za 18 februari 2023

In gesprek met... Jady Portier

Stagiaire en oud-deelnemer van Kunstbende Noord-Holland

In gesprek met... Jady Portier
Terug naar M-Talk
'Ik word elke dag gevoed met nieuwe inspiratie, omdat hier zoveel creatieve mensen over de vloer komen, er zoveel verschillende activiteiten worden aangeboden en elke dag anders is.’’

Kunstbende is een creatief platform voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud. Binnen Kunstbende kunnen zij hun talenten in een veilige omgeving ontdekken, ontwikkelen en presenteren. Kunstbende is dé plek waar jonge makers elkaar ontmoeten. Jaarlijks leren honderden jongeren nieuwe skills op het gebied van Content Creator, Dans, DJ, Expo, Fashion, Film, Muziek, Taal en Theater. Kunstbende Noord-Holland is als project ondergebracht in Meervaart en wordt georganiseerd vanuit het kantoor van Meervaart Studio.

Vandaag gaan we in gesprek met oud-deelnemer Jady Portier die sinds september 2022 stage loopt bij Kunstbende Noord-Holland. Jady is 18 jaar oud en woont in Anna Paulowna. Ze weet als geen ander hoe het is om als deelnemer de spanning te voelen voordat je het podium op gaat. Tegelijkertijd leert ze tijdens haar stage hoe Kunstbende achter de schermen wordt georganiseerd en wat daarbij komt kijken.

Kunstbende geeft mij een gevoel van safe zijn, je kunt jezelf zijn en dat is enorm belangrijk.

Hoe kwam Kunstbende op je pad?

“Ik ben al sinds kleins af aan bezig met dansen en mezelf daarin ontwikkelen. Ik ben geboren in Den Helder, maar we verhuisden al snel naar Anna Paulowna. Als klein meisje startte ik na het behalen van mijn zwemdiploma’s gelijk met danslessen en danste ik overal waar ik kon. Ik deed mee aan wedstrijden. Dit ging super goed, zo eindigde ik met mijn crew ooit op de tiende plek tijdens het WK UDO (competitie) in Blackpool. 

Vaak merk je in kleine steden en dorpen al snel dat als je wilt doorgaan met je discipline, je je genoodzaakt voelt om naar een grote stad te gaan, zoals Amsterdam. Zo heb ik in 2020 auditie gedaan voor de dansopleiding van PACT in Amsterdam. Dit werd 'm uiteindelijk niet, maar in diezelfde periode kwam ik Kunstbende tegen toen ik met mijn danscrew wilde meedoen aan een wedstrijd. We zochten naar een wedstrijd waar ontwikkeling voorop stond en je niet ‘gejudged’ zou worden. Zo ben ik bij Kunstbende Noord-Holland terechtgekomen en hebben we meegedaan aan de voorronde in juni 2021.

Toen ik een jaar later bezig was met het zoeken van een stage voor mijn opleiding 'Event Producer' aan ROC Amsterdam, wees mijn docent mij op een stage bij Meervaart met de focus op Kunstbende. Ik weet nog dat ik tijdens mijn sollicitatiegesprek erg zenuwachtig was! Gelukkig voelde ik mij meteen welkom en op mijn gemak, de vibe is heel nice. Ik mocht mijn stage van een half jaar verlengen naar een heel schooljaar en ben daar heel blij mee!’’

Hoe kijk je terug op jouw deelname? Wat viel voor jou op?
“Kunstbende was onze eerste wedstrijd in de crew-samenstelling die we destijds hadden. Dit was dus een nieuwe podiumervaring voor ons. Vanwege corona werden alle optredens via livestream uitgezonden. Hierdoor konden wij onze performance goed terugkijken en leren van onze fouten. Goed om te zien dat er met de komst van KLUB Kunstbende (waarmee jongeren kunnen deelnemen aan allerlei onderdelen, zoals kennismakingsworkshops, netwerkbijeenkomsten, inspiratiesessies en open podia, zonder verplichting tot deelname aan de wedstrijd) nog meer wordt gedaan aan de ontwikkeling van je talent. Toen wij meededen was er nog niet veel connectie met andere deelnemers, dus ik denk dat de komst van KLUB een goede ontwikkeling is.

Zelf ben ik al mijn hele leven bezig met dans, theater en performen, dus om andere jongeren hierin te zien ontwikkelen en hun emoties te zien uiten is geweldig! Kunstbende geeft mij een gevoel van safety, je kunt jezelf zijn en dat is enorm belangrijk. Iedereen is welkom, er is geen goed of fout, het draait om jou en jouw ontwikkeling, of je nu een beginner bent of al langer optreedt.

De reden waarom ik het woord 'safety' gebruik is omdat dat is wat Kunstbende voor mij uitstraalt, er wordt niet veel gefocust op waar je allemaal aan moet voldoen of wie de meeste ervaring heeft. Je kan jezelf zijn. Wat Kunstbende zo mooi maakt is dat ze veel organisaties, inspirerende makers en jongerenambassadeurs betrekken bij het project.’’

Kunstbende brengt je een stap dichter bij je doel.

Zou je anderen aanmoedigen om zich aan te melden?
“Bij Kunstbende krijg je de mogelijkheid om met andere creatieve jongeren te connecten, die dezelfde passies delen en waar je mee kunt samenwerken. De podiumervaring die je opdoet tijdens de voorrondes is super nice en leerzaam, vooral als je wilt doorgroeien binnen je discipline. Je krijgt de mogelijkheid om gratis workshops en masterclasses te volgen. En als winnaar krijg je ook waardevolle, individuele coaching om jezelf te ontwikkelen en je helemaal klaar te stomen voor de finale. Voor je netwerk is het alleen maar fijn. Kunstbende brengt je een stap dichter bij je doel, dus ik raad andere jongeren aan om member te worden en kijken wat je eruit kan halen.

Jady met trui Kunstbende aan

Van deelnemer naar achter de schermen werken – hoe is dat voor jou?

“Er zijn veel verschillen tussen deelnemer zijn en stage lopen bij Meervaart en Kunstbende. Als je deelneemt aan de voorrondes ben je gefocust op jezelf en je act, alles nog even herhalen en een snelle warming-up doen. Ik denk dat de meeste deelnemers niet letten op de productie en organisatie eromheen. Dat is geen prioriteit, maar is heel belangrijk en maakt veel verschil.

Tijdens de stage maak je het hele proces mee; je bent bezig met de werving, productie en ontwikkeling. Nu snap ik ook waarom ze me destijds soms dubbel berichtte om alles nogmaals te checken, haha. Wat ik vooral leuk aan de stage vind, is het contact met diverse, enthousiaste members, connecties opbouwen en het uitvoeren van de producties. Aangezien ik zelf heb deelgenomen aan het wedstrijdelement, vind ik het super tof om nu mee te helpen met het organiseren van alle activiteiten.

Ik word elke dag gevoed met nieuwe inspiratie, omdat hier zoveel creatieve mensen over de vloer komen, er zoveel verschillende activiteiten worden aangeboden en elke dag anders is. Ik krijg van alle Meervaart-programma’s, -projecten en -activiteiten iets mee. Zo leer ik de toffe activiteiten, projecten en events kennen van Meervaart Studio, omdat Kunstbende werkt vanuit haar kantoor. Zo leer ik de deelnemers en makers kennen als ze hun DJ-set komen oefenen of de studio ingaan. Ook krijg ik mee hoe de mensen van Meervaart Studio zich voorbereiden op het dansevenement Break A Leg 2023, waar ik heel veel zin in heb! Ik kom ze graag helpen als vrijwilliger en supporter.

Ik heb op school kunnen regelen dat ik een half jaar langer mag blijven stage lopen, zodat ik de aanloop naar o.a. de Kunstbende-voorronde op zaterdag 24 juni kan meemaken. Ik kijk er enorm naar uit om het proces te doorlopen, alle deelnemers nog beter te leren kennen en nog meer skills te leren als event manager!’


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 23 maart 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'Geen oog dicht'

Door onze Theater-reporter Destiny


ma 20 maart 2023

Klassieke tragedie in een Nieuw(-West) jasje

Onze M-Talk reporter Odessa bezocht 'Hamlet'


za 18 maart 2023

De rauwe verhalen van het échte Amsterdam

Luan Buleshkaj over onze stad


do 16 maart 2023

Recensie geschreven over de voorstelling 'The Ozard of Wiz'

Door onze Theater-reporters Sofia, Destiny & Yara


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief