbouw en in voorbereiding is en op dit moment wordt er gewerkt aan investeringsbesluit en stedenboukundig plan voor fase 2. Er is een streven naar een aantrekkelijke openbare ruimte, meer winkels, meer woningen en meer voorzieningen.

Het succesvol laten landen van het nieuwe gebouw valt of staat met de combinatie en verdeling van functies. We kijken uit naar de concrete plannen van de gemeente voor de ontwikkeling van de zuidwestoever. Welke functies wil ze naast de Meervaart realiseren? Welke sportfaciliteiten moeten er een plek krijgen? Krijgt het populaire oranje kinderspeeltoestel een uitbreiding? Welke invulling krijgt de huidige stenen boulevard en haar waterkant? Komen er aanlegsteigers of verdwijnt er steen voor nieuw groen? De Meervaart ziet vele mogelijkheden binnen de integrale aanpak. De openbare ruimte kan zich uitstrekken tot ons dak en foyer en er zijn voldoende mogelijkheden voor publieke functies als passende buitenpodia.

De nieuwe Meervaart kan zich ruimtelijk voegen naar de eisen van de seizoenen. In de herfst- en winterperiode biedt het geborgenheid op de boulevard. In de lente en zomer klapt het gebouw open en sluit het aan bij de levendigheid van het seizoen. De scheiding tussen binnen- en buitenruimtes worden fluïde. De deuren slaan letterlijk open zodat activiteiten zich kunnen verplaatsen naar de randen van gebouw, het dak en de nabije omgeving. De uitstraling en omvang van het gebouw kan zich organisch verhouden tot de directe omgeving met water, bebouwing en groen.

Welke uitwerking dat straks krijgt hangt af van de creativiteit van de architect en de afstemming van de Meervaart en de gemeente. Alleen dán krijgt Amsterdam een gebouw dat slaagt in zijn opzet, past in de omgeving en geliefd is bij de mensen.

___________________________________

Bovenstaand artikel is een bewerking van het originele artikel dat gepubliceerd is in het werkboek 'De Nieuwe Meervaart'. Dit werkboek bevat de gedachten en uitgangspunten die voor ons leidend zijn bij de ontwikkeling van de nieuwbouw. Het is een bundeling van ons verhaal tot dusver en onze visie op de toekomst. De komende periode worden verschillende artikelen vanuit dit werkboek gedeeld op M-Talk.

Wilt u graag het fysieke werkboek of het PDF bestand hiervan ontvangen? Stuur dan een mail naar prmail@meervaart.nl.

Geniet, laat u verrassen, lees kritisch, droom mee en gebruik het om de bekende ambities en plannen verder aan te scherpen.

Meer weten over de gebiedsontwikkelingen van de Gemeente Amsterdam? Klik dan hier.

*Bovenstaande foto komt van de Gemeente Amsterdam.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

di 27 juli 2021

Ook dit jaar was de Zomerweek van Meervaart Jong een succes!

Van sport, spel en muziekles tot dansles en spelen in een natuurspeeltuin, niets is te gek!


vr 02 juli 2021

We kijken met een vrolijke blik naar het nieuwe seizoen:

Een aanbod om naar uit te zien!


wo 16 juni 2021

Meervaart blij met besluit nieuwe locatie

De Gemeente kiest definitief


wo 09 juni 2021

ISH Dance Collective voegt zicht bij Meervaart

HUISGEZELSCHAP / ONZE MAKERS


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief