ma 20 september 2021

De Meervaart: het culturele knooppunt

‘’Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven’’

De Meervaart: het culturele knooppunt
De Meervaart: het culturele knooppunt
De Meervaart: het culturele knooppunt
De Meervaart: het culturele knooppunt
De Meervaart: het culturele knooppunt
Terug naar M-Talk

De Meervaart is een begrip in Amsterdam en iedere bezoeker heeft een eigen band met het theater. De één bezoekt voorstellingen van z’n favoriete cabaretier en de ander brengt de kinderen naar hun wekelijkse theaterlessen. Er zijn professionals die de repetities van collega’s bijwonen of nieuwe projecten opstarten. Er zijn jonge dansers die auditie komen doen. Of wat dacht je van opa en oma die de eindvoorstelling van hun kleinkind bezoeken?

Het is onmogelijk de Meervaart in één woord samen te vatten. Eén zin is al lastig. Het is een podium, een kweekvijver en een kenniscentrum. Het is een plek waar nieuwe ideeën tot leven komen en waar je kunt leren en maken.  Zie de Meervaart als een cultureel knooppunt. Hier komen publiek en makers samen. Iedereen met een eigen achtergrond, ambities en voorkeuren.

Het is een plek waar iedereen welkom is en waar men elkaar ontmoet, als een tram die verschillende delen van de stad - en het land - met elkaar verbindt.

Het publiek weerspiegelt in het bijzonder de diversiteit die te vinden is in Amsterdam. Mensen van allerlei leeftijden en achtergronden en met uiteenlopende ambities en voorkeuren ontmoeten elkaar in de zalen en foyer. Dat kan confronterend en uitdagend zijn, of vrolijk en speels. Hoe dan ook valt er veel te leren van- en over elkaar en over jezelf.

Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven

Een Nieuwe Meervaart

Op dit moment bestaat de Meervaart uit veel verschillende onderdelen en activiteiten, maar zijn deze nog niet ondergebracht onder één dak. Daar willen we verandering in brengen met de nieuwe Meervaart. Deze plek wordt een verzamelplaats voor alle activiteiten en richtingen van de Meervaart en haar vele soorten bezoekers. Of dat nou acteurs zijn, leerlingen of theaterbezoekers.

Zo worden er flexibele plekken ingericht waar onder andere lessen en workshops plaatsvinden, maar ook concerten en andere optredens. Het wordt een plek voor film en exposities, eten en drinken en – we noemden het eerder al – ontmoetingen. Lokale initiatieven, startups en zzp’ers vinden een basis in de nieuwe Meervaart.

Het wordt een geliefd gebouw dat harmonieus en naadloos opgaat in de omgeving, zowel fysiek als sociaal. Een nieuw cultureel icoon in Amsterdam, vanwege de uitstraling, maar ook door wat het doet. Dat wordt de nieuwe Meervaart.

De komende tijd lichten we de vele facetten van de Meervaart uit in verschillende artikelen. Van Meervaart Jong en Studio, tot onze huisgezelschappen en welke rol duurzaamheid speelt bij ons. 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

wo 17 augustus 2022

Charlie and the Chocolate Factory!

Volg hier het proces van deze bijzondere musical


di 02 augustus 2022

Meervaart x NTF

Spraakmakende voorstellingen tijdens het Nederlands Theater Festival


ma 11 juli 2022

Recensie over de voorstelling 'Brieven van Mia'

Door onze Theatereporters Destiny en Safiya


di 07 juni 2022

Recensie over de voorstelling 'Kirikou en Karaba de toverheks'

Door onze Theaterreporter Yara


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief