do 27 september 2018

Schoon water: een zaak voor iedereen!

Een persoonlijk verhaal uit Ethiopiƫ over de noodzaak van water

Terug naar M-Talk
Al sinds begin 2017 serveert Theater de Meervaart tafelwater van MADE BLUE. Hiermee zorgt Theater de Meervaart ervoor dat voor elke liter water die zij serveren aan hun gasten, maar liefst 1.000 liter schoon drinkwater wordt gerealiseerd in ontwikkelingslanden. Momenteel staat de teller van Theater de Meervaart al op ruim 11 miljoen (11.335.520) gerealiseerde liters schoon drinkwater. Dat is voldoende om 155 mensen 10 jaar lang te voorzien van schoon drinkwater!

Schoon water: een zaak voor iedereen

De donaties van Theater de Meervaart gaan onder andere naar het vijfjarige project “Schoon water: een zaak voor iedereen” in de sloppenwijken van Ethiopië uitgevoerd door Amref Flying Doctors. 

Voor dit project legt Amref met behulp van lokale partners voorzieningen aan voor schoon water en riolering en breiden ze bestaande (sanitaire) voorzieningen in sloppenwijken en op scholen uit. Daarnaast worden voorlichtingen en trainingen gegeven over hygiëne aan bewoners en kinderen op scholen, om ziekten leren te voorkomen. 

Bovendien worden bij het project jongeren en vrouwen gemotiveerd en ondersteund om duurzame bedrijfjes rond schoon water, sanitair en hygiëne op te zetten – denk hierbij aan openbare douches en toiletten waar bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs tegen betaling gebruik van maken. Daarnaast traint en ondersteunt Amref overheidspersoneel in hun managementtaken en het samenwerken met het lokale bedrijfsleven. Zo wil Amref een duurzaam systeem ontwikkelen, om ervoor te zorgen dat de lokale mensen niet afhankelijk blijven van hun steun.   

Uiteindelijk zullen meer dan 144.000 mensen in sloppenwijken en andere arme gebieden toegang krijgen tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. 

Het verhaal van Fatema

Water halen: van dagtaak naar even heen en weer

Tot op de dag van de bevalling moest Fatema Mohamed vier kilometer verderop water halen. Fatema was dan ook blij met de waterpomp die in haar dorp werd hersteld door Amref. “Water halen kostte eerder de hele dag en nu slechts een half uur.”

De hoogzwangere Fatema had geen andere keus dan elke dag een eind te lopen voor schoon drinkwater. “Ik kon het risico niet lopen dat mijn kinderen vervuild water zouden drinken. De kans op diarree of zelfs overlijden is te groot.” En dus liep Fatema tot op de dag van haar bevalling elke dag vier kilometer naar de waterpomp in het aangrenzende dorp. Vaak moest ze daar uren wachten tot alle bewoners van dat dorp hun water hadden gehaald. Als het druk was, moest ze ’s avonds soms zelfs met een lege jerrycan terug naar huis. “Onderweg had ik vaak last van krampen en moest ik onderweg rusten.”

Het herstellen van de waterpomp in het dorp door Amref Flying Doctors werd dan ook met open armen ontvangen door Fatema en haar dorpsgenoten. “Mijn kinderen drinken nu veilig water en kunnen elke dag naar school omdat ze niet ziek zijn.”

Theater de Meervaart gaat verder

De donaties van Theater de Meervaart gaan niet alleen naar het project in Ethiopië, maar ook naar de andere projecten die worden gesteund door MADE BLUE. Dit is hard nodig, want ziekten veroorzaakt door vervuild water zijn nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken van kinderen onder de 5 jaar. Door gebrek aan schoon drinkwater en goed sanitair overlijden jaarlijks alleen al 430.000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Dat zijn 1.200 kinderen (40 overvolle schoolklassen) per dag.

Made Blue


Terug naar M-Talk

Meer M-Talk

do 30 juli 2020

Geniet van live concerten tijdens zonsondergang

Een unieke samenwerking tussen het Muziekgebouw en Meervaart


di 14 juli 2020

Meervaart Jong in de spotlights

'Vrouwen van Nieuw-West' te bewonderen bij tentoonstelling Amsterdam Museum


wo 24 juni 2020

Sweet like a Chocolate is een spetterend dansspektakel

Ons M-Talk redactielid Bouchra bracht een bezoek aan M-Talk Live


Ontvang interessante tips, bijboekingen, recensies en aanbiedingen in uw mailbox. Schrijf u in voor de nieuwsbrief en loop niets mis! Blijf op de hoogte!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief