di 29 maart 2022

"Droom groot en enjoy de journey"

In gesprek met Hessel Du Mark

Terug naar M-Talk
Inspiratie voor nieuwe nummers haalt Hessel Du Mark uit de schoonheid van het leven. Deze kleurrijke 24-jarige Osdorper maakt experimentele hiphop en organiseert diverse evenementen zoals live sessies voor Slim Radio. Hessel Du Mark is al een aantal jaar actief bij Meervaart Studio en vandaag spreken wij hem.

Zijn songs zijn aanstekelijk, teksten poëtisch en zijn looks kleurrijk. Hessel Du Mark maakt muziek waar je niet op stil kan blijven staan. Waar Hessel Du Mark optreedt, zit de stemming er binnen enkele minuten in. “Als ik op het podium sta geef ik alles en wil ik het publiek begeleiden in dat ook doen”.

Is kleding een belangrijk deel voor jou als het gaat om zelfexpressie?
“Ik houd super veel van unieke kledingstukken met veel kleur. Vervolgens gooi ik al die kleuren tegelijkertijd op mijn lijf en op een of andere manier is het dan toch altijd dope. Ik kleed me hoe ik me voel; kleurrijk en energiek. Ik houd er gewoon van om in de spiegel blij te kunnen worden van wat ik op dat moment aan heb en ik dit straal je natuurlijk ook weer uit op het podium”.

Met hiphop krijg je een kijkje in iemands hoofd

Weer even terug naar de muziek. Kun je ons iets meer vertellen?
“Met hiphop krijg je een kijkje in iemands hoofd, je hoort iemands verhaal. Ondanks dat je mensen om je heen hebt, is iedereen toch op een bepaalde manier alleen. Niemand weet wat er allemaal in je omgaat, behalve jijzelf. In m’n puberteit had ik veel vragen en voelde ik me een beetje verdwaald. En om dan in de muziek van andere artiesten terug te horen dat ze zich ook verdwaald voelen, dat deed heel veel voor me. We zitten hier op een gigantische rots in een sterrenstelsel, dat is crazy.

Ik maak al jaren muziek en in 2020 heb ik mijn debuut album Con Zen Tra Zie (Consistent Zen Transformeer Zie) uitgebracht, een album waar mijn artistieke en persoonlijke groei centraal staat. Zo gaat bijvoorbeeld het nummer ‘Jinn & Yang’ over innerlijke strijd, een balans tussen demonen en negatieve energie. In dit nummer neem ik je mee in een tijd waar problemen, onzekerheden, overdenken en oplossingen met elkaar dansen, maar ook de hoop dat ik dit alles weer weet om te zetten in positieve energie.

Inmiddels is mijn tweede album bijna af. Het is een unieke plaat geworden met gastbijdrages van onder meer Yooms, Tico Mac, Domo Unltd, Klaskie, Valace & Dougie the Wolf. Klaskie en Dougie the Wolf zijn trouwens ook vaak te vinden in Meervaart Studio. Dit album is weer heel anders dan mijn eerste album, ik ga nu ook door een hele andere tijd heen, een zeer optimistische levensfase. Met dit project zet ik een feelgood vibe neer. Ik heb het op het album over mijn jeugd in Osdorp, mijn (zelfgekozen) familie maar ook het verliezen van familieleden en vooral over mijn gevoelens. Het album is af en ik ben nu druk bezig met de laatste dingen zoals videoclips opnemen, oftewel het hele project visueel uit te beelden. Ik zie het als de volgende sprint, elk project bestaat uit allemaal sprints binnen een marathon”.

Welke muziek inspireert jou?
“Momenteel luister ik naast hiphop ook veel naar oude Congolese muziek, m’n vader heeft een enorme verzameling van cd’s en platen en het is fantastisch om hierin te duiken. Ik maak zelf hele andere muziek, maar sommige van deze Afrikaanse elementen hoor je ook weer terug in mijn nieuwe album. Ik probeer sowieso veel muziek te luisteren uit verschillende culturen, die muziek inspireert me echt. Ik kan in elk nummer wel iets vinden dat ik waardeer. Maar hiphop blijft nummer 1 voor mij, ik luister veel naar de muziek van Kendrick Lamar, alles wat hij maakt is super inspirerend. Maar ook Kanye West, Jay-Z en Tyler the Creator zijn grote voorbeelden voor me”.

Je komt al een aantal jaar bij Meervaart Studio, hoe ben je hier eigenlijk terecht gekomen?
“Ik woon hier om de hoek en rond mijn 19e ben ik een keer binnen gestapt en heb me toen ingeschreven voor de workshop Beats, het produceren van elektronische muziek. De lessen waren echt dope, sindsdien ben ik nooit meer weggegaan en heb ik wel meegedaan aan de zanglessen van Anne-Fay en zat ik in het Vocal Lab onder leiding van Pink Oculus maar ook tijdens netwerkevents ben ik er standaard bij.

Meervaart Studio is een van de belangrijkste plekken in Nieuw-West waar creatieve dingen gebeuren. Je komt er constant toffe mensen tegen en dat is heel fijn want als solo artiest is het fijn om met gelijkgestemden te sparren. Iedereen maakt coole dingen en anderen stimuleren je echt om nog beter te worden. Op dit moment werk ik trouwens ook mee aan een EP die Meervaart Studio in mei uitbrengt. Samen met producer Nilly Beats heb ik een track gemaakt die ook op deze EP komt.

Trust the process

Heb je nog tips voor andere jonge Amsterdammers die dit artikel nu lezen en ook willen starten met het maken van muziek?
“Gewoon beginnen! Ik schrijf al nummers sinds ik 12 ben, maar ik bracht m’n eerste nummer pas uit toen ik 21 was. Ik heb notitieboeken van 10 jaar geleden liggen, toen ik 14 was, en het is goed om terug te kijken. Ik wist helemaal niks. Het is confronterend, wanneer je denkt dat je de shit bent, een nummer opneemt en dan ontdekt dat het echt heel slecht is. Maar wanneer je doorgaat, leer je zo ontzettend veel. Neem lessen en blijf jezelf verbeteren. Wanneer je een droom hebt, is het belangrijk om gewoon te beginnen. ‘Trust the process’, leer wat je kunt leren en breng dingen uit. Je komt er door hard te werken”.

Het enthousiasme van Hessel Du Mark is enorm aanstekelijk. De passie die hij voor muziek heeft, spat aan alle kanten van hem af en dat is ook terug te zien op het podium. Kort geleden waren wij zelf bij een show van Hessel Du Mark  en het was een groot feest in de zaal. Wij hopen hem over een tijd op een groot podium als bijvoorbeeld Lowlands te zien. ‘Dream Big’, toch??! Wil je meer weten over Hessel Du Mark? Volg hem dan op Instagram & Spotify. Instagram @hesseldumark & Spotify

Benieuwd naar nog meer verhalen?
Lees
hier het hele verhaal van Sarah, deelnemer Meervaart Jong
Lees
hier het hele verhaal van Rauf, deelnemer Meervaart Jong
Lees
hier het hele verhaal van Elisa, deelnemer Meervaart Studio
 

 


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 23 maart 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'Geen oog dicht'

Door onze Theater-reporter Destiny


za 18 maart 2023

De rauwe verhalen van het échte Amsterdam

Luan Buleshkaj over onze stad


do 16 maart 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'The Ozard of Wiz'

Door onze Theater-reporters Sofia, Destiny & Yara


di 14 maart 2023

Bijna onmenselijk

Eran Ben-Michaël en Mohammed Azaay over 'Jihad van Liefde'


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief