di 02 augustus 2022

Meervaart x NTF

Spraakmakende voorstellingen tijdens het Nederlands Theater Festival

Meervaart x NTF
Terug naar M-Talk
Er is veel moois te zien in het theater en vaak weet je vooraf niet wat een avond brengt. Dat is het spannende aan theater.

Elk jaar in september laat het Nederlands Theater Festival voorstellingen zien die het afgelopen jaar succesvol waren. Jury’s maken een officiële selectie van het beste dat de theaterwereld voort heeft gebracht. Je kan dus alsnog zien wat je gemist hebt, maar ook met een gerust hart iets nieuws uitproberen. De voorstellingen hebben voor een jury al kwaliteit bewezen. We lichten vier voorstellingen uit.

NTF in de Meervaart

Dit jaar speelt in de Meervaart een voorstelling uit de NTF MIME PERFORMANCE selectie: ‘After All Springville’. "De Vlaamse beeldend kunstenaar Miet Warlop maakt objecttheater in een volstrekt originele stijl",  schreef de jury.

"Uit haar tot leven gebrachte voorwerpen steken alleen de benen van de performers. Rondom het kartonnen huis van een man die niets met de buitenwereld te maken wil hebben, ontstaat een geheimzinnige, woordloze vertelling over een verweesde gemeenschap."
 

 

NTF Jong

Ook voor de jongsten onder ons zijn er optredens tijdens het Nationaal Theater Festival. Speciaal voor alle kinderen is er NTF Jong. Zo verwelkomen we in de Meervaart op zaterdag 03 september Maas theater en dans met ‘BullyBully’. In deze voorstelling leren twee kinderachtige, maar machtige volwassenen elkaar na een ongemakkelijke ontmoeting stukje bij beetje kennen. Een cultureclash op duploniveau met liedjes, grappig geruzie, gedram en een happy end. Theaterkrant typeerde het als volgt: 

Hilarische peutermusical met ruziënde wereldleiders

 

Keuze van de Meervaart

Tijdens het NTF zijn er in de Meervaart voorstellingen te zien die als beste zijn beoordeeld op het gebied van Jeugdtheater en Mime Performance. Gelijktijdig presenteren we dit jaar voor het eerst de ‘Keuze van de Meervaart’. Dit is volgens onze programmeurs één van de beste voorstellingen van dit moment. Bewezen belangwekkend of succesvol verdient ook deze voorstelling het om opnieuw gezien te worden.

Dit jaar is dat de ‘Habibi Trilogie’. Tussen 2018 en 2022 maakten Mokhallad Rasem en Kuno Bakker samen drie voorstellingen die gingen over 'de ontmoeting', 'het huis' en 'de liefde'. Samen vormen ze een trilogie die u nu kunt meemaken als dagvullende theaterbelevenis op zondag 11 september.

 

Fringe Festival

Dit jaar verwelkomen we het Amsterdam Fringe Festival terug in de Meervaart, als platform en vrijplaats voor eigenzinnige makers en hun publiek. We tonen nieuwe makers en talent dat bezig is hun plek te veroveren. Op vrijdag 09 september speelt de indrukwekkende voorstelling - zet u schrap voor de titel - ‘Voor sletten die zijn verkracht’. Toni Blackwell maakte daarmee een interdisciplinaire voorstelling over seksuele trauma en slutshaming waarin een groep het heft in eigen handen neemt.

Tijdens Fringe zie je niet alleen spraakmakende voorstellingen, maar bijvoorbeeld ook 'The Female Swoosh': een sterk avondvullend programma vol theater, muziek, spoken word, poëzie, een talk én performances. Dit allemaal op zijn Fringest: de diepte in duiken in gloeiend hete thema’s, maar wel in een glitterbad. 

Christiaan en het NTF

Positiviteit en generositeit, dat is wat we van het theater krijgen.
Onze artiestiek cooödinator en toneelprogrammeur Christiaan Mooij selecteert niet alleen alle toneelvoorstellingen die in de Meervaart staan, maar is ook lid van de Nederlandse Toneeljury. Deze bijzondere taak neemt hij dit jaar voor het laatst op zich. 

''Het allerleukste aan de jury is dat je vakmatig met elkaar in gesprek gaat; die betrokken pleidooien over waarom een voorstelling wel of niet tot de beste behoort. We vragen altijd goed door. Je word je daardoor ook bewust van je eigen accenten.'

Lees hier meer over Christiaan en wat de theaterwereld voor hem betekent.


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

vr 11 november 2022

In gesprek met... Marlyn Coetsier

Eén van de spelers van ‘Aan de Andere Kant’


zo 06 november 2022

Recensie over de voorstelling 'Fok me Hokje'

Door onze Theater-reporter Lynn-Morgan


di 01 november 2022

Recensies geschreven over de voorstelling 'Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht'

Door onze Theater-reporters Sofia & Nena


do 20 oktober 2022

Recensies geschreven over de voorstelling 'De Waanzinnige Boomhut van 52 verdiepingen'

Door onze Theater-reporters Safiya, Nena, Sofia, Yara, Makeyla, Tobias, Destiny, Lujain, Alae, Ikhlaas en Lynn-Morgan


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief