wo 06 oktober 2021

Meervaart is er ook voor bezoekers met dementie

We maken het voor mensen met dementie mogelijk te genieten van theater, cultuur en workshops.

Terug naar M-Talk
Met wat extra aandacht maken we kunst, cultuur en belevenissen toegankelijk voor mensen met dementie. De Meervaart zorgt voor een passende selectie van voorstellingen uit ons totale aanbod.

Ook wanneer je dementie hebt, ben je nieuwsgierig, ervaar je emoties, houd je van dingen en heb je herinneringen. Je hebt interesses zoals film en theater, wil musea bezoeken, workshops bijwonen en mensen ontmoeten. Daarom doet de Meervaart mee aan het DEM!-project. DEM! is een initiatief van Combiwel Buurtwerk in Amsterdam en maakt dit mogelijk samen met de Filmhallen, ITA en de Meervaart.

Tijdens voorstellingen is er extra begeleiding aanwezig in het theater, zorgen we voor een passende plaats in de zaal en geven we de bezoekers en hun begeleiders wat extra aandacht. Het overige publiek is op de hoogte van de gasten met dementie waardoor niemand vreemd opkijkt als iets misschien even anders gaat dan gewend. Zo kun je met dementie toch uitgaan of je interesses volgen, samen met je partner, familielid, vriend of mantelzorger.

Het is zo bijzonder om weer samen naar iets moois te kunnen gaan. Dit zouden ze vaker en op meer plekken moeten doen. 

Op deze manier dragen we op culturele wijze bij aan een dementievriendelijke samenleving. Muziek, dans, theater en kunst ontroert, en juist die emotie en het genieten zijn zo belangrijk, samen met je partner, familie, vriend of mantelzorger. DEM! maakt het mogelijk met de Filmhallen, ITA en de Meervaart en is gesprek met andere culturele organisaties als het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum.

GLASSical Music

Op zondag 3 oktober speelde de voorstelling GLASSical Music van Glass & Meer in de Meervaart. Vier jonge musici, geïnspireerd door de Amerikaanse componist Philip Glass, verzorgen een middag vol muzikale diversiteit. Naast muziek van Glass worden verschillende andere componisten en eigen composities uitgevoerd in een fascinerende combinatie van piano, percussie, zang en dans. We hadden speciale plaatsen gereserveerd voor dementerende ouderen. Dit bleek een overweldigend succes. De bezoekers waren blij met de goede zorgen en waren onder de indruk van het programma. Het smaakt naar meer! Binnenkort maken we de volgende voorstelling bekend die dementievriendelijk zal worden aangeboden.

Samen naar een dementievriendelijke stad

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren flink door stijgen. Van 9000 Amsterdammers op dit moment naar 13000 in 2030. Het aantal mantelzorgers stijgt mee. De consequentie is dat mensen met dementie langer thuis moeten blijven wonen. De belasting voor de mantelzorger (partner, kind, vriend, familielid of buren) neemt toe en het er dreigt meer isolement. Uit onderzoek blijkt dat iemand met dementie veel vergeet of niet meer weet wat voor dag het is, maar wel enorm kan genieten en gestimuleerd wordt als het geheugen wordt aangesproken op een interesse of passie. Combiwel Buurtwerk draagt bij aan de ontwikkeling van een dementievriendelijke stad met een breed pallet aan activiteiten, dagbesteding, ondersteuning en belevenissen. Lees meer op levenmetdementie020.nl.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

di 28 september 2021

Geef jong talent een duwtje in de rug

Het is nu mogelijk om jong talent te steunen


ma 20 september 2021

De Meervaart: het culturele knooppunt

‘’Als een tram binnen het Amsterdamse culturele leven’’


di 27 juli 2021

Ook dit jaar was de Zomerweek van Meervaart Jong een succes!

Van sport, spel en muziekles tot dansles en spelen in een natuurspeeltuin, niets is te gek!


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief